Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad u dom unesete božićnu jelku s njom ste unijeli i tisuće insekata?

Tiha noć, sveta noć - ali što to šuška u vašoj jelci? Ako volite miris vašeg svježe postavljenog božićnog drvca, nažalost, za vas imamo pomalo odvratnu vijest. Uz drvce ste najvjerojatnije u kuću unijeli i mnoštvo buba!

 bozicno drvce i insekti

Istraživači sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj detaljnije su pogledali velik broj božićnih drvaca i otkrili da insekti na njima često u kuću stignu kao skriveni slijepi putnici i to 25 000 njih. Među njima su biljne uši, grinje, moljci, pauci - pa čak i krpelji!

Što insekti rade u stablu?

Spavaju zimski san odnosno hiberniraju! Zimi se insekti, jednako kao i medvjedi, povlače u stanje hibernacije i to čine na stablima. Sva sreća da spavaju, pomislili ste. Pa da, ali kad drvce stavimo u dnevnu sobu, to će ugrijati životinjice i one će se probuditi iz zimskog sna te početi tražiti hranu.

Ima li razloga za strah?

Utvari i ne! Insekti koji se probude misle da je proljeće i krenu u potragu za hranom, ali hrane nemaju pa ugibaju. Ipak na jedne biste trebali malo bolje pripaziti jer hranu mogu potražiti kod vas. To su krpelji pa svakako budite oprezniji nakon ukrašavanja drvca i pregledajte djecu.

 bozicno drvce i insekti
, Image: 285625145, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Dario Secen / Lumi Images / Profimedia

Što mogu učiniti protiv insekata?

Ako vam se ne dopada ideja da u vaš dom unesete toliko insekata i želite nešto poduzeti u vezi s tim, imate sljedeće mogućnosti:

  • Prije postavljanja na stalak, stavite drvce u garažu ili podrum. Tada će se insekti probuditi i sami otići. Ali da bi se to dogodilo, temperatura treba biti najmanje osam stupnjeva.
  • Dobro protresite jelku ili deblom lupite više puta o pod prije no što ga zamotate i stavite u prtljažnik automobila. Tako ćete otresti velik dio insekata. Na sreću prodavač to često automatski napravi pokazujući vam drvce i prije pakiranja.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije