Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marija Cukon: Ne rađamo samo tijelom, već duhom i umom

Marija Cukon kroz svoje tečajeve i blog pomaže budućim roditeljima u tome da u potpunosti dožive radost i ljepotu rađanja novog života te se suvereno nose sa svim nadolazećim izazovima roditeljstva. Kako i sama kaže, ne želi biti ...

Danas vam predstavljamo Mariju Cukon, majku troje djece, odgojiteljicu s više od 10 godina iskustva i NLP majstoricu. Marija vodi program Mudrost odgoja kroz koji želi omogućiti roditeljima da osvijeste svoje postupke, prodube znanje, steknu mudrost o odgoju djece – naše budućnosti, a time i nas samih. Opušteno rađanje je dio toga kao najbolji mogući početak i za dijete i za roditelje. A o tome kako puno možemo naučiti iz svakodnevnih životnih događaja, čiji nam smisao često promakne, i tako stjecati mudrost, piše u svom blogu.

Kako je tema opuštenog rađanja postala vaš dio profesionalne priče?

Potaknuta dubokim osobnim iskustvom vlastitih porođaja, 2016. godine sam završila edukaciju za certificiranog voditelja Opuštenog rađanja i od tada majkama i očevima pomažem da u potpunosti dožive radost i ljepotu rađanja novog života.

Jesu li vaši porodi prošli opušteno? Gdje ste rađali?

Nakon što je prvo dijete došlo na svijet carskim rezom, duboko u sebi sam znala da mora postojati neka karika koja nedostaje u mojoj dotadašnjoj pripremi za porođaj. Opušteno rađanje sam otkrila u svojoj drugoj trudnoći i taj je porođaj (vaginalni porod nakon carskog) bio osnažujuće, prekrasno i nježno iskustvo. Nakon što je i treći porođaj bio jednako nježan i opušten, znala sam da to nije slučajnost. Svu djecu rodila sam u bolnici, znači ustanovi sa svojim pravilima i propisima. Igrom slučaja jedan porođaj bio je bez prisustva supruga i unatoč tome ostvarila sam VBAC (vaginal birth after cesarean) i uspješno komunicirala s osobljem. Da, moguće je!

Koliko je priprema za porođaj po vama bitna za njegov tijek i kasnije za snalaženje s bebom?

Kada je žena educirana kako da za vrijeme rađanja svojim ponašanjem, stavom, mislima, uvjerenjima potiče prirodne procese rađanja, umjesto da ih koči, kada nauči tehnike koje joj to omogućuju i kada točno zna što činiti u kojoj fazi porođaja, omogućuje si ugodniji i brži porođaj. Iskustvo porođaja, i fizičko i emocionalno, utječu na prve dane majčinstva. Sve govorim i iz vlastitog iskustva – nakon prvog porođaja bila sam iscrpljena i utučena, iako sam pored sebe imala najljepše biće na svijetu. Nakon drugog i trećeg porođaja bila sam fizički izvrsno, a psihički uistinu zaljubljena u svoje bebe. Time sam sve majčinske zahtjeve prihvaćala s lakoćom i atmosfera u obitelji bila je puno ugodnija i opuštenija.

, Image: 353320732, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Podržavate li prisustvo očeva na porođaju, na koji način bi se oni trebali pripremati na taj događaj?

Ako par, a pogotovo majka, to želi, očevi svakako trebaju prisistvovati porođaju. Na tečaju Opuštenog rađanja očevi uče i osvještavaju svoju ulogu i kako to ostvariti bez dizanja tenzija, buke i nepotrebnog adrenalina. Kada je muškarac svjestan da upravo prisustvuje čudu rađanja života i on se umiri, prati majčine potrebe i sve što se događa doživljava kao korak bliže trenutku kad će prvi put staviti svoju ruku na najnježnija leđa, dok je beba na majci. Naši muški polaznici prolaze kroz tehnike, konkretne upute, komunikacijske vježbe i video materijal kako bi to ostvarili. Edukacija očeva doprinosi da je njihova prisutnost produktivna za tijek porođaja.

Javljaju li vam se polaznice tečaja nakon svojih poroda s dobrim vijestima u kojima su zadovoljne tijekom porođaja?

Polaznice koje se stignu javiti prenose svoja iskustva koja su ili iznad svih očekivanja što se tiče trajanja porođaja ili senzacija koje osjete, do onih koje su uspjele biti opuštene, smirene i posvećene naučenim tehnikama čak i kad porođaj nije bio onako kako su planirale, no osjetile su manji umor, iscpljenost, brži oporavak i dobro iskustvo. Kada žena zna da je učinila sve što je bilo u njenoj moći da omogući što bolje iskustvo rađanja, za sebe i bebu, osjeća se ispunjeno, uspješno, nepokolebivo od komentara okoline (s obzirom na intervencije ili odabir mjesta porođaja). I ovo govorim iz iskustva, nakon prvog porođaja osjećala sam se kao propali slučaj zbog carskog reza jer je u to vrijeme bila revolucija prirodnih porođaja. No, nitko mi nije mogao uskratiti prekrasno i ispunjujuće iskustvo rađanja drugo dvoje djece – unatoč ponekim bezuspješnim insinuacijama što nisam rodila negdje drugdje.

Vjerujete li da baš svaka žena može rađati na način kako bi željela kad bi se pripremala na odgovarajući način?

Prvo je mudro zapitati se znaju li žene što žele? Jesu li svjesne da mogu birati? Kako doći do pravih i točnih informacija? Kad biraju i odlučuju, jesu li svjesne koliko su te odluke uistinu njihove, a koliko pomodarstvo, možda nečije tuđe odluke i iskustva, društveni pritisci, nešto što svi rade i sl.? Kada žena osvijesti što stvarno želi i počinje tražiti odgovore i rješenja u tom smjeru, bolje razumije svoje izbore i može učiniti maksimalno da im se približi. Najčešće su to nove spoznaje, tehnike, alati i inspiracija koja omogućuje lepezu toga - od bržeg oporavka nakon carskog reza do samopouzdanja rađanja u toplini svoga doma.

, Image: 351832795, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kako žene uopće doživljavaju porođaj prije nego dođu na vaš tečaj, a kako nakon što ga završe?

Vrlo visoki postotak žena dolazi sa strahom od rađanja, sa slikom porođaja kao muke i patnje, kao činom u kojem su bespomoćni objekt bez mogućnosti utjecaja na ono što se događa. Nakon tečaja često izjavljuju da jedva čekaju porođaj, da ih nije strah, zrače samopouzdanjem i mirom. Naravno, kraj tečaja nije kraj njihov pripreme za porođaj, tečaj je odškrinuo vrata nečeg posebnog – potrebno je naučeno vježbati, od tehnika stvoriti navike koje se na porođaju s lakoćom primijenjuju, tražiti dodatne informacije i izbore koji su u najboljem interesu i za majku i za dijete s obzirom na odabir porođaja.

Mislite li da postoji nešto u izreci koju smo čuli da rađamo onako kako živimo? Je li na neki način potrebno promijeniti neka uvjerenja i tempo kako bi i porod tekao drugačije?

Naša uvjerenja su nesvjesna, no vrlo ih aktualno svakodnevno živimo i utječu na kvalitetu naših života, odnosa s ljudima, odnosu prema svome tijelu i sl. Upravo je naš nesvjesni um dio u kojem započinje promjena. Za porođaj nije dovoljno samo informirati se, na razini znanja i činjenica, nije dovoljno samo vježbati i biti tjelesno fit, tajna je u balansu uma, duha i tijela. Rađamo ne samo tijelom, nego i umom i duhom. To je ono što je potrebno osvijestiti. Kada su sve te razine našeg tijela međusobno pomirene, kad „isto misle“, kažemo da su koherentne – tada se naše tijelo stvarno ponaša, djeluje, onako kako naš um misli i osjeća. Tečaj Opuštenog rađanja (www.opusteno-radjanje.kastrapeli.hr ) nudi upravo to; iskustva mojih porođaja to potvrđuju, kao i polaznica na početku i na kraju tečaja.

Što mislite o porođajima kod kuće?

Porođaj kod kuće je ne tako davno bio najnormalnija pojava. Moja majka je rođena kod kuće i rado je slušam kako s posebnim senzibilitetom govori o tome – znati točno na kojem mjestu u kući si se rodio, ispod koje slike... uzbudljiva je činjenica. Žao mi je da danas žene koje se odluče roditi kod kuće moraju prolaziti velike dodatne napore da se okruže osobama koje će im to omogućiti, često rješenja moraju tražiti i prije trudnoće kako bi sve osigurale na vrijeme – i materijalne uvjete i primjerenu psiho-emocionalnu pripremu ukoliko je potrebno.

U kojoj mjeri je teže opustiti se u rodilištu u odnosu na poznati teren, kako to uvježbati?

Sama činjenica da rađaš na poznatom terenu, okružena osobama koje sama odabereš je velika, ogromna prednost u odnosu na rodilište. No to nije jedini faktor koji utječe na porođaj. Stanje uma žene, njeno samopouzdanje, uvježbano tijelo za situacije koje slijede, koherentnost uma, duha i tijela omogućuju da se dobro i kao kod kuće osjećaš i u rodilištu. Moja dva porođaja to potvrđuju. Nevjerojatno bogatstvo samopouzdanja koje nosim u sebi jače je od vanjskih uvjeta, gotovo da ih poništava. Sve to zahvaljujući Opuštenom rađanju – tehnikama NLP – a i samohipnoze koje učimo na tečaju.

Koja biste tri savjeta izvukli za naše trudne čitateljice iz svoje "knjige" mudrosti vezano uz porod koji ih čeka?

1. Žensko tijelo je savršeno stvoreno za rađanje, ono zna kako rađati. Nađite način kako da vjerujete toj činjenici.

2. Tražite informacije i savjete od žena koje su imale lijepo iskustvo rađanja – one znaju tajnu kako, bez obzira na ishod.

3. Dođite na Opušteno rađanje – tečaj gdje se teorija i praksa susreću, gdje dobivate iskustva na razini cijelog svog bića - uma, duha i tijela, tj. svega onoga što sudjeluje u rađanju.

Osim opuštenog rađanja, koje još tečajeve držite? Na koje teme roditelji posebno osjete potrebu doći?

Pratim roditelje kroz izazove koji slijede. Kao odgajatelj u vrtiću i kao majka susretala sam se s mnogim izazovima kako teoriju o poticanju dječjeg razvoja pretočiti u praksu. Mnoge odgovore našla sam u NLP – u kao i sustavnom poručavanju razvoja dječjeg mozga. Na tome temeljim svoj rad. Moji roditeljski tečajevi trenutno pokrivaju teme separacije djece od roditelja (U vrtić bez suza) (http://mudrostodgoja.hr/u-vrtic-bez-suza/ ) i razvoj temeljnih životnih vještina dokazano potrebnih za uspješan život (Čvrsti temelj – uspješan život) (http://mudrostodgoja.hr/cvrsti-temelj-uspjesan-zivot/) .

Živite u Istri, no tečajeve držite i u Zagrebu, je li teško balansirati obiteljske obaveze, putovanja...

Inspirira me traženje životne ravnoteže koju želim prenijeti na svoju djecu. U tome je smisao i mudrost odgoja. Ne želim biti savršena mama, želim biti mama koja se izvrsno nosi s onim što život donosi. S obitelji sam se iz grada, kao gradsko dijete s Trešnjevke, preselila na obiteljsko gospodarstvo i djeci ugrađujem ljubav prema prirodi, znanja o uzgoju hrane i pronalaženju smisla u seoskoj slobodi i u gradskoj vrevi. Predajem ono što živim (walk your talk!), učim na svakom koraku. Kada znam smisao onoga što radim, ništa nije teško i uvijek se odvažim pronaći način kako uklopiti i obitelj i posao. Zato i radim u Circle of Excellence (www.cex.hr ), gdje se promovira upravo to - smisao, odvažnost i predanost te to i omogućuje svojim zaposlenicima.

U mjesecu studenom Marija Cukon održava besplatno predavanje pod nazivom E = mc*2 Možemo li ići brzinom svjetlosti 16. 11. od 18 do 19.30 u Gotalovečkoj 8 u Zagrebu o obavezama i kako se snaći u prenatrpanom roditeljskom rasporedu. Prijaviti se možete na mejl

info@kastrapeli.hr jer je broj mjesta ograničen. Na predavanju saznajte:

  • kako si stvaramo pritisak
  • kako odrediti prioritete i živjeti po tome
  • kako naš ubrzani život utječe na djecu
  • kako uključiti djecu i poticati njihov razvoj
  • kako uživati u svemu tome...

Tečaj za roditelje u trajanju od 12 školskih sati Čvrsti temelj - uspješan život održava se 17. i 18. 11. 2017. na istoj adresi. Teme su:

  • osnove dobre komunikacije
  • malim koracima do veće samostalnosti
  • odgovornost od malih nogu
  • samokontrola  - vještina koja se uči

Cijena tečaja: 850 kn

Vrijeme održavanja: 17.11.2017. od 17:30 do 21 sat

18.11.2017. od 10 do 18 sati

Prijave i dodatne informacije: [email protected]

Cijena za roditeljski par: 1275 kn

Facebook stranica

Razgovarala: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia, privatni album

Najnovije

Najpopularnije