Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bliži se sljedeća senzorna projekcija u kinu Tuškanac

U ponedjeljak 18.11.2019. u 11 sati u kinu Tuškanac održat će se sljedeća u nizu besplatna senzorna projekcija namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. U prijevodu, senzorna projekcija ...

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama.

Children smiling at movie theater, Image: 296239105, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Juice Images / Altrendo / Profimedia

Film odabran za ovu senzornu projekciju govori o Pengu koji je neodgovoran, mlad, neoženjen gusan koji bi radio bilo što osim vježbanja za nadolazeću seobu. Smatra da je bolji od svih te vrijeme provodi izvodeći lude manevre, još luđim brzinama. Tijekom jednog takvog Peng preleti previše blizu tlu, sudari se s jatom pačića i razdvoji brata i sestru, Chaoa i Chi, od ostalih. Ovim neočekivanim susretom Peng će započeti putovanje koje će mu slomiti krilo – a gotovo i srce – dok počinje shvaćati moć bezuvjetne ljubavi u obliku dvoje pačića koji u njemu također počinju vidjeti najboljeg oca kojeg su ikad mogli imati.

U senzornoj projekciji su djeca na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve kino dostupno svima. Na taj način ruše se sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i  psihoterapeut, trenutno pohađa doktorski studij Mediji i komunikacija, te Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, koja trenutno pohađa doktorski studij Književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Autorice su ove godine provele znanstveno istraživanje među roditeljima i učiteljima čija su djeca sudjelovala na nekoj od senzornih projekcija diljem Hrvatske, te rezultati istraživanja pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te da pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Tekst: press

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije