Glazba je sveprisutna, no niti jedna nije tako bitna poput one koja se koristi u radu s djecom i mladima. Kontinuirana prisutnost glazbe i glazbenog izražavanja, kako kroz glas tako kroz instrument ili pokret, pomaže pri razvoju socijalnih vještina, intelekta, emocija, motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Moglo bi se reći da je glazba magična formula primjenjiva na svim aspektima ljudskog razvoja i njegovanja kvalitete života za sve uzraste.

Ovisno o dobnoj skupini u radionicama se kroz melodiju, ritam i pokret, kroz brojne pjesme, brojalice i igre potiče razvoj pojedinih elemenata. Istražuje se svoj instrument – glas, ali i cijelo tijelo i kako ga koristiti za stvaranje glazbe.

Fokus rada za sve dobne skupine temelji se na improvizaciji i omogućavanju izražavanja kreativnosti svakog polaznika. Radionice su multimedijalne te spajaju glazbu s drugim vrstama umjetnosti poput plesa ili likovne umjetnosti.

Pristup radu uključuje i edukativni aspekt: tematski osvrt u sklopu sata na određene aktualnosti i zanimljivosti iz glazbene kulture, integriranu povezanost s prirodom (godišnja doba, zvukovi prirode, izrada vlastitih instrumenata), gostovanje raznih instrumentalista koji nam otkrivaju nešto o svom instrumentu te organizirani odlasci na koncerte. Kroz rad se dotiče klasična, tradicionalna i suvremena glazba.

glazbene-radionice-i-radionice-pjevanja-udruge-praktikum

Godišnja produkcija

Udruga Praktikum za sve svoje polaznike na kraju godine organizira produkciju u kojoj polaznici dramskih, likovnih i glazbenih radionica zajedničkim radom kreiraju završnu predstavu, u kojoj pokazuju neke od vještina i znanja koje su stekli kroz godišnji rad te još važnije svoju kreativnost koja se njeguje i usmjerava kako bi zasjala na svjetlima pozornice.

Za polaznike grupe Allegro svaka 3 mjeseca organiziraju se i dodatne nastupe opuštenijeg tipa, uz pratnju benda i repertoaru prema vlastitom izboru.

Radionice pjevanja Udruge Praktikum pod zgodnim nazivom “All that mjuz” podijeljene su prema uzrastima:

Grupa ANDANTE od 8-11 godina, utorkom od 17:30 do 18:30 sati

upisi i ogledni sat za ovu grupu, održat će se u utorak, 15.12. od 17:30 do 18:30 sati.

Grupa MODERATO od 12-14 godina, utorkom od 18:30 do 19:30 sati

upisi i ogledni sat za ovu grupu, održat će se u utorak, 15.12. od 18:30 do 19:30 sati.

Grupa ALLEGRO mladi i svi koji se tako osjećaju, utorkom od 19:30 do 21:30

upisi i ogledni sat za ovu grupu održat će se u utorak, 15.12. od 19:30 do 21:30

Radionice počinju s radom 12.01.2016., a predviđeni završetak rada je 05.06.2016. kada će se održati i završna produkcija u jednom od zagrebačkih kazališta.

Pogledajte video.

[playlist type="video" ids="28647"]

Više o grupama

Grupa ANDANTE, od 8 do 11 godina

Djeca su zaigrana i vole plesati radi plesanja i pjevati radi pjevanja. Upravo kroz pjesmu i ples, izvodeći različite melodije i ritmove,  potičemo njihov emotivni i motorički razvoj, kreativnost i samopouzdanje i usmjeravamo ih prema daljnjem upoznavanju svijeta i okoline. Naglasak je na grupnom radu, socijalizaciji, istraživanju glasa, pokreta, ritma, melodije, sve kroz igru, improvizaciju i puno prostora za vlastitu kreativnost.

Grupa MODERATO, od 12 do 14 godina 

U ranijim godinama puberteta kod djeteta jača osjećaj za vlastitu osobnost, stil i izražavanje. U ovoj dobi već istražuju probrani sadržaji i traže svoj glas. Pjesme, ritmovi i igre su primjereni njihovoj dobi, interesima i mogućnostima. U radu s ovom dobnom skupinom naglašen je rad na individualnom izražaju, improvizaciji i kreativnosti.

Grupu ALLEGRO čine mladi i svi koji se tako osjećaju.

Radionica je namijenjena svima koji vole pjevati i istraživati, a žele spojiti igru, glazbu, ritam, improvizaciju, kulturu na zabavan, zanimljiv i interaktivan način. Ukratko, spajaju povijest, igru, glazbu, ritam, jezik i kulturu i predstavljaju Brazil na zanimljiv, veseo i interaktivan način, što je i u duhu te kulture.

Na ovim radionicama istražuje se glas, uči slušati sebe, druge i glazbu koju zajedno stvaraju. Ovdje se glazba povezuje s pokretom i ohrabruje se za pjevačke izazove raznih vrsta. Šire se horizonti, uči nešto novo o sebi, drugima i glazbi!

Cilj rada ove grupe je “uvesti”  polaznike u svijet improvizacije i glazbe, kako bi na zabavan način produbili svoju umjetničku senzibilnost, vlastiti izraz, razvili svoje kreativne potencijale, jačali svoje samopouzdanje u svakodnevnom životu, grupnom radu te na pozornici.

A kako bi se akumulirana energija i talent podijelili i s drugima, organiziraju se i nastupi s bendom gdje se uči o scenskom nastupu, interakciji s glazbenicima, pripremi pjesme i pokojem triku zanata.

Voditeljica radionica je Melita Lovričević, magistrica je ekonomije, jazz vokalistica i  glazbenica te studentica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu.

glazbene-radionice-i-radionice-pjevanja-udruge-praktikum

Glazbene radionice za najmlađe

od 2-4 godine (Glazbaonica 1), srijedom od 17:15 do 18:00 sati

od 4-6 godina (Glazbaonica 2), srijedom od 18:15 do 19:00 sati

S radom se počinje 1.10.2015, a predviđeni završetak rada je 5.6.2016.  kada će se održati i završna produkcija.

Kao što svaki roditelj zna, djeca rastu nevjerojatno brzim tempom i na mnogo načina odjednom. Svake minute, svakoga dana razvijaju vještine jezika, brojanja, pokreta, kontrole svojih emocija. Glazbene radionice pomoći će vašem djetetu razviti doživotnu ljubav za glazbu te pridonijeti razvijanju socijalnih, emocionalnih i fizičkih vještina u radosnom i razigranom glazbenom okruženju!

Grupa od 2 do 4 godine

Kod djece ovog uzrasta plan i program koncentriran je na aktivno slušanje glazbe i osluškivanje  zvukova tj. percepcijuprostora u kojem živimo. Osnove glazbe uče se od najranije životne dobi, pa ćemo na ovoj radionici sa time i početi. Sve oko nas je glazba; u svakom pokretu i zvuku iz svijeta koji nas okružuje.

Aktivno slušanje je osnova svakog napretka, pa ćemo tako na različite načine pokušati  opisati i reproducirati glazbu koju čujemo i osjećamo.

Istraživanje prostora jedna je od najvažnijih ideja u radu s grupama se danas  premalo bavi time i ne doživljava realni svijet oko sebe. Počet će se i od samih sebe npr., sviranje tjelesnih udaraljki i proizvodnje zvukova samo iz našeg tijela. Reprodukcija zvukova i aktivno slušanje pomoći će osvješćivanju prostora koji nas okružuje te posebno razvijanju sluha.

Rad u malim grupama ili parovima među djecom te sa roditeljima razvija društvene vještine. Kako se snaći u situaciji koja je potpuno nova te kako pomoći drugome. Kroz godinu će se na produkcijama prezentirati roditeljima sve što su djeca naučila. Izlaganje pred publikom jedan je od najvećih izazova koji obilježava cijeli život; bili to nastupi, testovi, ispiti ili na kraju i razgovori za poslove.

U nastavu su integrirani svi pojmovi iz glazbe na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

glazbene-radionice-i-radionice-pjevanja-udruge-praktikum

Grupa od 4-6  godina

Kod djece ovog uzrasta  jako je važno postaviti osnove glazbenog obrazovanja. To su ritam, tempo i visina tonova (smjer kretanja melodije). Važno je napomenuti se većina sati temelji na interakciji između djece. Rješavanje zadataka najčešće se dijeli u grupe. Na taj način  uključujemo svu djecu u rad i pronalaženje rješenja  u različitim problemima i situacijama.

Raznim vježbama potiču se motoričke sposobnosti te komunikacija i socijalizacija, a radom u timu se te sposobnosti brže stižu. Na nastavi kroz godinu ćemo poticati aktivno slušanje, rad u timu, razvijati motoričke sposobnosti te komunikacijske vještine i disciplinu kroz izradu instrumenata, crtanje, ples, sviranje i pjevanje.

Povezuje se glazba s trenutnim doživljajem i uči kako glazba utječe na inspiraciju. Pokreti ili crteži biti će potaknuti glazbom koja se sluša.

Učit će se pjevati samostalno, pjevati u zboru, svirati instrumente samostalno i u ansamblima te kroz godinu prezentirati roditeljima na produkcijama sve što smo naučili. Izlaganje pred publikom jedan je od najvećih izazova koji obilježava cijeli život; bili to nastupi, testovi, ispiti ili na kraju i razgovori za poslove.

U nastavu su integrirani svi pojmovi iz glazbe na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Voditeljica radionice je Vinka Fabris, akademska glazbenica  violinistica, mg.

“Svako dijete bi trebalo doživjeti sreću učenja kroz glazbu. Ako ulažemo u svoju djecu danas, ulažemo u bolji svijet sutra.”

glazbene-radionice-i-radionice-pjevanja-udruge-praktikum

www.udruga-praktikum.hr

https://www.facebook.com/UdrugaPraktikum

Tekst i foto: Udruga Praktikum