Kako obaviti proljetno čišćenje doma u 10 koraka?

Proljeće je ono doba godine kada svi želimo širom otvoriti prozore i uživati u svom čistom i mirisnom domu. Ako ste jedna od onih koja je odgađala sezonsko čišćenje, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju.

Promo

1. Unaprijed nabavite sva potrebna sredstva za čiščenje, spužvice, krpe, zaštitne rukavice i slično kako ne biste morali prekidati postupak radi odlaska u trgovinu.

2. Napravite okviran plan i odredite vrijeme koje vam je potrebno za svaku od prostorija. Dajte si dovoljno vremena da sve detaljno očistite jer proljetno čišćenje uključuje i pomicanje namještaja, penjanje na ljestve da biste očistili gornje plohe, odprašivanje namještaja, odmašćivanje kuhinje…

3. Krenite s prašinom – usisajte je iz radijatora, uklonite s gornjih elemenata u kuhinji i kupaonici, s gornjih ploha ormara, okvira slika, svih polica i ostalih površina.

4. Nakon što ste pobrisali svu nakupljenu prašinu, krenite na stolariju odnosno sva vrata u stanu (ne zaboravite kvake), ali i rolete i prozore – izvana i iznutra. Također, u ovaj korak uključite terase i balkone.

5. Sljedeći korak je kuhinja, koja je vjerojatno najzahtjevnija bez obzira koliko je dobro održavate redovnim čišćenjem. Sve kuhinjske elemente perite izvana i iznutra, za pećnicu, napu i vanjske plohe koristite sredstvo za odmašćivanje. Hladnjak ispraznite i detaljno prebrišite.

Promo 

6. Dnevni boravak i blagovaonica također traže posebnu pažnju – stol i stolice prebrišite sa svih strana, a sjedeće garniture, kauče, fotelje i slično prvo usisajte, pa prebrišite vlažnom krpom. Ne zaboravite na klimu i rasvjetna tijela koja treba prebrisati da bi se otklonila prašina. Također, sve zavjese stavite na pranje.

7. Spavaće sobe – ormare prebrišite s unutarnje i vanjske strane, ako ima potrebe, posložite ormar i riješite se garderobe koju ne nosite. Usisajte ne samo podove već i madrac, a nakon toga uklonite prašinu s noćnih ormarića, komoda i svih ostalih ploha.

8. Nakon sobe krenite na kupaonicu i perite sve redom – pločice, radijator, perilicu, wc školjku, kadu, umivaonik…

9. Na kraju na red dolaze podovi – sve usisajte, a nakon toga krenite s pranjem sa sredstvom za čišćenje, a onda minimalno jednom sve podove prođite čistom vodom.

10. Uz čišćenje, ujedno i dezinficirajte. Kada čistimo, uklanjamo prljavštinu koju vidimo, ali što je s onom koju ne možemo vidjeti? Kako bismo bili sigurni da smo uklonili i skrivenu prljavštinu u našoj okolini, primjerice mikroorganizme i bakterije, dezinfekcija je pravi izbor. Dezinfekcija je sinonim za uklanjanje virusa ili bakterija, a time i nestanak prijetnji koje onemogućuju što više neugodnih mirisa. Treba očistiti i dezinficirati prostore u kojima postoji veća vjerojatnost nakupljanja većeg broja bakterija, kao što su radne ploče, namještaj, kante za smeće, kućanski uređaji, predmeti za bebe, prostori u kojima pripremamo hranu, slavine, umivaonici, kade...

Praktične i učinkovite SANYTOL vlažne maramice u jednom potezu čiste i dezinficiraju sve površine u kućanstvu! Ne ostavljaju mrlje i ne oštećuju materijale. Savršene su za svakodnevno čišćenje te s ugodnim mirisom eukaliptusa pružaju puni dojam čistoće u vašem domu.

Promo 

Višenamjenske maramice za dezinfekciju Sanytol čekaju vas na dar uz novi Story. Potražitemagazin Story+ maramice Sanytol na dar od 23. ožujka!

I to je to, nakon čišćenja samo vam preostaje uživati u domu i ne zaboravite redovnom brigom o stanu ili kući održavati stanje najbolje mogućim.