Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li seks u trudnoći naškoditi djetetu?

Kad riječ o ovoj temi uvijek vlada određena nesigurnost kod partnera odnosno prije svega kod buduće majke. Koliko god slušali kako je seks u trudnoći također normalan dio života, ipak se uvijek pitamo je li to u redu s obzirom na ...

 seks u trudnoći

Bez straha. Seks tijekom trudnoće je u većini slučajeva apsolutno siguran. Iznimke su samo kod komplikacija ili rizika koje će svakako procijeniti liječnik.

U prvom tromjesečju bi vas moglo ometati to što osjećate mučninu, vrtoglavicu ili ste stalno umorni. U takvom stanju vam se možda neće dati izmjenjivati takve vrste nježnosti s partnerom. Ako se dobro osjećate i želite odnose, nema straha da se išta lošeg može dogoditi jer liječnici nisu pronašli nikakvu povrzanost između odnosa i povećane stope spontanih pobačaja. Ako se ipak pojave krvarenja, obavezno pođite liječniku i porazgovarajte kako dalje.

Seks u drugom tromjesečju

U vrijeme između 16. i 30. tjedna tijelo se konačno priviknulo na novo stanje, a i vaša ženstvenost dolazi do izražaja. Grudi su veće i nabujale, a malo ste se i zaokružili što vaše obline čini još poželjnijima. Snažna prokrvljenost organa zdjelice te povišeni hormoni povećavaju vašu želju te omogućuju da užitak intenzivnije doživljavate.

No, to je ujedno i faza kad trudnice obično osjete dijete, po prvi puta mogu registrirati bebine pokrete što sve pobuđuje razna pitanja. Može li dijete nešto osjetiti kad vodimo ljubav? Hoće li ga odnos uznemiravati? Mogu li kontrakcije maternice tijekom orgazma vršiti prevelik pritisak na dijete? Može li tata nekako ozlijediti dijete? Povećava li seks mogućnost razvoja infekcije? Sve ove nesigurnosti mogu dovesti do toga da žena osjeća manje želje i radije odustaje od odnosa.

Takve brige su potpuno suvišne. Dijete je dobro izolirano plodovom vodom i svim ovojnicama da ne može osjetiti gotovo ništa što se u njegovoj blizini događa. Osim toga je anatomski potpuno nemoguće da penis dođe u blizinu djeteta. Infekcije također ne mogu doći do djeteta ako je s trudnoćom sve u redu i ušće maternice je potpuno zatvoreno. Čak i ako se dogodi da dijete poslije seksa živne i počne se ritati, ono u principu reagira na povišen majčin tlak i njezino srce koje snažno tuče.

Naginje li trudnica prijevremenim trudovima, njezina posteljica nije u pravilnom položaju, ima otvoren grlić maternice ili ima krvarenja, svakako je uputno što prije porazgovarati s liječnikom koji je najkompetentniji dati zeleno ili crveno svijetlo seksu tijekom trudnoće.

Seks u trećem tromjesečju

U ovim tjednima trudnoće seks postaje sve teže izvediv. Teško je naći pozu koja će biti udobna i njoj i njemu. U svakom slučaju seks u ovoj fazi trudnoće je također bezopasan. Kontrakcije koje se tijekom orgazma zbivaju u maternici nemaju nikakvu snagu pokrenuti trudove. Seks se doduše može koristiti kao metoda ubrzavanja porođaja kad je žena već prenijela i svaki tren očekuje porođaj. No, inače u trudnoći seks nema tu mogućnost da pokrene trudove.

Iznimke: Ako žena ima sljedeće komplikacije ili probleme u trudnoći, od seksa treba odustati:

  • Vaginalna krvarenja
  • Otvoren grlić maternice
  • Curenje plodove vode
  • Prijevremeni trudovi
  • Predležeća posteljica

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije