Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže li nasljednik Harryja Pottera?

Poslastica "Otok Čuvara oluja" svidjet će se ljubiteljima Harryja Pottera, dok knjiga "Priča o plavom planetu" intrigira zbog činjenice da je nagrađena prestižnom književnom nagradom. Potaknite djecu na čitanje!

Nakladnička kuća Znanje predstavila je dva noviteta za mlade čitatelje: poučnu, nagrađivanu "Priču o plavom planetu" iz pera islandskog autora Andrija Snæra Magnasona, koja zauzima posebno mjesto u islandskoj književnosti kao prva knjiga za djecu koja je nagrađena prestižnom Islandskom književnom nagradom; te fantastičnu poslasticu "Otok Čuvara oluja" irske spisateljice Catherine Doyle, savršenu za sve ljubitelje Nikadgrada i Harryja Pottera.

"Priča o plavom planetu" napeta je pustolovna bajka u kojoj nagrađivani islandski autor Andri Snær Magnason na jednostavan način progovara o mnogim problemima suvremenog društva, dotičući se pritom tema zaštite okoliša, održivosti, konzumerizma, kao i važnosti međusobnog poštovanja, prihvaćanja i prijateljstva… Likovi nisu tradicionalno podijeljeni na junake i antijunake, već su glavni protagonisti prikazani realistično i slojevito – u želji da dobiju još više zabave, djeca ponekad postaju pohlepna, pa čak i okrutna, ne bi li naknadno ipak postala svjesna posljedica vlastitih djela i odgovornosti koju imaju. Priča o plavom planetu zauzima posebno mjesto u islandskoj književnosti kao prva knjiga za djecu koja je nagrađena prestižnom Islandskom književnom nagradom; zahvaljujući tome, književnost za djecu u toj zemlji počela se ozbiljnije shvaćati i među kritikom i među publikom. Knjiga je prvi put objavljena 1999. godine, a do sada je prevedena na više od 30 jezika te je višestruko nagrađivana i na Islandu i u inozemstvu. Posebno je zapažena i zbog originalnih ilustracija umjetnice Áslaug Jónsdóttir, koje su bile nominirane za Časnu listu Međunarodnog odbora za knjigu za mlade (IBBY).

Knjiga "Otok Čuvara oluja" donosi priču o plemenitom i hrabrom Fionnu Boyleu s tajanstvenog otoka Arranmorea, koji će se suočiti s vlastitim strahovima i postati novi Čuvar oluja… Savršen izbor za sve ljubitelje Nikadgrada i Harryja Pottera.

Tekst i fotografije: PR

Najnovije

Najpopularnije