Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati i kako ih prevenirati

vaginalni problemi kod djevojčica

S vremena na vrijeme i malene djevojčice mogu osjetiti svrbež, upalu, iritaciju ili dobiti neku  infekciju na svome intimnom području pa je dobro znati kako prepoznati, liječiti i spriječiti te probleme. Ako je riječ o bebama, one vam sigurno neće moći reći što nije u redu, nego ćete sami morati zaključiti. Evo koji su najčešći problemi s intimnim područjem kod djevojčica.

Kandidijaza

Kandidijaza je gljivična infekcija uzrokovana razmnožavanjem gljivice Candida albicans, koja se prirodno nalazi na koži ili u crijevima. Mala količina ovih gljivica može se naći i u rodnici, a to je uglavnom bezopasno, osim ako se uslijed pada imuniteta ta količina ne poveća.

Simptomi kandidijaze su ​​svrbež ili peckanje, bijeli iscjedak te peckanje tijekom mokrenja. Ova gljivična infekcija često nastaje brisanjem donjeg dijela bebine stražnjice prema naprijed (širenje Candide albicans od anusa do rodnice) ili upotrebom sapuna za čišćenje genitalnog područja.

Infekcija mokraćnog sustava

Iako je infekcija mokraćnog mjehura kod djece u pelenama (i dječaka i djevojčica) česta, važno je odmah obratiti se liječniku. Jer, ako se ne liječi, može prouzročiti oštećenje bubrega. Znakovi urinarne infekcije uključuju povišenu temperaturu, bolno mokrenje, povraćanje, općenito loše stanje, urin neugodnog mirisa, bol u donjem dijelu trbuha ili češće mokrenje.

Do urinarne infekcije dolazi kada bakterije uđu u mokraćnu cijev ili mjehur, obično iz izmeta ili crijeva nakon nošenja pelene. Ako sumnjate na infekciju urinarnog trakta, odmah dijete odvedite liječniku. Ako je nalaz urina pozitivan, vaše će dijete dobiti antibiotike. Kako biste spriječili pojavu urinarne infekcije, tijekom mijenjanja pelene ili nakon toaleta dijete brišite sprijeda prema natrag , izbjegavajte ostavljanje prljave pelene duže vrijeme na djetetu, klonite se sapuna i drugih nadražujućih sredstava za održavanje higijene.

Pelenski osip

Očigledno je da jedna trećina svih beba i male djece u bilo kojem trenutku dobije pelenski osip. Novorođenčad je manje sklona pelenskom osipu vjerojatno zato što im se češće mijenjaju pelene.

Pelenski osip uzrokuje crvene mrlje na dnu i preko genitalija, s kožom koja izgleda bolno i crveno i peče na dodir. Ako je ekstremno, možda ćete vidjeti raspucalu kožu s prištićima ili mjehurićima. Pelenski osip može biti neugodan i bebu učiniti prilično nervoznom i plačljivom.

Najčešći uzroci pelenskog osipa uključuju: predugo zadržavanje u mokroj ili prljavoj peleni, mokra pelena koja se trlja o kožu ili korištenje agresivnih sapuna pa su najbolji načini rješavanja pelenskog osipa često mijenjanje pelene, kao i temeljito sušenje kože prije stavljanja čiste pelene, kao i izbjegavanje agresivnih sapuna.

Gliste

Najčešći nametnik koje dobiju djeca su gliste. Izgledaju poput sitnih bijelih niti (otuda i naziv) i izlaze iz anusa kako bi noću polagale jaja, zbog čega djeca dobivaju svrbež anusa, posebno u večernjim satima. Kod djevojčica, međutim, gliste često putuju i u rodnicu, što može dovesti do ogrebotina, uzrokujući crvenilo i iritaciju. Ne samo što su gliste neugodne za djecu, već će im mogu ometati san i prouzročiti slab apetit. Šire se vrlo lako (obično češanjem i prenošenjem jajašaca na nokte, a zatim u usta), pa će se cijela obitelj morati liječiti, čak i ako nema simptome.

Za liječenje glista, obratite se liječniku koji će vam prepisati tablete za čišćenje od nametnika. Prije spavanja pobrinite se da se dijete istušira (nikako kupa), pa temeljito očistite anus i genitalije. Što se tiče higijene kuće, usisavajte tepihe, čistite površine, uključujući kvake, i operite svu posteljinu i ručnike u vrućoj vodi kako biste ubili jajašca. Kako biste spriječili gliste, potaknite djetete da često pere ruke, posebno nakon posjeta toaletu, redovito skraćujte nokte i ne dopuštajte djetetu da jede hranu koja je bila na podu.

Spajanje stidnih usana

Sinehije labija ili, kako se još nazivaju, fuzije labija ili labijalne adhezije pojava su kod koje su male labije ženskog spolovila slijepljene po sredini jedna za drugu. Obično se pojavljuje u dobi od jedne do dvije godine i najvjerojatnije je prouzročeno prethodnom infekcijom. Ako ste zabrinuti, obratite se liječniku; međutim, u većini slučajeva obično se usnice se s vremenom razdvoje bez ikakvog liječenja ili operacije.

Oticanje himena nakon rođenja

Ženska novorođenčad još zbog utjecaja majčinih hormona ima izraženiji himen, a u 10 posto beba dolazi do pojačanog oticanja, a izgleda poput malog, glatkog ružičastog tkiva koje izlazi iz rodnice i obično nestaje nakon dva do četiri tjedna nakon rođenja.

Savjeti za njegu i higijenu!

Kada su u pitanju infekcije, prevencija je ključ. Evo nekoliko savjeta za njegu koje treba zapamtiti za očuvanje zdravlja spolnih organa vašeg djeteta.

Dijete brišite sprijeda prema natrag: kako biste spriječili širenje bakterija, provjerite ima li ranica, a također, kada budu stariji, uputite ih kako da se brišu nakon toaleta

Često mijenjajte pelene, pazite da pelene nisu previše uske i koristite kremu protiv pelenskog osipa.

Izbjegavajte iritanse poput kupki s mjehurićima i agresivnih sapuna, koristite sredstva za pranje i kreme pogodne za bebe.

Redovito djetetu perite ruke, posebno nakon toaleta, i redovito režite nokte kako biste spriječili širenje prljavštine, bakterija i glista.

Održavajte genitalno područje suhim.

Puno tekućine pomoći će u sprječavanju i liječenju infekcija urinarnog trakta.

Tekst: zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije