Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja su naša prava u zdravstvenom sustavu?

Zakon o zaštiti prava pacijenata je vrlo kvalitetno napisan zakon koji jamči vaša prava kad god koristite neku zdravstvenu uslugu. Na žalost, on se ne provodi uvijek u praksi. Usprkos tome, svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj ...

Pravo na suodlučivanje

Zakon o zaštiti prava pacijenata detaljno opisuje različita prava pacijenata, posebno pravo na suodlučivanje. To znači da svaki pacijent u Hrvatskoj ima pravo na sve informacije koje su potrebne da kako bi donio odluku o svom liječenju. To također znači da svaki pacijent ima pravo prihvatiti ili odbiti bilo koji postupak. Ovo se pravo može ograničiti jedino u hitnim situacijama, koje su propisane zakonom.

Detaljnije, imate pravo na sve informacije koje vam trebaju da biste donijeli odluke vezane za svoje zdravlje. To uključuje informacije vezane uz:

 1. Vaše zdravstveno stanje, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka. To znači da imate pravo na sve informacije o svom zdravstvenom stanju, te o tome koliko  zdravstveni djelatnici procijenjuju da će neki postupak biti koristan i koje će ishode imati po vaše zdravlje. Primjerice, u slučaju spontanog pobačaja trebate dobiti sve informacije o tome kako je napredovao, te koje su vaše opcije obzirom na vaše stanje
 2. Preporučene preglede i zahvate te planiranje datuma njihovog obavljanja. To znači da imate pravo znati koji su pregledi i postupci preporučeni obzirom na vaše zdravstveno stanje te kada će se oni obaviti. Primjerice, to znači da u slučaju spontanog pobačaja dobijete informacije o najboljem načinu dovršenja istog obzirom na vaše stanje, te informaciju o tome kad će liječenje početi.
 3. Mogućim prednostima i rizicima obavljanja ili neobavljanja preporučenih pregleda i zahvata. To znači da imate pristup informacijama o tome koje su pozitivne strane nekog pregleda ili zahvata, koje rizike on nosi i što se može očekivati ako odlučite ne obaviti preporučeni pregled ili zahvat. Primjerice, u slučaju spontanog pobačaja dobijete informacije o prednostima i rizicima svih mogućih postupaka nakon spontanog pobačaja.
 4. Mogućim zamjenama za preporučene postupke. To znači da imate pravo dobiti informacije o alternativnim pregledima i postupcima, uz informacije o prednostima i rizicima. Primjerice, u slučaju spontanog pobačaja to znači da dobijete informacije o tome da možete čekati da tijelo samo izbaci tkivo, da možete se odlučiti za spontani pobačaj lijekovima (medikamentozni zahvat) ili pak da se možete odlučiti za kiretažu.
 5. Tijeku postupaka prilikom pružanja zdravstvene zaštite. To znači da trebate dobiti potpunu informaciju o tome kako će izgledati priprema za neki pregled ili zahvat, koji će tijek zahvata biti (što će se raditi i kada), te kako će izgledati oporavak, uz informacije o tome koliko je očekivano trajanje postupka. Primjerice u slučaju spontanog pobačaja to znači da dobijete sve informacije o tijeku postupka ili liječenja kojeg ste odabrali, prije, za vrijeme i u danima nakon njega, te o mogućnostima anestezije.
 6. Daljnjem tijeku pružanja zdravstvene zaštite. To znači da trebate dobiti informacije o tome kako će izgledati daljnje liječenje nakon pregleda ili postupka. Primjerice u slučaju spontanog pobačaja, to znači da dobijete informacije o tome koliko često i gdje odlazite na kontrole nakon liječenja. To može uključiti i informacije o tome što očekivati dok se oporavljate, te koji su znakovi za zabrinutost nakon kojih se treba javiti u bolnicu.
 7. Preporučenom načinu života. To znači da trebate dobiti informacije o tome kako se ponašati nakon pregleda ili postupka. Primjerice, možete dobiti informaciju da je nakon kiretaže bolje izbjegavati spolne odnose nekoliko tjedana.
 8. Pravima iz zdravstvenoga osiguranja i postupcima za ostvarivanje tih prava. To znači da trebate dobiti informacije o tome koliko i kako zdravstveno osiguranje pokriva određene preglede, postupke i oporavak nakon njih, te dobiti informacije o tome kako ostvariti ta prava. Primjerice, možete dobiti informaciju da nakon spontanog pobačaja imate pravo na tjedan dana bolovanja, i da to pravo ostvarite tako da vam odabrani liječnik opće prakse prepiše bolovanje na temelju otpusnog pisma.

Druga prava iz Zakona o zaštiti prava pacijenata

Osim prava na informacije, svaka pacijentica ima pravo i na sljedeće:

 • Dobiti obavijesti na način koji joj je razumljiv obzirom na dob, obrazovanje i mentalne sposobnosti i invaliditet, a obavijesti moraju pružati zdravstveni radnici visoke stručne spreme koji pacijentici izravno pružaju zdravstvenu uslugu; To u praksi znači da trebate dobiti informacije na način na koji možete ih razumjeti od zdravstvenih djelatnika koji se direktno skrbe o vama (ne od trećih osoba). Primjerice, u slučaju spontanog pobačaja to znači da dobijete informacije bez previše medicinske terminologije, na temelju koje možete postavljati pitanja. Informacije moraju doći od osoba koje skrbe o vama (ne od trećih osoba na odjelu).
 • Na drugo mišljenje zdravstvenog radnika visoke stručne spreme koji nije izravno uključen u liječenje, i to na usmeni ili pismeni zahtjev. To u praksi znači da imate pravo pitati drugog zdravstvenog djelatnika, koji do tada nije skrbio o vama, da daje svoje neovisno mišljenje o vašem stanju i kako bi trebalo postupati. U slučaju spontanog pobačaja to može značiti da drugi liječnik obavi pregled i pogleda ultrazvuk prije nego se odlučite za kiretažu.

 • Prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički, odnosno terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje pacijentice ili izazvalo trajna oštećenja njezinog zdravlja; To u praksi znači da uvijek imate pravo reći da ili ne na bilo koji postupak, osim ako se ne radi o životu i smrti. U slučaju spontanog pobačaja to može značiti da se odlučite reći “ne” kiretaži i radije se odlučiti za lijekove za spontani pobačaj, osim u hitnoći kad je nesposredno ugrožen vaš život i zdravlje.

 • Pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje To u praksi znači da imate pravo na potpunu medicinsku dokumentaciju, od nalaza do tijeka liječenja. U slučaju spontanog pobačaja, to znači da imate pravo na svu dokumentaciju vezanu uz vaše liječenje.

 • Povjerljivost podataka koji se odnose na stanje zdravlja sukladno propisima o čuvanju profesionalne tajne i zaštiti osobnih podataka. To u praksi znači da imate pravo na potpunu privatnost i da zdravstveno osoblje nema pravo ikome govoriti o vašem zdravstvenom stanju ili postupcima bez vašeg izričitog dopuštenja. U slučaju spontanog pobačaja to može značiti da zdravstveno osoblje informacije o vašem stanju ne daju trećim osobama telefonski, ne izlaze u javnost sa vašim podacima itd.

Ako smatrate da su neka od vaših prava prekršena za vrijeme liječenja, pročitajte kako uložiti prigovor ili pritužbu.

Tekst: roda.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije