Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova teorija o nošenju maske preko maske! Što kažu stručnjaci o zaštiti djece u školama

Naslušali smo se teorija o tome kakve maske trebamo nositi i koliko koja vrsta koliko štiti. S pojavom novih sojeva virusa priča o maskama nipošto nije završena. Donosimo vam najnovija saznanja i što o njima kaže struka

djeca i maske

"Nedavno mi je moj dvogodišnjak kazao da mu je ljepše kad nosim crnu umjesto bijelu masku", govori nam sugovornica Marija, mama malog vrtićanca i dvije školarke. Priča nam da je njezinom sinu sasvim normalno kad odrasli nose maske i zapravo ju već i sam opominje ako ju ne stavi na lice. Tako maloj djeci maske su nešto posve uobičajeno i nešto bez čega se ne ulazi u zatvorene prostore. I svi se već lagano pitamo do kada će to biti tako. Hoće li ta mala djeca odrasti gledajući ljude oko sebe s pokrivalima dišnih puteva?! Hoće li se posve naviknuti na to da su maske dio svakodnevice pa će se jednom kada postanu nepotrebne osjećati nesigurno u 'novoj' okolini?! Slično kao što nakon ljeta ne žele nositi čarape, čizme, ne žele se toplije odjenuti jer su navikli biti 'goli' i bosi.

I dok svi priželjkujemo kraj pandemije, maske su i dalje dio naše svakodnevice. Pa kad ih već moramo nositi, važno je nositi upravo one koje će nas i zaštiti od virusa. Kao i za odrasle to je jednako važno i za djecu (ne ovu malu kao s početka priče, jer ona srećom ne trebaju nositi maske) u školama. Naime, i dalje je na snazi mjera koja predviđa da djeca u učionicama u kojima se ne može osigurati dovoljan razmak, moraju nositi maske. Osim što ih odmah moramo izraziti divljenje što uspijevaju toliko dugo disati pod maskama, a istodobno razmišljati i usvajati nova znanja, u nastavku vam donosimo najnoviju analizu istraživanja o tome kakve bi maske trebala nositi djeca u školama.

Jednokratne maske ili platnene? 

Za početak trebate znati da postoji nekoliko vrsta jednokratnih maski. One nemedicinske koje možete kupiti u ljekarni ili trgovini čak i mogu štiti od virusa COVID-19, no kako ne postoje propisani standardi, njihova kvaliteta može varirati, govori Jane Wang sa medicinskog Sveučilišta British Columbia na kojem istražuju učinkovitost različitih tipova maski za lice.

Jednokratke medicinske ili kirurške maske, one koje nose liječnici, zubari... moraju zadovoljavati međunarodne standarde ASTM. Međutim, problem je što ne postoje u dječjim veličinama. Također, ako su im prevelike, stvara se prostor u koji lako može prodrijeti virus pa samim time niti ne štite kako bi trebale. K tome i malo traju tj. lako se pokidaju i lako se prljaju posebice ako ih djeca svako malo dodiruju, namještaju... pa će im trebati nekoliko takvih za jedan dan u školi.

Kad je o platnenim maskama riječ, pitanje je trebaju li biti dvoslojne ili troslojne?

Za početak, najvažnije je da su djetetu udobne za nošenje te da kroz njih može nesmetano disati. Za razliku od tzv. filtrirajućih polumaski s ventilom i bez ventila (N95) koje jako dobro štite, no djeci mogu biti neudobne te medicinskih tj. kirurških maski, koje im mogu biti prevelike pa time i neučinkovite, platnene maske su negdje u sredini. Idealno bi bilo da su troslojne i to tako da je srednji sloj napravljen kao filter, međutim i dvoslojne platnene maske za školarce su sasvim prihvatljive. "Samo nošenje maske definitivno ide u prilog smanjenju rizika od zaraze, no nikada ne znači eliminaciju toga rizika u potpunosti", govori Wang.

Otkako su se pojavili i počeli širiti novi sojevi virusa, pojavile su se i teorije o nošenju maske preko maske. Ideja dvostruke zaštite zasniva se na tome da je jednokratna filter od virusa, a platnena koja se stavi preko nje, ona koja će lijepo 'sjesti' na lice, zatvoriti eventualne prolaze za virus te osigurati udobnost. Međutim, Jason Kindrachuk, virolog sa Sveučilišta Manitoba i predsjedavajući na kanadskom istraživačkom centru za viruse u nastajanju, govori da je s djecom logičnije usredotočiti se na osnove poput pravilnog nanošenja maske te higijene, nego tražiti od djeteta da nosi dvije maske.

Kako pak sa sigurnošću znati da dijete uistinu pravilno nosi masku?

Važno je da ga čvrsto stisne oko nosa, obraza i brade, a to možete provjeriti jednostavnim testom. Neka vaše dijete stavi masku i otvori usta te udahne i izdahne. "Trebali biste vidjeti da će se maska malo usisati prema unutra. A kad dijete izdahne, maska ​​će se ponovno proširiti”, govori Wang.

Jesu li uopće savjeti za nošenje maski kompatibilni s novim sojevima virusa koji se brže šire?

Budući da se čini da su nove varijante COVID-a prenosivije, vrlo su važne mjere koje poduzimamo kako bismo izbjegli infekciju. “Ove se inačice virusa još uvijek oslanjaju na mogućnost pristupa našem nosnom prolazu i našim dišnim putovima kroz usta i nos. Dakle, ako ih držimo pokrivenima i ne ostanemo dulje vrijeme u zatvorenim prostorima te izbjegavamo grupna druženja - to su stvari za koje znamo da još uvijek mogu funkcionirati u sprječavanju zaraze mutiranom varijantom virusa", zaključuje Kindrachuk.

Sve smjernice o nošenju maski koje preporuča HJZJ pročitajte ovdje!

Tekst: J. S.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije