Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za oboljele od dijabetesa HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 110 inzulinskih pumpi za terapiju osoba oboljelih od šećerne bolesti, od toga 65 pumpi namijenjeno je djeci, a 45 odraslim osobama. Vrijednost inzulinskih pumpi je 1,5 milijuna ...

Inzulinska pumpa je medicinsko pomagalo, mali baterijski uređaj, koji omogućuje kontinuirano snabdjevanje organizma inzulinom u potrebnim dozama tijekom 24 sata. Nabavljene inzulinske pumpe distribuirat će se u nadležne referentne centre Ministarstva zdravstva, za djecu u Referentni centar Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb, te za odrasle osobe u Referentni centar za šećernu bolest Republike Hrvatske pri Klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“ KB-a Merkur.

Kako je cilj da inzulinske pumpe budu dostupne svim oboljelima u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto stanovanja, referentni centri raspodjeljuju inzulinske pumpe na temelju epidemioloških podataka zdravstvenih ustanova u cijeloj Hrvatskoj, u one zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost ugradnje inzulinskih pumpi te praćenja bolesnika na takvoj vrsti terapije. Inzulinske pumpe dodjeljuju se isključivo prema stručno definiranim indikacijama, posebno oboljelima koji teško reguliraju količinu šećera u krvi.

Primjena inzulinskih pumpi spada u suvremene terapije koje oboljelima od dijabetesa olakšavaju život, preveniraju dugoročne i kronične komplikacije i podižu kvalitetu života.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj oboljeli od dijabetesa, odrasli i djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe. U većini europskih zemalja odrasli plaćaju inzulinske pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.

Tekst: press

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije