Znamo kako ne izbjegavati slatko, a ostati fit! Ovi proteinski deserti pravi su hit

Shutterstock

Slatka hrana oduvijek se povezuje sa zadovoljstvom. I, uistinu, fini komad slatkiša tako dobro 'sjedne' kad se dogodi pad energije tijekom dana; kad slavimo, opet su tu torte i kolači, a slatko je tu i kad treba popraviti raspoloženje. Žudnja za slatkim duboko je ukorijenjena u naš život, a i ljudski mozak – baš uz pomoć slatkih zadovoljstava – radi učinkovitije. Osim toga, puno je situacija u danu koje 'traže' ukusne zalogaje koji će nas zasladiti, oraspoložiti, dati nam energiju… Možda je najlakše otići do prvog automata sa slatkišima ili u pekaru, no, srećom, Dolcela je lansirala novi, odličan proizvod – Hi protein shake - koji dolaze u nekoliko primamljivih okusa: brownie, cookie, cheesecake malina i tiramisu. Ovi shakeovi pripremaju se jednostavno (dovoljno je sadržaj vrećice pomiješati s vodom ili mlijekom), bez dodanog su šećera i odličnog su okusa. 

Shutterstock 

 Koliko nam je, uopće proteina potrebno u danu? Optimalno mi bilo 0,8 grama proteina po kilogramu, ali ako trenirate ili se bavite aktivnostima poput trčanja, bicikliranja, fitnessa, potreba za proteinima je veća. Prosječna ženska osoba od 60-ak kilograma trebala bi dnevno unijeti oko 60 g proteina. Dolcela Hi protein shake u jednoj vrećici sadrži 20 g proteina (1 vrećica = 1 obrok). Tijekom dana još komad bijelog mesa ili ribe, jaje ili pokoji orašasti zalogaj, i za tren ste zadovoljili dnevnu potrebu tijela za proteinima.

Robert Gašpert 

Dolcela Hi protein shake može biti i polazna točka za vašu kreativnost u kuhinji, pa mu, po želji, možete dodati bananu ili neko drugo voće, zobene pahuljice, posni sir… i pretvoriti ga u pravi obrok, a ne isključivo međuobrok. Evo nekoliko izvrsnih ideja s Dolcela Hi protein shake-ovima u glavnoj ulozi:

Hi Protein sladoled

© Matejka Buca 

Sastojci: 1 Dolcela Hi protein Cheesecake malina shake, 50 ml O'Plant Riža biljnog napitka, 100 g posnog svježeg sira, 100 g banane narezane na ploške
Priprema: u blenderu izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu strukturu, a potom izlijte u staklenu posudu. Stavite u zamrzivač na 2 sata.

Proteinska zdjelica s voćem

Dolcela 

Sastojci: 2 žlice zobenih pahuljica, 200 ml vode, 1 Dolcela Hi protein Brownie shake, ½ zrelog avokada, 1 žlica kikiriki maslaca, 2 žlice smrznutih borovnica
Priprema: u blender stavite zobene pahuljice i usitnite ih. Dodajte vodu, Hi protein Brownie prah, narezani avokado, kikiriki maslac i borovnice. Sastojke izmiksajte u blenderu da dobijete kremastu strukturu. Premjestite u zdjelicu, ukrasite voćem i orašastim plodovima te poslužite.

Robert Gašpert 

Proteinske kuglice bez pečenja

© Matejka Buca 

Sastojci (svijetle kuglice): 1 Dolcela Hi protein Cookie shake (40 g), 30 g zobenih pahuljica, 30 g kikiriki maslaca ili drugog maslaca od orašastih plodova, 10 g brusnica
Priprema: u zdjelu stavite Hi protein Cookie shake, zobene pahuljice, kikiriki maslac i brusnice. Dobro promiješajte i po potrebi dodajte žlicu vode da dobijete jednoličnu smjesu. Rukama oblikujte kuglicu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Dolcelom.