Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan tata tvrdi: Ako želite biti dobar tata, morate ustati s kauča!

Očinstvo je prekrasno iskustvo, no što znači biti dobar tata? Zanimljivo viđenje očinske uloge za portal Scary Mommy opisao je novinar Clint Edwards. Njegov tekst prenosimo u cijelosti

 tata se igra s djecom

'Bio sam na više tribina na kojima su voditelji pitali poznate očeve što znači biti dobar tata. Najčešći odgovor glasio je: 'Dobar tata znači biti prisutan.' Na tu bi tvrdnju svi očevi u gledalištu s odobravanjem klimali glavom, kao da svi točno znaju što to znači.

Ali, znate što? Mislim da nitko od prisutnih, čak ni ti slavni očevi, nemaju poima što to točno znači. Objasnit ću. Biti prisutan zvuči vrlo pasivno, zar ne? Zvuči kao da je uloga oca samo sjediti i gledati televiziju, dok majka radi sve drugo. Prisutni ste jer je vaše tijelo u istoj sobi u kojoj se nalaze i vaša djeca. Međutim, moram vas razočarati, pasivno prisustvo nije ono kako bi pravo očinstvo trebalo izgledati.

Ako ste se vratili s posla, pitali što je za večeru i sjeli pred televizor, ne znači da ste prisutni. Kad se skrivate u kupaonici i brbljate na mobitel, umjesto da pomognete svojoj iscrpljenoj supruzi, ne znači da ste prisutni. Ako sjedite pored svog djeteta dok se ono igra, i u isto vrijeme odgovarate na mejlove ili telefonirate, ne znači da ste prisutni.

O svemu ovome mogu suvereno govoriti jer sam u 13 godina očinstva za sve navedeno bio kriv.

Pa, kako zapravo izgleda biti prisutan? Biti prisutan znači biti aktivan. Jer, biti prisutan je akcija. Biti prisutan znači angažirati se oko djece i biti im primjer. Biti prisutan znači pomoći djeci da se okupaju prije spavanja, a potom ih smjestiti u krevet i pročitati im tri priče, i to baš onda kad im želite pročitati samo jednu. Biti prisutan znači da morate biti dosljedni i ako, primjerice, u školski planer svog djeteta napišete 'čitati s djetetom 20 minuta', to morate i učiniti. Biti prisutan znači da trebate primijetiti da je vaša supruga na rubu od silnih obveza i reći svome desetogodišnjaku: 'Mogu li ti ja pomoći? Tu sam. Što trebaš?'

Biti prisutan znači sjediti pored svoje djece u petak navečer i gledati grozne animirane crtiće koje jako vole. Biti prisutan znači slušati, ali stvarno slušati, ono što vaša djeca govore i dati im savjete. To znači da morate otvoreno i iskreno govoriti i o greškama koje ste vi učinili dok ste bili njihove dobi. To vas humanizira, a djeci pomaže da se osjećaju povezano s vama.

U slučaju razdvajanja i razvoda, biti prisutan znači, što je više moguće, provesti vrijeme s djecom. To znači da svojoj djeci, kad su s vama, morate dati prioritet u odnosu na sve drugo. To znači da nikada ne smijete propustiti provesti s djecom zakazani vikend, popodne ili praznik. To znači da svoju djecu morate redovito zvati i slati im poruke, i činiti sve što je moguće kako bi ona razumjela da ste uvijek tu za njih, da ćete ih slušati, voljeti i savjetovati, i onda kad više ne živite pod istim krovom.

Što se tiče vašeg braka, djeci morate pokazati – dobro pogađate – kako voljeti svog partnera, kroz svoje postupke. Morate im biti uzor.

Želim da me moj sin vidi kako njegovoj majci kupujem cvijeće i ponudim joj da ja složim rublje, jer nikad nisam vidio svog oca da to radi. Želim da moj sin zna koliko je važno pokazivati ljubav, čak i nakon puno godina braka. Svojim kćerima želim da očekuju cvijeće. Želim da očekuju da im njihov suprug pomaže u kućanskim poslovima. Želim im da se udaju za osobu koja je spremna za njih odvojiti svoje vrijeme i dio novca uložiti u romantiku.

Ne želim da se moja djeca osjećaju izgubljeno kao što sam se ja osjećao. Želim da znaju kako izgleda dobar brak. Želim da bez imalo sumnje znaju da sam volio njihovu mamu.

A da bi oni to znali, ja im to moram pokazati.

Svaki put kad svojoj djeci kažem da volim njihovu mamu, oni zakolutaju očima i kažu: 'Tata, to znamo.' Obožavam kad to kažu. Jer, bez obzira na sve što će im se dogoditi u životu, znaju da imaju roditelje koji se vole, i koji vole njih. Kako dolazim iz nefunkcionalne obitelji, znam koliko je to djeci važno. Ono što sam vidio kod svoga oca bila je čista ravnodušnost. Vidio sam izbjegavanje. Vidio sam tišinu dvoje ljudi koji su nekada bili zaljubljeni, ali su se potpuno udaljili.

Pokazati svojoj djeci da volite svog partnera znači znati reći 'oprosti'. To znači znati priznati da ste pogriješili. To znači reći: 'Volim te.' I sve to raditi pred svojom djecom.

Sad slušajte: ako ne možete voljeti drugog roditelja svoje djece, pronađite način da ga poštujete i slušate. Bez obzira na situaciju, oboje ste roditelji. Razumijem da je nekima od vas to možda najteža stvarnost očinstva. Ali, ako želite biti dobar tata svojoj predivnoj djeci, morate poštivati njihovu mamu.

Dečki, biti prisutan je aktivan glagol. To nije nešto što možete pasivno postići. Biti prisutan znači biti dostupan, slušati, gledati postupke svoje djece, čuti se s njihovim učiteljima, ići na njihove utakmice, dizati se noću, provjeravati jesu li oprala zube, upoznati njihove prijatelje i milijun drugih stvari.

Da, jako je važno biti prisutan. To je najvažnije što možete učiniti kao roditelj. No to nije pasivna uloga. Na tome morate aktivno raditi jer to nije nešto što se dogodi samo od sebe ako živite u istoj kući. To je nešto na čemu morate raditi svaki dan kako bi vaša obitelj znala da su vam oni najvažniji na svijetu.'

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije