Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj dječjeg mozga i razlog određenog ponašanja objašnjen na najlakši način

Autori svjetskog bestselera Čudesni tjedni opisuju svaku fazu razvoja mozga iz laičke perspektive. Stvarni primjeri iz života mnogih obitelji opisuju tijek tih faza i promjene u djetetovom ponašanju. Prepoznat ćete svoje dijete ...

U jednom od brojnih primjera o ponašanju djece u knjizi Čudesni tjedni, jedna mama opisuje svoje dijete od nepunih 15 mjeseci:

"Sve je češće obuzimaju napadaji bijesa. Jučer sam je budila i ona se posve bezrazložno strašno razljutila. Taj je napadaj trajao prilično dugo, a obuhvaćao je valjanje po podu, udaranje glavom o pod, udaranje i guranje mene da odem i deranje koje nije prestajalo. Ništa što bih pokušala nije uspijevalo, ni maženje, ni odvraćanje pozornosti, ni stroge riječi. Poslije nekoga sam vremena posve zbunjena otišla i sjela na kauč, naslonila se i samo sam je gledala kako se valja po podu. Tada sam otišla u kuhinju da očistim jabuku. Polako se smirila, došla u kuhinju i stala uz mene."

Razlog ovakvom ponašanju djeteta u tom uzrastu zapravo je vrlo jednostavan. Roditelji se ne ponašaju prema djetetu onako kako si je dijete zamislilo da bi trebali. Frustracija mora nekako biti izbačena, na ovaj ili onaj način. Obično je najbolji najbučniji način jer te onda i mama i tata bolje čuju. Ali ne znači da te i razumiju... na djetetu je da tek malo po malo uči neke uspješnije strategije koje mu pomažu da dođu do cilja. Neki su u tome vrlo uspješni, a neki se moraju malo jače potruditi. Najviše što možete u tom trenutku napraviti je da pokušate razumijeti tu djetetovu potrebu da izbaci frustriranost. Ma koliko vam je bilo teško gledati i slušati. A kad se dijete "ispuše" i primiri, pokažite mu na koji je način bolje moglo izraziti svoju želju kako biste ga razumijeli. Uvjerite ga da ga čujete i poštujete i, najvažnije od svega, volite. Pa čak i kad vam je jako teško shvatiti što od vas želi i čak i kad mu ništa od toga ne možete dati. Dakako, pokažite mu sve to svojim primjerom kako reagirate u različitim okolnostima i ne očekujte da se ponaša zrelije od vas!

Ova će vam knjiga pomoći da se pripremite na vrijeme kad obično ovakve frustracije najviše dolaze do izražaja i uspješnije ga prođete. Jer ovo je samo jedan primjer, a ima ih na stotine - od vježbanja mogućnosti svog tijela, proučavanja okoline, fizičkih zakonitosti (bacanje stvari i igračaka na pod da se shvati što se tada događa), ekperimentiranja svih vrsta...

Ukratko, u knjizi ćete osim brojnih primjera iz života pronaći:

  • tjedni vodič djetetova ponašanje (karakteristična ponašanja kod većine djece)
  • kada očekivati nemirne faze, što one znače i kako se nositi s razdobljima nazadovanja
  • opis svijeta iz djetetove perspektive i kako razumjeti promjene kroz koje prolazi
  • zabavne zajedničke igre i aktivnosti
  • jedinstven uvid u ponašanje djeteta tijekom spavanja

Autori knjige ”Čudesni tjedni” 35 godina promatrali su razvoj djece i način na koji njihovi skrbnici reagiraju na promjene. Otkrili su da svi roditelji ponekad muku muče s djetetom koje ne prestaje plakati, odnosno da su u određenim periodima djeca više uznemirena i zahtjevna te im je istraživanje omogućilo da gotovo u tjedan predvide kad će djeca prolaziti kroz jednu od svojih ”nemirnih faza”. U svim fazama djetetova razvoja roditelji koji su čitatelji ove knjige mogu usporediti svoja iskustva s iskustvima majki petnaestero djece čiji su dijelovi dnevnih izvješća uvršteni u ovu knjigu.

”Čudesni tjedni” uče kako potaknuti najvažnije razvojne tjedne u prvih dvadeset mjeseci djetetova života i kako deset predvidljivih, prekrasnih i nemirnih faza pretvoriti u čarobne skokove napretka i to sagledano sa znanstvene strane, stoga nije ni čudno što je riječ o višestruko nagrađivanom svjetskom bestseleru. Knjigu su napisali stručnjaci: Hetty van de Rijt studirala je edukacijsku psihologiju na Sveučilištu u Nijmegenu (Nizozemska) i doktorirala fizičku antropologiju na Sveučilištu u Cabridgeu u Engleskoj, a Frans X. Plooj studirao je bihevioralnu biologiju u nizozemskom Amsterdamu, Nijmegenu i Groningenu, gdje je 1980. doktorirao. Pripremite se na to da ćete sa svojim djetetom nanovo otkriti svijet.

Izdavač: Egmont

Cijena: 129 kn

Broj stranica: 493

Tekst: I. T., press

Foto: press

Najnovije

Najpopularnije