Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizostavni ritual za mirne dječje snove

Nije isto rasteš li uz povike i optužujuće riječi roditelja ili uz priče pred laku noć. Nije ni približno sličan takav put kojim hitaš u nekakvu odraslost. Pa iako evolucija stvara novu djecu za koju konstantno govorimo da su „pametnija“ i naprednija nego što smo mi to bili, zapravo su to i dalje samo djeca. Sasvim normalna u vremenu u kojem su rođena.

Dostupna je svaka informacija, slika ili crtić tek jednim klikom miša. Jedan mali stisak gumba i ulazimo u sasvim drugačiji svijet. Biramo hoćemo li šetati svemirom, loviti leptire... hoćemo li uživati u vilinskim vragolijama ili borbama animiranih superjunaka. Ali glas kojem najviše vjeruju, koji žele čuti tik prije nego utonu u san ipak je ostavljen nama ljudima na korištenje. Smrtnicima bez dugmića, koji pričama i ušuškavanjem pred spavanje donosimo mir. Aplikacija ljudskosti skrivena najdublje u nama. Skrb za dušu onih koje smo na svijet donijeli.

Kad sam ja bila dijete, bilo mi je sasvim u redu nemati više od jednog para cipela po sezoni, ali zaspati bez da mi tata pročita priču za laku noć bilo mi je nezamislivo. I u neke teške dane, kad bi odlazili bake i djedovi, kad bi temperature skinule mašne sa zapetljanih lokni.... u danima kad nije svijet bio onakav kakvim bih ga ja najradije nacrtala, veselila sam se večeri. Znala sam da ću čuti tatin glas koji će mi čitati i čitati... dok mi kapci ne postanu krila i odnesu me u san.

Slušala bih o Vasilisi prekrasnoj, o kraljevićima i konjima... priču o Lalai Bao Branka Čopića, i mnoge druge priče iz prastarih knjiga.

Ono najvrjednije što su mi ti trenutci donijeli je sigurnost u izboru koji uvijek mogu učiniti. Sigurna špilja u koju sam mogla doći i biti u svijetu koji mi je udoban. Kako sam rasla, spoznavala sam vrijednost raznih žanrova pisanja. Otkrivala nove priče, pisce i ilustratore. Sakupljala one najljepše i rado ih poklanjala kao dio sebe.

Cartoon Illustration of Wizards and Witches Fantasy Characters Group, Image: 349815381, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Djeca koja odrastaju s navikom da im se redovito čita, dokazano je, imaju itekako bogatiji vokabular. Najčešće nauče jako rano i čitati. Onako znatiželjni da što prije i sami mogu slušati melodiju svih tih slova od koje im mašta pleše.

Kad sam i sama postala majka, dala sam si to u zadatak. Otvoriti djetetu spoznaju da postoje toliki svjetovi kojima je lako pristupiti, tek okretanjem stranice. Prvo su to bile priče u slikama, one napuhane, gumene i bez puno riječi. Onda smo otkrili kartonske, debele sa živopisnim ilustracijama. Imitirala bih mu glasove čitajući, mijenjajući intonaciju i zvukove... kad se samo sjetim tog sretnog hihotanja. Onda je došlo vrijeme bajki, kako klasičnih tako i onih pomalo neobičnih koje je jako lijepo prihvatio, za razliku od Crvenkapice na primjer ("Mama, nemoj mi to više čitati, glupo je. Ne može vuk nekoga progutati i da onda taj netko preživi." R.J. 5 godina).

Pa priče s puzzlama, umetaljke, dopunjaljke. Pa razni priručnici, prve enciklopedije u slikama. Bogatstvo u razvoju dječjeg uma. Riznica znanja.

Danas je to dušom i znanjem bogati desetogodišnjak. Radoznali um koji, iako obožava virtualna čuda koja mu se nude, redovito roni novim putevima koje mu more knjiga nudi.

, Image: 351760003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Razgovarati nakon svakog pročitanog djela, neprocjenjivo je. Pouke koja djeca izvuku, ili neki njihov opći dojam o djelu nerijetko ostavlja bez teksta. To je pogled iz nekog drugog ugla. Netaknutog, neiskvarenog, nama "odraslima" pomalo zaboravljenog.

Čitajte vašim malenima. Potičite na čitanje one koji čitati znaju. Učite ih razmjeni pročitanih knjiga i slikovnica. Darujte im svijet na dlanu. U mekim ili tvrdim koricama upakiran sasvim je svejedno, dok god je darovan poput toplog doma i dok god se u njemu krije samo dobra namjera da uljepša i one najteže dane.

I pokušajte spremiti večernji umor na par minuta u ladicu "kasnije"... pa tijekom onih trenutaka prije spavanja, pričajte im, čitajte im, dok im kapci ne postanu krila i odnesu ih u san.

Preporuka redakcije portala:

Naša kolumnistica Nataša Jukić od nedavno je pokrenula Facebook stranicu Preporuka priča za djecu na kojima možete vidjeti kratke recenzije slikovnica koje Nataša smatra dragocjenima i preporuča za čitanje. A mi pak preporučamo njene preporuke ;)

Tekst: Nataša Jukić, asistent u nastavi djeci s poteškoćama

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije