Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mama, neću jesti povrće. Hoćeš i već jesi, a da ni ne znaš, sinko"

Muku mučite s uvođenjem zdravih prehrambenih navika u život svog djeteta. Odakle da počnete? Kao prvo, naoružajte se strpljenjem! Pa pokušajte s ovih nekoliko trikova...

 djevojčica jede mrkvu

Sigurno se često zamislite nad jelovnikom svoga djeteta. I, vjerojatno zaključite - moje dijete nije neki ljubitelj povrća. Većina djece, otkad krene na krutu hranu, uglavnom bira slatke i neutralne okuse, uvijek mogu jesti tjesteninu (najdraža im je bez ičega, onako čista), poneki prihvate rižu, ali povrće... ne, od povrća im u obzir dolazi najčešće krumpir. Naša je evolucijska predispozicija da radije biramo slatke i neutralne okuse nego gorke i kisele jer, dok je čovjek još bio sakupljač plodova, slatkoća je bila garancija da slatki plodovi, koje je pronašao, nisu bili otrovni.

Dakle, povrće ulazi u onu skupinu hrane koju djeca najkasnije prihvate i nerado je stavljaju na svoj tanjur. Roditelji još pogoršavaju situaciju nudeći djeci slatkiše jer ih tako još više navikavaju na slatke okuse, a stvaraju im otpor prema kiselim i gorkim okusima.

Ne moramo govoriti o dobrobiti povrća, pogotovo svježeg, za razvoj i zdravo funkcioniranje organizma i o našoj želji, kao roditelja, da nam se dijete dobro najede neke zdrave i nutritivno zadovoljavajuće namirnice.

Ako vam dijete uporno odbija povrće, ali prihvaća voće, nemojte paničariti. Većina nutrijenata koji se nalaze u povrću, možete ga pronaći i u voću. Također, odbijanje povrća može biti samo razvojna faza u životu vašeg djeteta koja će nakon nekog vremena proći. No ako nije niti ljubitelj voća, morat ćete početi s nekim trikovima kako biste ga namamili da u tanjur stavi i proba povrće (ili voće).

Ne odustajte, uvijek za obrok ponudite povrće! Čak iako ga uvijek ostave na tanjuru, nema veze. Djeca su po prirodi znatiželjna, jednom će sigurno probati, a možda im se i svidi. Stoga, pripremajte različito povrće na različite načine i uvijek neka bude servirano za jelo. Kada djeci poslužujete grickalice, narežite i sirovo povrće i voće, posložite da izgleda zanimljivo i ostavite na stolu.

Kamuflirajte ga u jela koja vole! Pribjegnite i ovoj metodi. Na primjer, 5-godišnja djeca uglavnom vole špagete i bolonjez. U bolonjez dodajte sve povrće koje vam padne napamet, samo ga sitno nasjeckajte. U silnom džumbusu koji se nalazi na špagetima, sigurno neće primijetiti sitno narezanu (i oguljenu) tikvicu. Kada pripremate faširance ili mesne okruglice, e koliko tek tu možete ugurati naribanog povrća da dijete ne primijeti na prvu. No nemojte ga dalje držati u neznanju. Kada proba sakriveno povrće i ako mu se svidi, tada mu otkrijte tajnu. Osvijestite mu da jedna tikvica i nema tako loš okus.

Neko povrće ponudite u smootieju! I to u kombinaciji s bananom i jabukom, ili kruškom. Povrće koje je idealno za smootie s bananom, jabukom ili kruškom: špinat, blitva, cikla, mrkva. Ako dijete navikavate na okus povrća, počnite s malim udjelom povrća, a velikim banane, jabuke ili kruške, dodajte i meda ako je potrebno, pa postupno mijenjajte omjer povrća i voća. Smootie poslužite u zanimljivoj čaši sa slamčicama i kojim kišobrančićem, kao pravi koktel party!

Pokažite im svojim primjerom! Djeca gledaju svoje roditelje i kad-tad počinju usvajati, kako dobre tako i loše navike. Uvedite i vi što više povrća u svoju prehranu. Neka djeca vide na vašem primjeru kako je povrće 'NJAAAMI'. Ako su samo u fazi nejedenja povrća, a vi im ga nudite svakodnevno i sami ga jedete redovito te je ono dio vašeg dnevnog menija, vaše će dijete u neko, samo njemu poznato vrijeme, odlučiti da proba i jede povrće.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije