Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljeni rezultati nove studije o koronavirusu kod djece

Djeca koja se istovremeno suočavaju s koronavirusom i nekom drugom bolešću, imaju teže komplikacije nego što se do sada mislilo, no COVID-19 još uvijek nije veća prijetnja od sezonske gripe, kažu znanstvenici

 djeca i koronavirus

Djeca koja boluju od neke druge bolesti, bez obzira o kojoj se bolesti radi,  suočavaju se s većim rizikom za razvoj teških komplikacija ako se zaraze koronavirusom nego što se ranije mislilo, objavio je Newsweek. Pritom je posebno naglašena debljina kao rizični faktor. Svrha studije bila je prikupljanje podataka o tome u kojoj mjeri neka zdravstvena stanja koja djeca imaju od ranije mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije COVID-19 bolesti. Očekivano, djeca s težim kroničnim bolestima, teže su se oporavljala, a među takvima većina je doživjela respiratorne simptome koji su ukazivali na zatajenje pluća.

"Ideja da COVID-19 štedi mlade ljude samo je lažna. Iako se djeca češće razbole ako imaju druga kronična stanja, prvenstveno pretilost, važno je napomenuti da su i djeca bez kroničnih bolesti također u opasnosti. Roditelji se trebaju nastaviti ozbiljno odnositi prema virusu", rekao je suautor studije Lawrence Kleinman, profesor na Medicinskom fakultetu Rutgers Robert Wood Johnson.

Studiju su

proveli između 14. ožujka i 3. travnja članovi Međunarodne suradničke jedinice

za pedijatrijsku intenzivnu njegu COVID-19 (PICU), a u njoj je sudjelovalo više

od 300 pedijatara iz 100 dječjih bolnica diljem svijeta. U studiji, koja je

objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, ocijenjeni su slučajevi 48 djece pozitivne

na koronavirus. Među njima je bilo 25 dječaka i 23 djevojčice, prosječne dobi 13

godina. Tjedan dana nakon što je studija zaključena, dvoje djece je umrlo, a

trećina je ostala i dalje u bolnici.

Znanstvenici su rekli kako, ipak, mogu biti zadovoljni rezultatima, jer prikupljeni podaci pokazuju da sezonska gripa još uvijek predstavlja veću prijetnju djeci od COVID-19 bolesti, ali su i ukazali na neophodnost kontinuiranog preventivnog praćenja situacije.

Mnogi u SAD-u pitaju se je li to dovoljno da se sa sigurnošću otvore škole na jesen.  Dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti i član radne skupine za koronavirus Bijele kuće, rekao je da, iako je postignut napredak i intenzivno se traga za cjepivom, malo je vjerojatno da bi ga netko mogao pripremiti do početak sljedeće akademske godine. A bez toga, ili nekog drugog lijeka, nitko ne može garantirati ničiju sigurnost.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije