Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa koji ostvarimo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko ‘začinjen’ zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Majka je prvi izvor iz kojeg crpimo ljubav i, ako taj odnos ne funkcionira, to za dijete može biti trauma koju će nositi kroz čitav život.  Mnoge žene, a među njima i brojne poznate dame, priznale su kako su na njih najviše utjecale upravo njihove majke, koje su u mnogočemu odredile njihove životne odabire.

Tako, primjerice, bivša prva dama Amerike i prva Afroamerikanka u toj ulozi, Michelle Obama, sve svoje zasluge pripisuje odnosu sa svojom majkom Marian Shields Robinson.

Michelle Obama

"Ništa ovo ne bih postigla bez tebe mama. Ti si moj uzor. Iznimna si žena premda uvijek govoriš da to što sam danas nema nikakve veze s tobom. To je kao da mi želiš reći da sam se odgojila sama", kazala je o njoj autorica memoara 'Moja priča', kojima je osvojila mnogobrojnu čitalačku publiku. A ni njih ne bi bilo da nije bilo njezine mame, njezinih roditelja...

"Moj otac Fraser naučio me da u životu valja marljivo raditi, često se smijati i držati svoju riječ. Moja majka Marian poučila me pak kako misliti svojom glavom i izboriti se za ono do čega mi je stalo...", kazala je.

Psihijatri i psiholozi često govore o utjecaju majke na psihički razvoj djeteta. Kvaliteta emocionalne veze između majke i djeteta određuje kasniji odnos osobe prema sebi samoj, ali i prema svijetu oko sebe. Na samom početku majka i dijete predstavljaju jedinstvo u kojem je dijete apsolutno ovisno o majci. Stručnjaci vole reći da je ono što dijete vidi u očima svoje majke upravo ono samo. Majka djeluje kao zrcalo koje empatijski reflektira različita dječja raspoloženja i na taj način uvodi dijete u njegov unutarnji svijet. Ono što majčino lice iskazuje, daje djetetu potvrdu njegovog postojanja.

I tijekom odrastanja majka oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima. Velika je to odgovornost postavljena pred naše majke. Roditeljstvo i odgoj djeteta zbog svog prirodnog slijeda čine se ponekad kao jedna od najjednostavnijih stvari na svijetu, ali su zapravo najodgovornije životne uloge koje očekuju većinu ljudi. Tim više što je to toliko snažna veza, koja nikada ne prestaje, čak ni nakon majčine smrti.

Glumica, redateljica i humanitarka Angelina Jolie smatra da nikada neće moći biti dovoljno dobra kao njezina pokojna majka Marcheline Bertrand, "Bila je iznimna osoba, toliko nesebična i jedna od onih jako jako dragih ljudi koji su voljeli činiti dobro za druge. Ja nikada neću moći biti toliko dobra mama ili osoba kao što je bila ona", kazala je te na neki način potvrdila da i nakon majčine smrti posve nesvjesno tražimo njezino odobrenje za svoje postupke.

Angelina Jolie

No odnos majke i djeteta obično nije nimalo idiličan. To je odnos koji ne možemo staviti pod tepih jer ćemo se, ako ne pokušamo razumjeti i prihvatiti svoju majku takvu kakva jest te stvoriti odnos povjerenja, uvijek spoticati o njega. Važno je pritom znati i da konflikt između majke i kćeri ne mora biti nešto loše, on može biti prilika za transformaciju odnosa. Majka i kći u okviru konflikta imaju priliku prilagoditi se jedna drugoj. Vjerujemo da postoji bezbroj lijepih riječi koje joj možete reći. Počnite od ‘mama, volim te'… I to je jako važan dio! Jako je važno da svojoj majci kažemo "hvala majko što si me odgojila, oprošteno ti je sve što možda nije bilo idealno i volim te draga majko bezuvjetno". Osvještavanjem i kristaliziranjem našeg odnosa s majkom, odradili smo veliki korak za budući odnos s našim djetetom. Učimo iz pogrešaka i učimo cijeli život. Prenesimo mudrosti kojima se bogatimo za života, na svoju djecu. Naša majka je svoj dio životnog ciklusa ispunila, štafeta je prenesena, odgovornost je sada na nama. Naša djeca bit će zahvalna, a naša djeca su naša radost, svjetlo i budućnost.

Upravo to, veliku zahvalnost prema svojoj majci osjeća i glazbenica Beyoncé, koja pak nije otkrila jesu li ona i Tina Knowles imale kakve konflikte. No sigurna je da je upravo njihov odnos onakav kakav želi ostvariti sa svojom kćeri Ble Ivy Carter.

"Draga mama, sve što danas jesam, jesam zbog tebe! Ti si prva osoba koja mi je ikada zapjevala. Stalno me tjeraš da budem bolja. Učiš me da budem iskrena prema samoj sebi i onima koje volim. Kada te pogledam u oči, silno sam ponosna. Sada kada sam i sama mama, uistinu vidim koliko si se za nas žrtvovala. Moja ljubav prema tebi neopisiva je riječima. A moja kći, ona me zapravo upoznala sa samom sobom... mama i ja smo bile bliske i uvijek sam se molila da baš takav odnos imama sa svojom kćeri", kazala je Beyoncé.

I mlada manekenka i model Kaia Gerber o svojom majci Cindy Crawford ima samo lijepe riječi.

"Ona me uči da budem ljubazna, točna - svi koji ju poznajete znate koliko je točna - i da se zauzmem za sebe. I kad malo bolje razmislim, nisu li to tri stvari kojima bi svaka mama trebali učiti svoju kćer?!", govori.

Cindy Crawford i Kaia Gerber

Pjevačica i glumica Selena Gomez, koju je majka Mandy Teefey rodila kada je bila tinejdžerica, danas iznimno cijeni sve što je za nju učinila, premda joj nije bilo nimalo lako. "Mama je uvijek bila tu za mene. Rodila me sa samo 16 godina i imala je veliku odgovornost. Svega se odrekla zbog mene, radila je tri posla, podizala me i žrtvovala svoj život za mene", kazala je, a sličnu priču o svojoj majci ispričala je i glumica Blake Lively. "Moja mama je bila osoba koja je žonglirala sa svime. Imala je vlastitu karijeru i odgajala petero djece, bila je uistinu superžena. Nikada nije bila zadovoljna radeći samo jednu stvar... vjerojatno je imala previše energije. Za mene je to bilo jako važno, jer sam i sama uvijek osjećala da je to nešto što najbolje znam", kazala je o svojoj majci Elaine Lively.

I Gwyneth Paltrow od svoje je majke Blythe Danner, također glumice, prihvatila je puno toga vrijednoga. "Naučila me puno o tome što znači biti žena koja se ne boji biti kreativna i izražajna te kanalizirati tu svoju energiju i snagu, što je ona uvijek radila na tako elegantan i graciozan način", rekla je.

Gwyneth Paltrow i Blythe Danner

Glumica Jennifer Anniston kod svoje majke Nancy Dow uvijek je cijenila iskrenost, vrlinu koju joj je usadila. "Sjećam se kada sam imala sedam. Pitala sam mamu jesam li lijepa kao Monique, moja najbolja iz razreda. Ona me samo pogledala i odgovorila: "O dušo kako si smiješna". Znači, nikada mi nije lagala, odgovorila bi na pitanje ne odgovarajući na njega te mi govorila što misli da je moja najveća snaga", otkrila je slavna 'prijateljica' Rachel Green.

A upravo takav, prijateljski odnos sa svojom mamom Doriom Ragland ima Meghan Markle.

"Nas dvije se kada smo zajedno tako dobro zabavljamo. U njoj uvijek pronalazim utjehu i podršku. Naš odnos bi se mogao opisati kao odnos između dviju najboljih prijateljica", kazala je vojvotkinja o odnosu kakav bi mnoge majke željele ostvariti sa svojim kćerima.

No ako vaš odnos s majkom nije ni prijateljski ni idiličan, važno je prepoznati razloge zašto je tako. U tom slučaju oprostimo svojoj majci, jer mi smo njena slika i prilika, možda nesavršena, ali svakako rezultat njenog truda i procesa odgoja, koji je sve samo ne lagan posao.

Tekst: J. S.

Foto: Shutterstock i Profimedia

A1 omogućio je novu uslugu MOZAIK za sve nove mame, koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta. Od 1. 1. 2020. do 28.02.2021. ostvaruju pravo na promociju do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna. Više informacija saznajteovdje.