Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li tjelesno aktivni? Razmislite o tome na Svjetski dan kretanja!

Uređene hodačke staze i parkovi dio su projekta 'Živjeti zdravo' te imaju za cilj potaknuti sve ljude koji su tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprijeđenju vlastitog ...

 Svjetski dan kretanja

Za vrijeme prošlogodišnjeg 'lockdowna', kada smo neprestano slušali i poštovali onu 'ostani doma', mnogi su uspjeli i kod kuće biti tjelesno aktivni. No bilo je i jako puno onih koji su, usavršavajući svoje pekarske i kulinarske vještine, zaboravili koliko je važno kretati se. I kod jednih i kod drugih želja za bivanjem na svježem zraku svakim je danom bivala sve veća. I kad su mjere počele popuštati, pokazali smo koliko nam je nedostajao odlazak u šumu, izlet, park..., ali i sve ostalo što nam je bilo uskraćeno. S obzirom na to da se danas obilježava Svjetski dan kretanja i da nam je apsolutno dopušteno kretati se, za razliku od nekih europskih zemalja u kojima su na snazi stroge epidemiološke mjere, predstavljamo vam inicijativu koja brine o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika opće populacije.

Naime, ljudi koji stoje iza projekta 'Živjeti zdravo', na čijem je čelu prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, upravo su na Svjetski dan kretanja predstavili uređene parkove i hodačke staze.

"U sklopu projekta 'Živjeti zdravo', a s ciljem stvaranja okruženja koja potiču redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću te da istu učinimo dostupnijom osobama svih dobnih skupina osigurali smo uređenje po jednog parka u županijama Republike Hrvatske kao primjer dobre prakse. U uređenim parkovima redovito će se provoditi i aktivnost 'Volonteri u parku' s ciljem usvajanja navika aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom u djece i obitelji", napisali su na Instagramu, a voditeljica projekta predstavila je i uređene hodačke staze diljem Republike Hrvatske. Tamo će se redovito provoditi aktivnost 'Hodanjem do zdravlja' na nacionalnoj razini odnosno u većini županija Republike Hrvatske te u Gradu Zagrebu. Cilj te aktivnosti jest potaknuti sve ljude koji su tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprijeđenju vlastitog zdravlja!

Provedbom ovoga projekta žele senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se znatno može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih bolesti! 


Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije