Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava crijevna flora - zdravo dijete

Svoju ljubav prema djetetu dokažite tako što ćete paziti da svaki dan dobije dobru hranu za imunitet i razvoj crijevnih bakterija. Ono što jede vaše dijete, jedite i vi, pa ćete i vi biti zdravi.

Danas se puno govori o mikrobioti, mikrobiomu, crijevnoj flori. Posvuda se nalaze reklame za probiotike, nabrajajući razne bakterije raznih imena kao dobre za naše zdravlje. Oduvijek su bakterije bile povezivane s nečim lošim, naučeni smo da bakterije treba ubijati i da je ono što je sterilno zdravo. Zato postoje sapuni koji su antibakterijski, zubne paste i šamponi s antibakterijskim djelovanjem. Koristeći ih, mislimo kako smo zaštićeni od infekcija. Kada nastupi infekcija, tu su antibiotici koji su nas spasili puno puta u životu i da njih nije bilo, niti većina vas, niti ja osobno ne bismo najvjerojatnije bili živi.

Čemu onda unositi probiotike u tijelo kada su to još neke bakterije? Je li to opasno? Hoće li se te bakterije okrenuti protiv nas?

Istina je ovakva: Naše crijevne bakterije određuju našu imunost, znači razdvajaju stvari na one koje toleriramo i na one na koje ćemo razviti alergiju. Kada ih napadne nešto izvana ili iznutra, mijenjaju svoju količinu i vrstu te nas mogu dobro zaštititi od napadača, ali mogu i dozvoliti napad. Znanstvenici kažu da što ih više imamo i što su različitije, tim bolje za nas. Naše crijevne bakterije razvijamo uglavnom u prve dvije godine života, te su za njihov rast potrebni roditelji koji znaju što rade.

Djeca koju su dojena i ona koja su na mliječnoj formuli imaju različite crijevne bakterije. Nadam se da znate da je dojenje izvrsna prevencija infekcija, alergija, crijevnih bolesti, autoimunih bolesti, ali i leukemija i drugih opakih tumora. Najviše što možete napraviti za zdravlje svoje bebe je da jedete zdravo, spavate, odmarate se i dojite. Tako formirate bebin mikrobiom, koji je najveće bogatstvo koje mu možete dati u nasljeđe. Taj mikrobiom kasnije će mu određivati sve u životu, i doživite ga jako ozbiljno.

breastfeeding, Image: 166371198, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kada prestanete dojiti, onda dijete treba hraniti sa što više hrane koja je prirodna. Dakle, one koja se uglavnom kupuje na tržnici. Hrana iz kutija i vrećica nije dobra za razvoj crijevnih bakterija. One trebaju vlakna iz povrća.

Dijete hranite s povrćem koje i vi jedete, s proteinima, prirodnim uljima i masnoćama, integralnim žitaricama. Sve to potaknut će zdrave crijevne bakterije na rast i pozitivno utjecati na djetetovo zdravlje. Nikada ga nećete morati voditi liječniku i sva cjepiva će izvrsno prihvatiti. Ako dijete ima zdrav mikrobiom, cijepljenje nije upitno. Ako jede loše, onda je kandidat za mnoge bolesti, pa između ostalog i za autizam, koji se često povezuje s cijepljenjem. Cijepljenje potiče imunološki odgovor, koji kod djece koji imaju slabo razvijene crijevne bakterije, može otići u krivom smjeru.

Da bi vaše dijete bilo zdravo sve što trebate raditi je kuhati hranu i time ga hraniti. Kupujte svježe meso i povrće, ribu, radite kaše od integralnih žitarica, neka jede svježe voće. Izbacite kutijice i vrećice i prerađeno. Mali organizam mora još razviti svoje crijevne bakterije. Hrenovke, flips, Nutella i slične stvari nisu dobri za crijeva vašeg djeteta, kojeg najviše volite i kojem bi sve dali.

Svoju ljubav dokažite tako što ćete paziti da vaše dijete dobije svaki dan dobru hranu za imunitet i razvoj crijevnih bakterija. Ono što jede vaše dijete, jedite i vi, pa ćete i vi biti zdravi.

A o sterilnosti ne treba govoriti. Ništa nije sterilno, svugdje postoje bakterije, pa tako nemojte inzistirati na antibakterijskim uvjetima. Dapače, dopustite svima da dodiruju vašu bebu, da joj se približe, tepaju, jer i na taj način do nje dolaze bakterije koje mora uklopiti u svoj sustav. Maske ne treba nositi, to je potpuno neprirodna reakcija. Umjesto da se bojimo bakterija, razvijmo u našem djetetu i u sebi dobre i zdrave bakterije koje će nas štititi od vanjskog i unutrašnjeg svijeta. Bakterije su naši prijatelji, i ako jedete zdravo, ne trebaju vam probiotici, dakle one unesene izvana. Samo ako je dijete moralo nažalost proći kuru antibiotika, onda mu svakako dajte i probiotik, uz antibiotik, ali i još barem nekoliko tjedana nakon tretmana.

Cijepite djecu samo koja su zdrava. Ako imaju česte viroze i infekcije, ako ne jedu dobro, cijepljenje nije sasvim sigurno, zato, prije nego odete pedijatru, razmislite je li vaše dijete spremno za zdrav imunološki odgovor. Pripremite ga tako da ide rano u krevet, da jede prirodnu hranu i da boravi na svježem zraku.

, Image: 346705695, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije