Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li spremni na izazov? Nama se baš sviđa ideja ovih tata!

Brojni su načini na koje se tate uključuju u dorastanje svoje djece, a jedan od sjajnih načina jest i sport

Dok se žene za ulogu mame pripremaju puno prije same trudnoće, smatra se da muškarac osvješćuje da postaje otac teka kada prvi put ugkeda svoje dijete. Tek tada sebe prestane doživljavati kao nečijeg sina i počinje se osjećati kao nečiji otac. Dok se na svoju novu ulogu navikne i u potpunosti je prihvati, mogu proći i godine. Za to vrijeme djeca rastu i odrastaju, često uz oca koji je dostupan samo fizički, ne i emotivno. Srećom za djecu, to se može i promijeniti i naravno, nisu svi očevi takvi. Put ka promjeni leži i u razlozima koji tate čine važnima za odgoj.

Djeci je naime, potrebna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet (ili izostanak autoriteta), tj. na njezin odgojni stil. Tako istraživanja pokazuju da je u ranom uzrastu dijete koje je naviknuto na pažnju, igru te aktivnu prisutnost tate brže progovori, ranije prohoda i lakše uspostavlja odnose s vršnjacima. I intelektualne vještine veće su u djece čiji su očevi bili uključeni u igru s njima dok su bili bebe. Čak i kada očevi nemaju visoko obrazovanje, njihovo angažiranje u ranom djetinjstvu pridonosi bržem razvoju pismenosti djece i visokim akademskim postignućima.

Otac je za dječake važan i kao model za identifikaciju s vlastitim spolom, a za djevojčice kao parametar za razumijevanje suprotnog spola. U pubertetu za djevojčice tata postaje model koji će potražiti u svom partneru ili kao što veću sličnost ocu ili kao što veću različitost od svog oca. Za razliku od njih, sinovi od očeva usvajaju modele ponašanja koje poslije primjenjuju u različitim domenama svog života.

O važnosti uloge tate u životima djece, više pročitajte ovdje!

U nastavku pak pročitajte sve o akciji organizacije Daddyhood Europe, koja ima za cilj podići svijest o važnosti očeve prisutnosti u djetetovom odrastanju. 

Naime, DaddyHood Europe prijavio se ove godine za sudjelovanje na svjetski poznatom ASICS World Ekiden maratonu 2020 u kojem sudjeluje preko 45000 trkača, a koji se održava u periodu od 11. do 22. studenog u virtualnom obliku. U utrci se natječu grupe do šest sudionika koje zajednički moraju otrčati preko 42 km, a rezultati se bilježe putem aplikacije. DaddyHood grupa se sastoji od šest očeva koji trče svoje dionice u 5 različitih europskih zemalja (Švedska, Danska, Nizozemska, Belgija i Španjolska). No oni neće biti sami. S njima će trčati i njihovi mališani u kolicima! Osim svijesti o važnosti očeve prisutnosti u djetetovom odrastanju na ovaj se način želi poslati poruka da sport i roditeljstvo nisu isključivi, štoviše korisni su za oboje. Kao uostalom i za majke, kojima to omogućuje malo vremena za sebe. Koliko je to vrijeme za sebe potrebno majkama, čitajte ovdje!Tekst: J. S. 
Foto: Shutterstock, Press

Najnovije

Najpopularnije