Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbor sniženih knjiga i slikovnica kojima možete razveseliti svoje najmlađe

Iako je Interliber odgođen zbog pandemije, mnogi su snkladnici snizili cijene, a mi vam donosimo naslove kojima bi mogli razveseliti svoje najmlađe

Još od 1977. svake se godine održavao najveći sajam knjiga Interliber, no pandemija je učinila svoje te je ovo prvi put da se on neće održati. Prvotni žal zbog otkazivanja ovogodišnjeg Interlibera, zamijenila je utjeha što se brojni naslovi mogu kupovati u knjižarama i online po sajamskim cijenama i to u sklopu akcije 'Knjiga svima i svuda' i to na istoimenoj platformi. No što u moru sjajnih knjiga odabrati za svoje malene? U nastavku vam donosimo naslove kojima biste svoju djecu mogli razveseliti već sada ili pak čuvati ih pa spakirati kao savršen dar ovog Božića.

Izdavačka kuća za djecu Evenio nudi brojne naslove u kojima će djeca uživati čitajući ih ili pak slušajući zanimljiva štiva dok im ih vi čitate.

Serija slikovnica o osjećajima krivnje, srama, poniženja i razočaranja autorica Tatjane Gjurković i Tea Knežević, dječjih psihologinja i terapeutkinja igrom. U svakodnevnom radu s djecom i roditeljima primijetile su da izrazito neugodni osjećaji poput krivnje, srama ili poniženja, vrlo snažno negativno utječu na psiho-emocionalni razvoj djece. Stoga su napisale terapeutske priče o vučiću, majmunici, magarcu i kornjači koji pomažu djeci prepoznati i imenovati emociju koju osjećaju u sebi te nude načine kako si tu neugodnu emociju olakšati. Priče će biti vrlo korisne i roditeljima jer će im dati smjernice kako u odgoju izbjeći posramljivanje, kritiku ili ponižavanje koji ostavljaju neželjene neugodne posljedice na djetetov psiho-emocionalni razvoj.

Slikovnica 'Kako je zeko zavolio knjižnicu', djecu vodi kroz prostor gdje žive njihove omiljene priče. Glavni lik, plišani zeko, s knjižničarkom upoznaje odjele jedne knjižnice, posjetitelje svih dobi koji u nju dolaze i raznolike sadržaje koje ona nudi. Čitajući ovu priču djeca će upoznati knjižnicu kao mjesto učenja i druženja u koje će rado dolaziti cijeloga života.

Četiri naslova o Mrljeku i Prljeku: 'Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju: Priča o neopranoj kosi', 'Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak: Priča o pokvarenom zubu', 'Mrljek i Prljek  slave fujkasti rođendan: Priča o prljavim rukama' i 'Mrljek i Prljek na zbrčkanome prespavancu:

Priča o neurednoj sobi'. A Mrljek i Prljek dvije su zloćkaste bakterije koje vole sve što je fujkasto, bljakasto, smrduckasto, neuredno i prljavo. Do sad su postojale četiri zasebne slikovnice, a sada sve četiri priče dolaze u jednoj knjizi s tvrdim uvezom.

Iz bogate ponude Egmonta izdvajamo sljedeće naslove po sajamskim cijenama.

'365 priča za laku noć' s kojima ćete sebi i svome djetetu osigurati nezaboravnih pet minuta svake večeri, uz novu priču za laku noć za svaki dan u godini.

'Maša i Medvjed: Mašine pustolovine' o malenoj djevojčici Maši koja je bila nestašna, prenestašna i radoznala, preradoznala. A onda je jednoga dana upoznala vrlo neobičnog medvjeda. Uskoro su postali najbolji prijatelji i svaki je dan bio poput pustolovine. Mašine pustolovine sadrže deset uzbudljivih priča.

Tu su i enciklopedije za djecu poput ove 'Svemir u društvu veselih Disneyjevih junaka', u kojoj će djeca upoznati mnoge tajne svemira. Što se zapravo zbiva u crnoj rupi? Zašto Saturn ima prstene? Kakav je život u bestežinskom stanju na Međunarodnoj svemirskoj postaji? I još mnogo toga.

Iz ponude Mozaik knjige izdvajamo roman naše velike književnice Sunčane Škrinjarić, 'Sanja uvijek ima vremena'. Sanja je djevojčica baš kao i sve druge. Ujutro ustaje, doručkuje, piše zadaću i posprema svoju sobu. Ali Sanji treba za to jako puno vremena, uvijek misli da će sve stići pa čak popodne i obići sve omiljene životinje u zoološkom vrtu. A je li Sanja stigla obaviti sve što je zamislila pročitajte u ovoj prekrasnoj slikovnici koju je oslikala Nikolina Novosel Nežmah.

'Ured za izgubljene stvari'  Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca, priča je o obitelji koja voli čitanje, knjižnice, pecanje, palačinke i televizijske kvizove. A onda, jednog dana, kad svatko od članova obitelji nešto izgubi, njezin najmlađi član, dječak koji je tek krenuo u osnovnu školu, otkrit će veliku tajnu: saznat će što se krije između korica knjiga kojih mu je puna soba… Ova topla i dirljiva priča učit će vaše dijete o važnosti učenja i čitanja te mu razvijati  maštu i strpljenje. Ujedno će mu pokazati da postoje 'stvari', kao što su obiteljske vrijednosti i stečeno znanje, koje ne mogu tako lako završiti u 'Uredu za izgubljene stvari'.

Mnogo je stvari kojima bismo svakako trebali podučiti najmlađe članove obitelji, a lijepo ponašanje zauzima vrlo visoko mjesto među prioritetima. Srećom pa postoji slikovnica 'Dječji bonton' autorice Ivanke Borovac uz koju će maleni brzo i lako svladati osnovna pravila lijepog ponašanja te se pritom i jako dobro zabaviti. Slikovnicu krase predivne ilustracije koje je naslikao Patricio Alejandro Aguero Marino.

Naša djeca između ostalog nude knjigu 'Mali genijalci - ABC učimo abecedu' za usvajanje novih koncepata, zajednički rad, učenje abecede i pisanja slova, vježbanje grafomotorike i bojanje.

Tu su i razni setovi knjiga po dobi djeteta, kao na primjer Box set za dob od 0 do 2 godine koji sadrži: 'Mojih 100 prvih riječi - Životinje', 'Slijedi me - Put putujem' i 'Bebina slikovnica - škakljalica'.

Priča 'Avanture maloga Juju' i vas će vratiti u djetinjstvo. Naime, otkrit ćete djetetu tko su maleni Juju, mama Kukunka i tata Taranta, te strašni krokodil, likovi iz legendarne dječje pjesmice kojoj popularnost traje već desetljećima. Ovu uzbudljivu pustolovinu sa sretnim krajem, koja će vas odvesti u maštoviti dječji svijet Afrike, ilustrirala je Ivana Guljašević.

U Školskoj knjizi pronaći ćete knjigu 'Svaka je mrvica važna - 120 priča za djecu' Marice Milčec. Priče su u ovoj knjizi tematski razvrstane tako da slijede izmjenu godišnjih doba i redanje blagdana, praznika i važnih dana u godini. To će roditeljima, odgojiteljima i učiteljima pomoći da se lakše snađu kada djeci budu željeli ponuditi neku od 120 priča, ali ta struktura i nije toliko važna – knjiga se može čitati od sredine ili skraja, svejedno, jer svaka je priča zaokružena, samostalna cjelina. U svakoj su priči novi junaci, s novim imenima i novim problemima i doživljajima. Najčešće su to problemi s kojima se susreću djeca u svakidašnjem životu i odrastanju, ali mnogo je priča posvećeno i vremenskim prilikama, izmjeni godišnjih doba, zaštiti prirode, recikliranju, prehrambenom lancu, povezanosti života u svemiru. Većina priča ima dvostruko tkanje: u fabuli se rješava odgojni problem, a usput se iz samog tijeka priče dozna štošta o stvarnom životu njezinih junaka. No odgojnost i poučnost nisu nametnute, one dolaze prirodno, same od sebe, pa su priče uvjerljive i nenametljive.

Tu je i 'Orkestar priča priču – Orašar' Katy Flint. Priča iz klasičnog baleta za djevojčicu Klaru postaje čarobna pustolovina u kojoj će svjedočiti borbi Orašara i Kralja Miševa, upoznati Šećernu Vilu i otputovati u Kraljevstvo Slatkiša. Uzbudljiva događanja na svakoj stranici oživljavaju glazbom Petra Iljiča Čajkovskog iz Orašara, a glazbene ulomke moguće je slušati zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige.

Tko još nije čitao 'Palčicu' Hansa Christiana Andersena?! Prekrasna i nježna, Palčica je izrasla iz zrna ječma i silne želje jedne nepoznate žene. Sićušnoj je djevojci bajkoviti svijet priredio razna iznenađenja, nedaće i izazove. Bila je zarobljena među žabama, zgrabio ju je hrušt i udomila poljska mišica. Na tom putu pronašla je brojne saveznike – ribe, leptira i predivnu pticu, a svojom je upornošću dokazala da je srčanost daleko vrjednija od fizičke veličine. Klasičnu priču najvećeg pripovjedača bajki svih vremena, svojim je osobitim stilom ilustrirala poznata hrvatska ilustratorica Marsela Hajdinjak, a s danskoga preveo Ludwig Bauer.

Iz Profila tu je 'Mala Mica, dizajnerica' autorski prvijenac Marije Gradečak, produkt dizajnerice, koja se bavi i pisanjem i koja donosi maštoviti svijet dizajna interijera u rimi, stihovima i razigranim ilustracijama, uz koje se sjajno zabavlja, ali u uči. Mala Mica glavna je junakinja ove priče, štosna dama istančana brka za ljepotu i sklad, koja spretno bira ono najbolje od parketa i tapeta, keramike… sve do kuhinjskoga seta te s čitateljima rado dijeli svoje znanje iz dizajnerskoga svijeta. Uz svoje svakodnevne navike, komunikacije s klijentima, proizvođačima i izvođačima, aktivnom djelovanju u dizajnu i organizaciji provođenja projekta uređenja interijera, Mica na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana. Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik, vrvi razigranim uzorcima i stihovima u koje su utkani brojni pojmovi vezani uz dizajn interijera o kojima djeca mogu više doznati u prigodnom rječniku na kraju slikovnice te se okušati u vlastitom dizajniranju na primjeru tlocrta jednoga stana.

Tu je i 'Dugo putovanje malog vuka' Rachel Bright. Vučić Vilko ne treba NIČIJU pomoć! Što god da ga snađe, on SVE MOŽE SAM. No kada se izgubi i ostane bez ikoga u studenoj, arktičkoj noći, Vilko otkrije da je, ponekad, sve što nam treba prijatelj koji će nam u nevolji pružiti ruku. U ovoj odvažnoj pustolovini otkrijte što se dogodi kada snage udruže narval, morž, bik, guska, lisica, los i noćni leptir... te što od ove sjajne družbe može naučiti naš maleni svojeglavi vučić. Razigrana je ovo pripovijest koja govori o prijateljstvu i međusobnom pomaganju proizašla iz pera tvoraca višestruko nagrađivanih hitova Miš lavljeg srca, Vjeverice svađalice i Koala koja može sve.

'Što je bubamara čula na odmoru' Julije Donaldson i Lydije Monks priča je o sjajnoj avanturi domišljate bubamare. Kršni Krešo i Šašavi Saša, dva lopovska budalaša, ponovo kuju mutne planove… Ovaj put snivaju o krađi – ni manje ni više nego kraljičine krune u Londonu! No ne znaju da je mudra, mala bubamara na odmoru upravo u tom gradu te da će uz pomoć životinja iz zoološkog vrta i dvaju kraljičinih vjernih psića još jednom razotkriti te nepopravljive smutljivce.

Tekst: J. S.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije