Prošli su prvi tjedni od povratka učenika u školske klupe. Nabavili ste knjige, nove tenisice, pernice i bilježnice, pomogli svojem školarcu da uredi kutak za učenje te pisanje zadaća. Ako se još uvijek osjećate kao da vas je netko izbacio iz tračnica, gomilate manje i veće obaveze, a dane započinjete i završavate u strci (te povremenom zaboravu), niže pronađite nekoliko praktičnih savjeta za dovođenje školske kućne rutine u svojevrstan red. Jer, i funkcioniranju vašeg doma treba dobra, praktična back 2 school rutina.

Popis zadataka za dijete

Izbjegnite jutarnju strku i prazan popodnevi hod na način da, zajedno sa svojim djetetom, napravite popis zadatakakoje će ono samo obaviti ujutro nakon buđenja te po povratku iz škole. Jutarnji popis može sadržavati spremanje kreveta, doručak, higijenu i oblačenje za školu. Popodnevni tj. večernji popis može uključivati pražnjenje školske torbe, preskidanje, obrok, odmor i zabavu, pisanje domaće zadaće i učenje, pripremu svih stvari (školske opreme te odjeće) potrebnih za sutrašnji dan te spremanje za spavanje.

Popis istaknite negdje gdje je vidljiv, a izvršavanje malih zadataka s njega učinite zabavnijim na način da dijete nagradite, primjerice, satom dodatne igre na računalu ako uspješno obavi sve svoje zadatke kroz tjedan. Imate li kod kuće više školaraca, računajte na to da će stariji biti brže gotovi s izvršenjem zadataka s liste, pa dogovorite dodatni 15-minutni zadatak koji može biti kratka vježba za školu ili izvanastavnu aktivnost.

Malo kućne organizacije za velike uspjehe

S početkom školske godine vjerojatno ste već uredili kutak za učenje i pisanje zadaće, oslobođen od stvari koje bi djetetu mogle omesti koncentraciju na zadatke. Sve školske potrepštine držite u samo tome namijenjenim ladicama, policama ili kutijama. U ormaru odvojite odjeću za školu, odjeću za treninge i kućnu robu. Odaberite kutak u koji ćete uvijek odložiti sve stvari koje navečer pripremite za sutrašnji dan. Nešto slično možete učiniti i za sebe tj. svoje stvari, te vrijeme ušteđeno na stresiranju oko pronalaska ključeva ili one-bijele-bluze iskoristiti za mirnije ispijanje kave, brigu o sebi ili pomoć djeci sa spremanjem.

Obiteljski organizator

Uz mali dječji raspored, u boljem planiranju pomoći će i veći obiteljski organizator pomoću kojeg ćete pratiti tko će pokupiti dijete, kako točno izgleda sutrašnji raspored, treba li spremiti stvari za tjelesni, odvojiti više svojeg vremena za pomoć s esejem koji ubrzo mora biti gotov, kupiti poklon za prijateljev rođendan... Možda ćete biti zadovoljni hrpom post-it papirića na frižideru, a možete odabrati i papirnati ili digitalnu aplikaciju koju ćete podijeliti s drugim osobama u kućanstvu. Unaprijed zabilježeni rokovi i popisi značajno smanjuju kaos i zaborav.

Nekoliko omiljenih jutarnjih obroka "iz rukava“

Internet je prepun sjajnih ideja za dječje brze i ukusne doručke, od kojih se velik dio može spremiti i večer unaprijed te samo dovršiti/poslužiti prije odlaska u školu. Egg muffini, naresci u tortilji, žitarice s voćem ili bilo što drugo po vašem obiteljskom ukusu – imajte uvijek nekoliko svojih omiljenih jutarnjih obroka "iz rukava“ te izbjegnite jutarnje stresiranje i lupanje po kuhinji. Razmislite jednom tjedno kako bi mogao izgledati vaš jutarnji meni za nadolazeće dane, kupite namirnice te unaprijed pripremite sve što može nasjeckano ili spremljeno stajati u hladnjaku.

Internet za učenje, internet za zabavu...

Rijetko koji školarac neće barem pokušati hackirati pravila koja ste postavili oko korištenja interneta kod kuće za trajanja školske godine. Pronalazak "tajne“ šifre koju ste u biti spremili u ladicu, korištenje wi-fi-ja na mobitelu kada im zaklopite laptop, tajno surfanje ispod pokrivača pred spavanje... Kako internet i tehnologija uz sve svoje nedostatke imaju i niz različtih prednosti, važno je naučiti kako ih najbolje koristiti.

Ako u svoj dom smjestite uređaj poput MESHtra, ne samo da ćete Wi-Fi-jem pokriti apsolutno svaki kutak – od WC-a do balkona – već ćete dobiti i mogućnost upravljanja svim uređajima koji su spojeni na internet. Najjednostavnije rečeno, to znači da možete sami „upaliti“ i „ugasiti“ internet samo nekim uređajima u kući, dok će drugi ostati normalno spojeni. Time se lako prate dogovorena pravila poput odlaska na spavanje bez mobitela, 1-satna pauza za igrice i slično, bez potrebe da pritom oduzimate uređaje djeci ili isključujete router za cijelo kućanstvo.

Svaki dom funkcionira na sebi svojstven način i ne postoji univerzalna rutina koja bi pokrila svačije obiteljske potrebe. Ipak, uz malo organizacije, nekolicinu hackova i preuzimanja kontrole, svatko si može olakšati back 2 school svakodnevicu. I umjesto borbe, naučiti uživati u istoj!

Iskonov MESHtar je komplet jednostavno spojivih malih uređaja koji rješavaju  baš sve probleme s Wi-Fi-jem u obiteljskim domovima. Između ostalog, MESHtar ruši pregradne zidove i druge slične zapreke, te donosi najsnažniji Wi-Fi signal u svaki kutak doma. Parental control omogućuje upravljanje svakim pojedinim uređajem koji se spaja na kućnu mrežu, pa možete biti 100% sigurni da se mališani pridržavaju vašeg dogovora o korištenju interneta, bez da im pritom dramatično oduzimate uređaje.

Više informacija potražite OVDJE.

Tekst i fotografije: PR