Osim ako nema nekih ozbiljnih zdravstvenih prepreka, svim se ženama preporučuje aktivan život i tjelovježba i tijekom trudnoće. Aktivne trudnice, pokazalo se, imaju lakši porod, ali i lakši i brži oporavak nakon poroda. San, cirkulacija, više energije tek su neki od razloga zbog kojih vježbanje u trudnoći ne bi trebalo biti na crnoj listi.

Trudnoća jest drugo stanje, ali ne treba se shvaćati kao bolest pa si zbog toga oduzeti rutinu ne-trudničkog života. Umjesto toga, treba se prilagoditi tom lijepom periodu života i prema njemu kreirati svoje vježbe i treninge.

Vježbati u trudnoći mogu (i trebaju) sve žene koje za to dobiju potvrdu liječnika. No, čak i u tim slučajevima je važno slušati vlastito tijelo i stati na bilo koju neobičnu bol ili probadanje.

Pazite na otkucaje srca!

Tijekom fitnessa u trudnoći jedna od važnijih stvari je paziti na broj otkucaja srca u minuti. Pazeći na to, znat ćete koliko još imate prostora za napor i znat ćete kako dozirati dodatno opterećenje ili, naravno, kada je vrijeme da ga smanjite. Inače je broj otkucaja srca u minuti 70, dok je kod trudnica 90. Kod trudnica srčani puls tijekom vježbanja ne bi smio prelaziti 140, tako da je važno na to paziti.

Takve posljedice najčešće uzrokuju kardio vježbe pa je onda njih dobro zamijeniti vježbama snage, istezanjem i slično. Također, vrlo je važno i vježbati po tromjesečjima. Naime, baš kao što pratite trudnoću po tom kriteriju, i vježbanje bi se trebalo tako prilagođavati.Napomjena: Ako vam srce ubrzano lupa ili brzo ostajete bez zraka, teško dišete, jednostavno stanite s vježbama koje ste do tada radili.

trudnica vježba

kardio vježbe pa je onda njih dobro zamijeniti vježbama snage, istezanjem i slično. Također, vrlo je važno i vježbati po tromjesečjima. Naime, baš kao što pratite trudnoću po tom kriteriju, i vježbanje bi se trebalo tako prilagođavati.Napomjena:

Slušajte svoje tijelo

Bitno je razumjeti da strahu nema mjesta kada je riječ o vježbanju u teretani. Naravno, sve što radite u trudnoći, a za što niste sigurni, uvijek se možete (i trebate) posavjetovati sa svojim liječnikom. Recimo, tijekom vježbanja u trudnoći katkad može doći do jako neugodnog probadanja koje mnoge trudnice podsjeća na početak poroda.

Kada se takvo što dogodi, ostanite smireni. Riječ je, naime, o povećanom lučenju hormona relaksina koji inače opušta ligamente. U takvim situacijama imate dvije opcije: ili smanjite intenzitet vježbanja ili prekinite vježbanje. No, to ćete na kraju opet najbolje sami znati jer nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas.

Tekst: BIPA tim

Foto: Shutterstock