Vrlo opasna i nekada vrlo popularna "igra“ Plavi kit, u kojoj se djecu navodi da prihvaćaju razne izazove, među kojima su i oni vrlo opasni po život, ponovno se vratila. Ovog puta opasnost dolazi od imena Jonathan Galindo i djeluje uglavnom putem Twittera, Instagrama i TikTok-a.

Jonathan Galindo je ime koje se pojavljuju na društvenim mrežama. Možda ste već i vidjeli "njegovo lice" – psa, koji plaši ljude u virtualnom prostoru. Nakon Plavog kita i igre Momo, inačice Plavog kita koja se proširila WhatsApp-om, sličan izazov pojavljuje se tako treći puta. Jonathan Galindo obraća se mladima putem privatne poruke s pitanjem žele li "igrati igru". Igra se opet sastoji od nekoliko zadataka u kojima su mladi prisiljeni izvršiti ih, jer će u protivnom Jonathan otkriti sve njihove osobne podatke. "Igra“ iz zadatka u zadatak postaju sve opasnije, s mogućim samoubojstvom kao zadnjim izazovom. Deseci profila na Instagramu, TikToku i Twitteru već su se pojavili s imenom "Jonathan Galindo" u nazivu. Naravno ima i onih koji stvaraju takav profil samo za zabavu. Ali, nedvojbeno, postoje i oni s lošim namjerama. Stoga se oprez svakako preporučuje.

"Djeca i tinejdžeri vrlo su znatiželjni, a nedostatak znanja o sigurnosti na internetu kao i strah od posljedica može ih spriječiti u tome da s odraslom osobom podijele informaciju da sudjeluju u ovom izazovu. Vršnjački pritisci koji su posebno izraženi u adolescenciji također mogu utjecati na to da se tinejdžeri odluče na sudjelovanje u ovom izazovu. Važno nam je reći i da izazov uključuje prijetnje i ucjene što predstavlja i oblik nasilja na internetu, a anonimni počinitelji mogu smatrati da za takvo ponašanje neće snositi posljedice. Upravo zbog ovih ucjena neka djeca mogu misliti da su primorana provesti izazov do kraja jer će u suprotnom nepoznata osoba, primjerice, nauditi njima ili njihovim roditeljima. O ovakvim slučajevima stoga je potrebno obavijestiti policiju i administratore društvenih mreža te je važno da mladi razgovaraju s odraslim osobama", savjetuju s Hrabrog telefona.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia