Žabljim se danom građane želi upozoriti na važnost zaštite vodozemaca te njihovu raznoliku prehranu. Na izumiranje vodozemaca izravno utječe čovjek korištenjem pesticida, isušivanjem močvara i povećanjem cestovnog prometa.

U Zoološkom se vrtu grada Zagreba Žablji dan obilježava osmi put, a ove će godine posjetitelji imati jedinstvenu priliku ući u zatvoreni dio Vrta gdje timaritelji uzgajaju vodozemce i brinu se o njihovu razmnožavanju.

Odvažniji mališani moći će dodirnuti živu gubavicu, a za one kreativne tu je radionica na kojoj će izrađivati žablje naočale i ukrašavati glave veselim žabicama.

Posebne žablje moći najmlađi će posjetitelji otkriti i oponašati na poligonu Gladan kao žaba gdje će uz „žablje“ rekvizite provjeriti koliko bi bili uspješni da su i sami krakati. Kroz igru Muholovka potiče ih se da se okušaju u „lovljenju ručka“ te saznaju što žaba voli, a što joj se nikako ne smije naći na jelovniku.

zabava-do-krova-na-zablji-dan-u-zoo-vrtu

U Žabarniku posjetitelji će se moći upoznati s raznim prehrambenim navikama različitih vrsta vodozemaca, ali i kome su sve oni na jelovniku. Također, moći će vidjeti što sve znanstvenici rade kako bi bolje upoznali i očuvali vodozemce.

Riječ je o skupini životinja koja čini gotovo jednu osminu kralježnjaka na Zemlji. Vrlo su važni u održavanju ekološke ravnoteže, hrane se malim beskralježnjacima od kojih mnogi prenose bolesti opasne po čovjeka, a oni sami hrana su za veće životinje. Prve su životinje koje su u davnoj geološkoj prošlosti izašle iz vode i dovoljno se prilagodile da mogu živjeti i na kopnu.

zabava-do-krova-na-zablji-dan-u-zoo-vrtu

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba