Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prestanete li stalno kritizirati, prva će pozitivno reagirati vaša djeca!

Drage mame, uzmite vrijeme za sebe kako biste se ispunile zadovoljstvom, koje ćete onda lako prenositi na druge

Kad je mama sretna, svi su sretni, zar ne?! Jednostavno rečeno, no toliko moćno i istinito da bi svaka žena tako trebala razmišljati. Baš kao i o samoj sebi, jer najvažnija osoba kojoj ste nešto dužni ste upravo vi. Ako mi nismo nismo zadovoljne i ispunjene, ne možemo to davati ni drugima. Ako mama nije sretna, to će se itekako odraziti i na njezinu djecu, supruga... Žena je srce obitelji, topla energija ljubavi i ako nije zadovoljna, cijela obitelj je zakinuta. Veliku ulogu u tome ima oksitocin, hormon povezanosti, ljubavi i dodira koji luči hipofiza kada smo u komunikaciji s ljudima dobre volje s kojima lagano zrcalimo istu energiju. Oksitocin je hormon koji obitelj drži na okupu. Pokloniti sebi oksitocin znači prestati kritizirati, okrivljavati, tražiti mane… Probajte barem pet dana promijeniti pogled i na svoju obitelj gledati kao na najdivnija bića koja postoje na ovoj planeti. 

Primjetit ćete da će svjesnim prestankom kritiziranja, prva pozitivno reagirati vaša djeca. Bit će vidno sretna što nema toliko nervoze i napetosti, što se mama promijenila. I nije to nimalo lako i nijedna promjena ne događa se preko noći. Tim više što su mnoge majke svoj model ponašanja preuzele od svoje majke. O tome smo više pisali ovdje! Naime, ne morate postupati potpuno jednako kao što su postupali vaši roditelji, itekako možete odbaciti sve ono štetno. Ako ste roditelj ili ćete to postati, možete otvoriti knjigu svog djetinjstva i upoznati se s njime, istražiti ono što vam se dogodilo, kako ste se tada osjećali u vezi s tim, kako se osjećate sada i, nakon što ste prelistali cijelu knjigu, uzmite iz nje samo ono što vam je potrebno. A ono što je potrebno djetetu da bi uistinu bilo sretno, jest da roditelji prihvate sva njegova raspoloženja, osjećaje i oblike doživljavanja svijeta. Potrebna su mu toplina i prihvaćanje, fizički dodir, vaša fizička prisutnost, ljubav uz postavljanje granica, razumijevanje, igra s osobama svih dobi, umirujuća iskustva te vrlo mnogo vaše pažnje i vašeg vremena. No tek onda kada samoj sebi priuštite dovoljno oksitocina, čim ga počnete isijavati, odmah ćete ga dobiti natrag. Žensko srce generator je topline i ljubavi. Iako ga stvara mozak, tj. žlijezda hipofiza, oksitocin iz tijela izlazi iz srca u obliku blagosti, ljubavi, topline i vedrine. Možete ga pojačati ako odvojite neko vrijeme za sebe - hoće li to biti masaža, odlazak k frizeru, kozmetičaru... ili na bilo koji tretman koji uključuje taktilni užitak, jer je dokazano da ga pojačava upravo takva vrsta ugode, sasvim je svejedno. Bitno je da se pobrinite za sebe kako biste svoje zadovoljstvo mogli prenijeti na druge. 

Nadalje, učinit će te to i poljupcima i zagrljajima, koji su djeci puno vrijedniji od primjerice ispečenih palačinki, kolača, skuhanog ručka... Zagrljaj uistinu ima moć iscjeljenja. Dok se grlite, ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i osjetite toplinu srca koja zajedno isijavaju. Poklonite sebi i svojima oksitocin, jer s njime ne možete pretjerati!

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock 

Najnovije