Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaka nova trudnoća je eliksir ženinog zdravlja

Nije sve u mučninama, žgaravici i strijama. Jeste li znali da je trudnoća zapravo odlična za zdravlje žene?

 zdravlje žene

Svi su već dobro upoznati s mnogobrojnim tegobama u trudnoći, poput jutarnjih mučnina, zatvora, žgaravice, strija ili grčeva u nogama. A to su samo neke od neugodnih pojava koje nam se znaju događati u trudnoći. Katkad se uistinu čini kako je trudnoća više neugodno stanje nego ugodno.

No, vjerovali ili ne, beba nije jedina dobra stvar koju ćete “dobiti” nakon porođaja. Vrtlog hormona koji vam se događa dok nosite dijete, ne potiče samo razvoj djeteta nego i vaše zdravlje. Nekim se ženama čak i poboljša zdravstveno stanje nakon trudnoće.

Iako većina žena naposljetku trudnoću smatra pozitivnim iskustvom, mnoge se majke sjećaju samo negativnih simptoma tijekom trudnoće. Ipak, nerijetko znaju reći kako su se osjećale vrlo poletno te bile pune energije tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

U trudnoći se rješavamo loših navika

Trudnoća potiče mnogobrojne pozitivne zdravstvene promjene te vas nagoni da se riješite loših navika. Primjerice, trudnoća je najbolje nadahnuće i poticaj da prestanete pušiti. Također je vrlo dobra motivacija za izlazak na svjež zrak te vježbanje. Istraživanja su također pokazala da određena skupina žena, primjerice, one s dijabetesom, iskorištava trudnoću na dobar način kako bi se naučile bolje nositi sa svojom bolešću. Često nove navike postanu smjernice za zdraviji stil života.

Nakon porođaja smanjenje menstrualnih bolova

Prije ili poslije, nakon porođaja i dojenja vaš će se menstrualni ciklus vratiti. No, evo i popratnih i to pozitivnih posljedica. Možda ćete imati manje neugodnih grčeva nego prije. Neke žene tvrde da su im se menstrualni bolovi smanjili nakon porođaja. Smanjenje bolova opće je poznato, no nitko zasigurno ne zna zašto se pojavljuje.

Manji rizik od karcinoma

Najnovija istraživanja pokazuju da je trudnoća koristan zaštitnik protiv karcinoma dojki i jajnika. Što ste više trudnoća iznijeli i što ste mlađi imali djecu, bolje ste zaštićeni. Također neka istraživanja potvrđuju da dojenje dulje od tri mjeseca može smanjiti rizik od nekih karcinoma. No, to su još samo teorije o poveznicama između karcinoma i trudnoće.

Pojačana osjetila

Možda će vam u trudnoći sladoled od jagode biti ukusniji nego što je bio prije te nećete moći odoljeti njegovu okusu. Trudnoća katkada pojačava percepciju okusa, možda i zato što se pojačava i vaše osjetilo njuha. Zbog tog istog nosa zbog kojega ste u ranom stadiju trudnoće imali jutarnje mučnine, sada vam hrana miriše neodoljivo. Jedna od teorija zašto se njuh tako pojačava jest i to da vam instinktivno pomogne kako biste izbjegli opasne supstancije poput alkohola i cigareta.

Nova snaga kroz iskustvo porođaja

Žene govore kako im je u trudnoći poraslo samopoštovanje. Posebice ženama koje od samog početka trudnoće nisu imale nikakvih poteškoća i koje su shvatile da i dalje mogu obavljati mnoge aktivnosti. Porođaj se katkad uspoređuje s trčanjem maratona. Činjenica jest da žene tijekom porođaja pronađu novu snagu u sebi kako bi donijele dijete na svijet. A trudnoća i porođaj mogu promijeniti vaš pogled na svijet. I to na bolje!

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije