Primijetite li promjene u oštrini vida tijekom trudnoće, nemojte ih zanemariti. Posjetite okulista koji će provjeriti što se s očima počelo događati. Vrlo se često otkrije da se trudnici samo učini da ne vidi dovoljno dobro jer je možda više nego ikada usredotočena na svoje zdravlje, što može uzrokovati to da počne sumnjati nije li sve u redu.

Lažna kratkovidnost

Jedna od mogućih dijagnoza može biti “lažna kratkovidnost”. Ona nastaje zbog grča ili pretjerana naprezanja akomodacijskog mišića čija je funkcija da nam omogući da jasno razlikujemo predmete bez obzira na njihovu udaljenost. Prilikom spazma akomodacijskog mišića oštrina je vida, osobito ako gledamo u daljinu, smanjena. Osim toga, čak ako i nakratko čitamo ili pišemo, osjetimo bol u očima u području čela i sljepoočnice i brzo se umaramo. Pseudokratkovidnost osobito zahvaća trudnice zato što njihovi ograni rade u novom režimu koji je pod većim opterećenjem. Osim toga, tijekom trudnoće smanjuje se brzina kojom se trepavice stišću i opuštaju, što usporava djelovanje očne leće i izoštravanje slike. Ako trudnica puno čita ili gleda u monitor, više će patiti očni sustav. Znanstvena istraživanja nisu pronašla dokaze da bi trudnoća utjecala na pogoršanje vida, a ako ono i nastane, pretpostavlja se da bi se pojavilo i bez obzira na trudnoću. Primijetite li da vas muči tzv. lažna kratkovidnost, obratite pozornost na sljedeće savjete:

 • smanjite opterećenje očiju, manje gledajte televiziju
 • pišite i čitajte pri dobroj rasvjeti, idealno bi bilo da je prirodna. Kod umjetne rasvjete preporučuju se žarulje snage 150 do 200 W. Optimalan razmak između očiju i knjige je 30 do 35 cm
 • naočale ne kupujte sami bez prethodnog liječničkog pregleda. U slučaju da imate dioptriju, okulist će odrediti njezinu točnu jačinu. Neodgovarajuće naočale ili leće mogu uzrokovati tegobe, poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine i sl.
 • obavezno radite desetminutne stanke svakih 30 do 40 minuta posla u kojem vam se naprežu oči
 • pripazite na rezoluciju monitora (izbjegavajte da vam svjetlost udara u ekran ili titra slika). Preporučuje se udaljenost od zaslona od 45 do 70 cm. Prilagodite veličinu fonta svojim potrebama
 • sjedite u pravilnom položaju kako ne biste ukliještili vratne mišiće i smanjili protok krvi, što također utječe na zdravlje očiju
 • svaki dan prakticirajte vježbe za oči (najbolje 15 do 20 minuta na dan) kojima je cilj ublažiti mišićne grčeve
 • pri izlasku na jaku sunčevu svjetlost zaštitite se sunčanim naočalama koje sprečavaju prodor UVA i UVB zraka
 • općenito pazite na sveukupno zdravlje organizma i uravnoteženu prehranu

Leće tijekom trudnoće

Bez obzira na vrstu leća koju nosite, možda će vam njihovo nošenje tijekom trudnoće biti manje ugodno. Tijelo je sada ionako osjetljivije, što će se odraziti i na oči. Nema potrebe mijenjati dioptriju ako primijetite da vam slika više nije jednako oštra. Iz istih razloga koje smo spomenuli na početku, vjerojatno se radi tek o lažnoj kratkovidnosti koja će se povući nakon porođaja. Svejedno posjetite oftalmologa. Ako niste ljubitelj naočala, a leće vas iritiraju, pokušajte ih nositi kraće nego obično. Izbjegavajte čak i kratko spavanje s lećama i više pozornosti posvetite njihovu čišćenju. Možete u bilo koje doba upotrijebiti baterijski aparat za čišćenje leća koji je sjajan za svakodnevnu higijenu leća. Ako leće čistite samo tekućinom, radije ih svaki put prije nego što ih stavite u oči, protrljajte s obje strane i isperite tekućinom. Iako današnje tekućine to ne zahtijevaju, na taj će način leća dulje ostati čista. Jedan od razloga nepodnošenja leća tijekom trudnoće jest povećana debljina rožnice i njezino oticanje. Mnoge se trudnice zbog boli i neugode moraju oprostiti s lećama sve do nakon porođaja, kada se rožnica ponovno vraća u stanje prije trudnoće.

Suhoća očiju

Promjena razine hormona tijekom trudnoće te promjena sastava suznog filma (površine koja prekriva rožnicu i osigurava navlaživanje) glavni su krivci za sindrom suhih očiju, no razlozi mogu biti i suhoća zraka u prostoriji u kojoj boravite, upala kapka, određeni lijekovi, dim, povraćanje, mučnine, vjetar... Umjetne će suze donekle ublažiti neugodu, no pomoći si možete i poštujući pravila koja smo naveli na početku, te češćim treptanjem. Razlog može biti i opća dehidracija, zato ne zaboravite na redovito uzimanje tekućine.

Nosite li leće, mogućoj suhoći očiju doskočite tako da se koristite sredstvima za čuvanje leća koja sadržavaju ovlaživače. Sa sobom u torbici uvijek imajte tekućinu za osvježavanje leća ili umjetne suze, ali pritom se posavjetujte s oftalmologom jer se neke umjetne suze ne smiju kombinirati s pojedinim vrstama kontaktnih leća. No, za svaki slučaj, sa sobom nosite i naočale te kutijicu za čuvanje leća, jer ako se iritacija ne smanji uz sve što ste pokušali, naočale će ipak biti ugodnije. Ovisno o intenzitetu ovog problema, konzultirajte se sa svojim oftalmologom.

Vaginalni porođaj ili carski rez

Okulist će tijekom pregleda obavezno provjeriti stanje vaše mrežnice. O rezultatu ovisi hoće li vam dopustiti da rodite vaginalnim putem ili će vas uputiti na carski rez kad dođe vrijeme za porođaj. Ako postoje veći problemi, tijekom porođaja bi moglo doći do odslojavanja mrežnice, što u najgorem slučaju može rezultirati sljepoćom. Naravno, nije svaki problem s mrežnicom indikacija za carski rez, no liječnici trebaju odlučiti što je za rodilju bolje rješenje. Također postoje slučajevi u kojima žena ima dobar vid, ali vrlo slabu mrežnicu i obratno. Problemi s mrežnicom učestaliji su kod ljudi koji pate od bolesti srčano-žilnog sustava, dijabetesa, povišenog arterijskog tlaka te kod trudnica. Zbog toga se trudnicama preporučuje da tijekom trudnoće posjete oftalmologa barem tri puta.

Leće na porođaju?

Iako će vam liječnici savjetovati da ne nosite leće tijekom porođaja, nego naočale, na internetskim je forumima jasno vidljivo da se ne drže sve žene tog savjeta. Nemoguće je predvidjeti tijek porođaja i njegovu duljinu te potrebu za carskim rezom i zato je razumnije ne nositi leće koje bi mogle postati smetnja. Najbolje poznajete svoje oči pa ćete znati i donijeti odluku koja je za vas ispravna. Ako se ipak odlučite za nošenje leća, obavezno u blizini imajte kutiju za čuvanje leća s već napunjenom tekućinom. I naočale u rezervi...

Vježbe za oči

Postoje različite vježbe za očnu gimnastiku, vrlo su slične i međusobno se nadopunjuju. Sami izaberite koje vam najviše odgovaraju, a mi ćemo vas upoznati s nekima od njih. Važno je da ih izvodite redovito, jer inače nemaju osobit učinak.

 1. Bez pomicanja glave nekoliko puta očima kružite gore-dolje, desno-lijevo, a zatim u suprotnom smjeru.
 2. Bez pomicanja glave kružite očima gledajući prvo krajnji gornji lijevi kut, pa krajnji donji lijevi kut, zatim krajnji donji desni pa krajnji gornji desni kut.
 3. Gledajući ravno ispred sebe, širom otvorite oči, a zatim ih stisnite što jače možete.
 4. Upalite malu bateriju. Sjednite, a leđa i glavu naslonite na zid držeći se uspravno. Bateriju držite na udaljenosti od 40 cm. Ne pomičući glavu, očima polako slijedite svjetlo dok pomičete bateriju s lijeva na desno, prema gore i prema dolje.

Vježba za opuštanje očiju

Protrljajte dlanove kako biste ih ugrijali. Zažmirite i na oči stavite ruke lagano dodirujući kosti očnih šupljina, ali ne dodirujte vjeđe. Brojite do 70.

Koliko dugo čitati

Nemojte čitati dulje od 30 minuta bez prekida. To je u prosjeku maksimalno vrijeme ti

jekom kojeg neistrenirane oči mogu izdržati, a da se ne umore i naprežu. Stanku iskoristite da se protegnete ili udahnete svježeg zraka. Za vrijeme pauze gledajte u daljinu. Zaklopite oči na neko vrijeme da se potpuno opuste.

Izbjegavajte naprezanje očiju kako biste vidjeli neki objekt koji ne vidite jasno bez “škiljenja” koje je jedan od glavnih uzroka lošeg vida.

Foto: Thinkstock