Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival tolerancije - mladi kroz potresna svjedočanstva uče prihvaćati različitosti

Najodaniji festivalski volonter i predsjednik, dvostruki oskarovac i preživjeli holokausta, Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela koji je kao dječak bio zatočenik logora u Kraljevici, u prepunoj velikoj dvorani kina Europa, podijelili ...

“A 3317. To je bila oznaka koju sam dobio u logoru. Prestao sam biti čovjek. Prestao sam biti Branko Lustig. Postao sam A 3317“, ispričao je Branko Lustig.

Edukacijska jutra traju tijekom cijele godine, a nakon 74 održana programa u šest različitih država danas su postala program prepoznatljiv sam za sebe i segment Festivala čijim je provođenjem došlo do značajnog utjecala na mlade. Edukacijska jutra uče ih kako da jasno i glasno kažu „Nikada više“!

”Nemojte zaboraviti. Pokušajte sve što možete da izravnate razlike u društvu. Nemojte živjeti u prošlosti, živite u budućnosti i sami gradite svoju budućnost koja neće biti opterećena teretom ovoga što ste vidjeli”, poručio je mladima Dan Dragutin Bar-Sela.

”Moramo učiti biti tolerantni da se više nikada ne dogode ratovi. Želim ovo prenijeti svojim prijateljima koji nisu bili danas s nama, želim im pričati o toleranciji”, izjavila je trinaestogodišnja Lora Čavlina, učenica 6 c OŠ Kajzerica.

Među više od šesto učenika bilo je i 40 učenika Ekonomske škole iz Vukovara, koja već sedmu godinu za redom prati Edukacijska jutra.

”Predajem nastavu i na hrvatskom i na srpskom jeziku u srednjoj školi u Vukovaru, to su sve moji učenici i učim ih da uvažavaju jedni druge, da uvažavaju različitosti. Ovakvih sadržaja u nastavnom programu gotovo da nema, zato je inicijativa Festivala tolerancije izvrsna. Stalno učiti djecu toleranciji važnije je od matematike”, rekla je profesorica Ksenija Jovičić.

Peti festivalski dan obilježila je i projekcija filma "Burkinabe: Umjetnost otpora u Burkini Faso"Iare Lee, energične redateljice i aktivistkinje  koja je osvojila srca brojnih posjetitelja Festivala svojom prodornošću i vedrinom. Fenomenalan dokumentarac o nenasilnom otporu potaknuo je na razmišljanje o moći pojedinca.

”Važno mi je donijeti ovakve priče iz krajeve za koje ljudi uopće ne znaju da postoje. Otpor i volja za životom u takvim mjestima su ogromni. Ono što sam naučila kroz svoja iskustva snimanja priča iz najudaljenijih mjesta planeta je da možeš ubiti čovjeka, ali ne i duh otpora. Iako su za promjenu potrebne generacije, moramo posaditi sjeme promjene. Na kraju, važno je nešto poduzeti!”, zaključila je Iara Lee.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije