Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gimnastika za svačiji mozak

Što origami ima s novom tehnološkom revolucijom te kako ova tradicionalna japanska vještina utječe na uspjeh u školi i fokusiranost, otkrila nam je Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica Hrvatskog origami društva

Origami, tradicionalnu japansku vještinu izrade skulptura od papira, mnogi će laici percipirati kao dječju igru. Čak i oni koji su u svoja četiri zida već spoznali svu ljepotu ove umjetnosti, o njoj će – kaže nam Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica Hrvatskog origami društva, žena koja je godine posvetila origamiju i koja svoje službene mailove potpisuje s Origami sanja(r) – govoriti s oprezom. Kao da im je nelagodno priznati da se opuštaju, zabavljaju, vježbaju fokus ili stvaraju odmak od stresa i svakodnevnih briga na pomalo “dječji” način.

Sanja

Origami je danas više od lijepe umjetnosti koju rado ugošćavaju i vodeći svjetski izložbeni prostori poput pariškog Louvra ili newyorške MoMa-e. Pomoću origamija NASA-ini inženjeri danas rješavaju najveće izazove vezane za svemirsku tehnologiju, znanstvenici razvijaju nove lijekove, zrakoplovna industrija traži nove i ekološki prihvatljivije načine proizvodnje svojih letjelica, a djeca lakše i fokusiranije uče, vježbaju problemsko razmišljanje te postižu bolje uspjehe. Jednostavno rečeno, origami je gimnastika za mozak! Zbog svega toga naša sugovornica, Origami sanja(r)ka, svima preporučuje neka pogledaju izvrstan dokumentarac “Origami Revolution” koji je nju osobno uvjerio kako će upravo origami, nastavimo li učiti od papira, biti povod novoj tehnološkoj revoluciji.

“Ne znam je li vam se ikada dogodilo da ste vidjeli izložbu koja vam je promijenila životni smjer, ali meni je upravo to značio Salzburg 2005. godine. Vidjevši djela Erica Joisela, shvatila sam da želim učiti izrađivati papirnate skulpture od takvog majstora, što me dovelo do Hangara 7 i veličanstvene izložbe 60 majstora iz cijelog svijeta. Jedan od njih bio je i Akira Yoshizawa, pokretač nove origami umjetnosti, autor preko 50.000 različitih skulptura. No u Salzburgu nije bilo naših imena, naših umjetnika, pa sam s monografijom iz Hangara 7 pod rukom, koja je imala impresivne fotografije, počela obilaziti različite institucije i pričati o origamiju te okupljati zajednicu zaljubljenika u ovu umjetnost u Hrvatskoj”, započinje svoju priču Sanja.

U to je vrijeme njezino dijete bilo školske dobi, pa je prvo počela okupljati istomišljenike na radionicama u knjižnicama. S vremenom su je kao gošću počeli pozivati u Pučka otvorena učilišta i u Centre za kulturu, potom je počela organizirati izložbe na kojima su i domaći majstori mogli pokazati svoja djela, a danas je Hrvatsko origami društvo redoviti gost na brojnim znanstvanim i drugim eventima te Danima Japana u Hrvatskoj, a rado ih pozivaju i u škole diljem Hrvatske.

“Ono što se zove upornost, a što djeca često nemaju, razvija se upravo kroz origami. Kroz ovu vještinu trenira se fina i gruba motorika te fokus, vještina ključna za uspjeh u školi. Jako mi se svidjela rečenica jednog 10-godišnjeg dječaka koji je rekao da ga origami opušta. Suprotno uvriježenim mišljenjima, origami razvija i timski duh, jer se skulpture od papira mogu raditi i u grupi. Matematika i origami usko su povezani: kao što postoje jasna pravila za geometrijske konstrukcije, tako postoje pravila kod origami konstrukcija, a mnoge matematičke pojmove lakše je razumjeti ako imaju svoj vizualni prikaz. Morate dobro razgibati mozak kad se bavite origamijem, a ako vas vještina osvoji, želja za znanjem postaje vaše gorivo i tada nema kraja”, kaže Sanja napominjući kako nema pravog odgovora na pitanje koliko je potrebno vremena da se svlada ova vještina.

“To ovisi o tome koliko je netko vješt s rukama. Oni koji se nisu bavili nekakvim manipulacijama rukama, primjerice savijali žicu ili se igrali kamenčićima, njima će biti teže, no ima toliko jednostavnih origami oblika koje lako mogu svi svladati”, kaže Sanja čija je prva fascinacija bilo cvijeće. Kako joj pravo cvijeće nije uspjevalo, a umjetno nije bio njezin izbor, počela je izrađivati cvijeće od papira i poklanjati ih svojim prijateljima. Impresivno je bilo njezino drvo trešnje, specifično po tome što cvjetovi otpadaju baš kao i na pravom drvu. Strast su joj kasnije postale kutije, Kawasaki ruža dugo je bila njezina fascinacija, baš kao što su danas to impresivne Hagiwara violine.

Kako s djecom izraditi origami pticu, saznajte na sljedećoj poveznici

Tekst: Danijela Petrov

Foto: Filip Hofer, Robert Gašpert

Najnovije

Najpopularnije