Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji.hr još jednom medijski podržali sjajnu konferenciju Mliječni zub: U potrazi za skrivenim talentima

Izuzetna nam je čast bila pratiti cjelodnevnu konferenciju s temom o darovitosti djece, upoznati brojne stručnjake kako bismo uz njihovu pomoć kasnije obogatili i sadržaj našeg portala. Svi koji su došli, uistinu su mogli profitirati! ...

Druga po redu edukativna konferencija Mliječni zub, naziva U potrazi za skrivenim talentima, održala se 16. studenog u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i okupila 180 sudionika koje su činili roditelji i stručnjaci iz odgojno-obrazovnog sustava zainteresirani za tematiku razvoja i poticanja kreativnosti, talenata i darovitosti djece rane i predškolske dobi.

Nakon otvorenja od strane voditeljice programa Maje Vučić, konferenciju je započela dr. Szilvia Fodor, profesorica na Sveučilištu u Debrecenu, na Odsjeku za edukacijsku psihologiju i članica Europskog Talent Centra u Budimpešti. Njeno predavanje u kojem je predstavila koncept Darovitost 2.0, temeljen na osnovnim idejama pozitivne psihologije i razvoju osobnih snaga djeteta, bilo je iznimno zanimljivo i oduševilo sve prisutne. Također, govorila je o primjerima potkrijepljenima istraživanjima u kojima su inteligencija, kreativnost i motivacija dio dječjeg razvoja te kako se navedene osobine mogu razvijati u odgovarajućoj okolini, kako bi se djeca osposobila za visoka postignuća.

Program je nastavila hrvatska priznata odgojno-obrazovna stručnjakinja, Jasna Cvetković-Lay, s predavanjem „Prepoznavanje i poticanje darovitosti od jaslične dobi do polaska u školu“, u kojem je istaknula osnovne značajke prepoznavanja i utvrđivanja sposobnosti i osobina djeteta koje nazivamo „potencijalno darovitim“, najvažnije točke u metodičkom pristupu radu s potencijalno darovitom djecom u redovitom i drugim vrstama predškolskih programa te se dotaknula i teme zašto su darovita djeca u našem zakonodavstvu definirana kao djeca s posebnim potrebama i koje poteškoće nosi nesrazmjer u njihovom razvoju te zašto im je potrebna stručna pomoć i podrška u odrastanju.

Koliko je u razvoju djeteta važna igra i igračke, u svom je predavanju istaknula Marinela Ivić, a Tea Knežević nam je pokušala dočarati unutarnji svijet darovitog djeteta, o njegovim specifičnostima i načinima na koje osjeća, razmišlja i ponaša se. Prvi dio programa završio je interaktivnom diskusijom među svim sudionicima koji su razmjenjivali svoja iskustva u poticanju kreativnosti i susrete s potencijalo darovitom djecom.

Drugi dio programa započela je dr. Jasna Arrigoni koja nas je upoznala s najnovijim stremljenjima na području razvoja, poticanja i mjerenja kreativnosti te položaju potencijalno darovite djece u hrvatskom obrazovnom sustavu i ukazala na potrebu za pokretanjem organiziranog sustava obrazovanja darovitih i talentiranih. Zatim je uslijedio okrugli stol naziva „Odgojno obrazovna podrška potencijalno darovitoj djeci“ na kojem su sudjelovale dr. Jasna Arrigoni, Marina Karavanić, Renata Kubelka, Josipa Jambrek, dok je raspravom moderirala Sanja Sharairi.

Odgovore na pitanja kako je biti roditelj darovite djece, koji su izazovi u odgoju darovite djece, na koji su način djeca uopće identificirana kao darovita te kolika je i kakva odgojno-obrazovna uloga i podrška vrtića i škole u razvoju darovite djece, dala nam je obitelj Smiljanić u neformalnom i vrlo zanimljivom razgovoru s roditeljima Ivom i Rankom i njihova dva darovita sina Lovrom i Filipom.

Obitelj Smiljanić

Na pitanje Kako je biti darovito dijete u Hrvatskoj s konkretnim primjerima iz prakse odgovor su dali Ksenija Benaković i Tomislav Goldin iz Udruge Vjetar u leđa uklanjajući pritom predrasude koje o takvoj djeci javnost možda ima.

Ksenija Benaković

Tomislav Goldin

U sklopu konferencije održane su i radionice odnosno prikazi primjera iz prakse rada s darovitom djecom iz dječjih vrtića diljem Hrvatske.

Konferencija "U potrazi za skrivenim talentima", završila je uz projekciju igranog filma – hvaljene američke drame Gifted (Nadarena). Priča je to o matematički darovitoj 7-ogodišnjoj djevojčici, s odličnim glumcima i prigodnom temom vezanom za konferenciju.

Konferencija se održala pod stručnim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je generalni sponzor i službena voda konferencije bila Jana – voda s porukom, koja je i sama prepoznala važnost teme talentiranosti i darovitosti, kroz poticajne poruke za talentirane djevojčice na bočicama vode Jana Disney princeze.

Tekst:Mliječni zub, I.T.

Foto: press

Najnovije

Najpopularnije