Iza naslova 'Poplava' krije se dojmljiva pripovijest o strahu od suočavanja s problemima, prije nego što oni postanu preveliki te svojevrstan hvalospjev snazi koja se rađa kada društvo nauči surađivati.

Autorica Mariajolo Ilustrajo, španjolska ilustratorica, za ovu je duhovitu i poučnu priču osvojila nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a bila je i na popisu finalista za Bologna Children’s Book Fair Exhibition 2021. godine kao i za Nami Concours 2021. godine. Zanimljivo je da je knjiga nagrađena i prije no što je uopće objavljena.

Sve je počelo jednoga jutra kada su se životinje, koje žive u gradu, probudile i primijetile da je sve pomalo… mokro! Najprije im se problem vode koja je polako potapala grad činio nevažan i malen. Životinje se prilagođavaju, zabavljaju ili čak iskorištavaju novonastalu situaciju, ignoriraju očito prodiranje vode i nastavljaju živjeti svojim užurbanim životima, odvojene jedne od drugih i zaokupljene vlastitim problemima.

Kao i u stvarnom životu, na situaciju reagiraju različito. Jedni u tome vide priliku da isprobaju fora modne dodatke, drugima je to prilika za sočan trač na poslu, treći u svemu vide čistu umjetnost, a ima i onih koji su za sve okrivili političare… I to zvuči poznato? Joj, svega je tu bilo!

No ubrzo se 'malo vode' pretvorilo u velik problem – POPLAVU! A onda su svi bili prisiljeni surađivati.

Sjajna priča mlade umjetnice Mariajolo Ilustrajo (pravim imenom Mariajosé Gajate Molina) metafora je problema s kojima se susreće današnje društvo (klimatske promjene, pandemija i sl.), a kojima se većina ljudi prilagođava, ne razmišljajući o stvarnim problemima, ili ih čak iskorištava ne razmišljajući o drugima. Priča završava pozitivno i poučno te nam pokazuje da zajedničkim radom možemo riješiti probleme ili barem malo popraviti situaciju.

Poplava naslovnica.jpg
Profil 

Ovu je divnu slikovnicu s engleskog preveo Ozren Doležal.