Važno je imati dobar plan

Donijeli ste važnu odluku − želite imati uredan dom za sebe i svoju djecu. Jednostavna odluka, no provedba i nije tako laka. Tri su koraka koja treba slijediti:

1. veliko pospremanje

2. redovito održavanje reda

3. sprječavanje da se nepotrebne stvari ponovno nagomilaju

U bilježnicu zapisujte važne odrednice koje će vas zadržati na pravom putu. Na prvu stranicu zapišite neku motivirajuću misao kao što je: “Red u kući, red u glavi” te ispod toga svoj osnovni motiv: u urednom domu ukućani su zadovoljniji, smireniji i opušteniji.

Zatim stranicu podijelimo u dva stupca (A i B) − u jedan ćemo zapisivati razloge zbog kojih želimo postati uredni, a u drugi sve ono što nas u tome sprječava. Uključite djecu, zapišite sve njihove prijedloge i primjedbe!

Evo primjera:

Mama− stupac A: želim stvoriti uredan dom jer ću se u njemu osjećati ugodnije; čista je kuća zdravija za život; ako stan nije pretrpan stvarima, lakše ga je redovito pospremati. Stupac B: nikad nemam dovoljno vremena da bih se primila velikog pospremanja.

Tata − stupac A: lakše ću pronalaziti svoje stvari. Stupac B: uvijek sam preumoran poslije posla da bih išta pospremio, osim toga svi rade više nereda od mene.

Dijete − stupac A: rado bih pozvao prijatelje na igranje, ali sramim se nereda u svojoj sobi. Stupac B: ne znam odakle bih počeo pospremati.

Na iduću stranicu postupno zajednički ispisujte ideje kako ćete ostvariti željene ciljeve, te dobre strane svake odluke. Na primjer:

Mama − darovat ću svoju zbirku časopisa o zdravlju staračkom domu, jer ću time učiniti dobro djelo, stanari doma imat će besplatno štivo za čitanje, smanjit ću količinu stvari u kući, a i tako ih nisam čitala godinama.

Tata − mogao bih odnijeti u reciklažno dvorište sve one rezervne dijelove od starog auta koji stoje u garaži − taj auto već odavno nemamo, pa mi dijelovi ne trebaju, a dobit ću možda i nešto novca za otkup sirovina.

Dijete − odnijet ću svoje igračke koje sam prerastao u dječji dom i njima razveseliti djecu bez roditelja!

Zatim fotografirajmo najneurednije dijelove svojega doma ili one koje želimo preurediti − trebat će nam poslije za usporedbu.

red-u-kuci-red-u-glavi
Mother and daughter mopping kitchen floor, father reading in background, Image: 295391036, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RF

Korak prvi: veliko pospremanje

Ovaj je korak nužan kako biste izbjegli osjećaj da radite do iznemoglosti, a rezultati se gotovo i ne vide. Ako smatrate da to ne možete sami, potražite servis za pomoć pri pospremanju − bit će to izdatak koji će se višestruko isplatiti. No, i uz pomoć servisa, važno je da svi ukućani sudjeluju!

Veliko pospremanje ne znači da se treba slomiti od posla i provesti vikend ili godišnji odmor “rintajući”. Podijelite pospremanje u nekoliko faza, no one moraju slijediti jedna za drugom, bez velikih vremenskih razmaka, kako učinak ne bi izblijedio, a volja oslabjela. Za faze velikog pospremanja odaberite prostorije u stanu ili kući. Dakle, ovaj vikend pospremate dnevnu i spavaću sobu, idući vikend kuhinju i kupaonicu, treći su put na redu ostava, hodnik i sl.

Načelo je za sve prostorije isto: sve stvari treba “preispitati” − odmah u vreće ubaciti smeće, u kutije razvrstati ono što ćemo prodati preko oglasnika ili darovati (prijateljima ili rođacima, nekoj udruzi, Caritasu i sl.), a na odabrano mjesto stavljamo ono što ostaje. Najvažnije je da se dotične kutije na kojima piše “prodati” ili “darovati” ne presele u neki drugi dio našeg doma, te ondje ostanu do daljnjeg − potičite provedbu odluke “sve što mi ne treba, leti van iz kuće”. Ono što ostaje, pospremite odmah u ormare ili na predviđena mjesta.

Ne silite djecu da se odvoje od veće količine svojih stvari koje smatrate nepotrebnima, već im pomozite tako da komentirate zašto se odričemo pojedinih svojih predmeta i zbog čega ih smatramo nepotrebnima. Djetetu ponudite pomoć ako je neodlučno ili nema volje za akciju. Ne može li neke stvari sasvim odbaciti, ponudite kompromisno rješenje − pospremite taj višak u kutije pa u neku ostavu, tavan ili podrum, uz dogovor da će odluku preispitati za neko dogovoreno vrijeme. Ako ih ni tada ne želi baciti, dopustite mu da ih zadrži, a vi budite hrabri i uklonite više svojih stvari koje vam zatrpavaju dom. Dijete će s vremenom uvidjeti ljepotu urednog doma i počet će učiti od nas.

Korak drugi: redovito održavanje reda

Nacrtajte tablicu redovitog pospremanja i podijelite dužnosti na sve ukućane. Važno je da svatko svoje obaveze prihvati dobrovoljno i odabere ono što će najlakše obavljati. Na taj način, podijeljeno u male posliće i za svakoga ponešto, iznošenje smeća, pospremanje odjeće i usisavanje prašine neće biti samo povremeni posao jedne osobe “kad zagusti”, nego uobičajena rutina čitave obitelji, koja nikome neće oduzimati previše vremena ni snage. Djeca uče od vas − pokažite im primjerom!

Zalijepite tablicu na vidljivo mjesto kako biste se stalno svi mogli podsjećati na svoje obaveze. Djeci možete uz tekst dodati i sličice koje će ih bolje podsjećati na njihov dio posla.

red-u-kuci-red-u-glavi
, Image: 291514465, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Korak treći: mudro kupovanje

Obavili ste veliko pospremanje i uveli redovito održavanje reda u kući. Nagradite svoju obitelj za ta velika postignuća zabavnim izeltom ili odlaskom u kino (kazalište). Proslavite svoj novi život i stalno se podsjećajte kako vam je sada, kad ste uredniji, bolje i ljepše u životu. Fotografirajte sada svoj dom u novom izdanju, te zalijepite na zid slike "prije" i "sada", kako biste mogli uživati u promjeni! Sad još samo da se riješite jedne loše navike - impulzivne kupnje. Trgovački centri nude gomile raznih stvari po pristupačnim cijenama. Teško je odoljeti rasprodaji, zar ne? Ne kupujte ono što nije na popisu za kupnju. Ako ste sigurni da vam je ta stvar zaista potrebna, uvijek je možete kupiti i sutra. Vidjet ćete kako će djeca puno više uživati u manjem broju igračaka koje u dobila nakon uzbudljiva iščekivanja te pomna razmišljanja i planiranja, nego u gomilama stvari koje su, svaka za sebe, posve izgubile svoju pravu vrijednost. Uz to ćete poućiti najmlađe vještini razborite kupnje, koja će im itekako dobro doći u životu.

A red u glavi? Stigao je neopazite i oplemenio naš život zauvijek.

Tekst: Natalija Hranjec-Ecimović

Foto: Profimedia