Za vrijeme trudnoće nikako ne bi trebalo prakticirati drastične metode mršavljenja jer kada biste posve zaustavili dobivanje kilograma, to bi se negativno odrazilo na dojenje. Isto tako prehrana s nedovoljno kalorija može uzrokovati stanje u kojemu će majčin organizam iscrpiti vlastite zalihe masnoće potrebne za trudnoću. U tom procesu nastaju spojevi - ketoni koji se nakupljaju u krvi i urinu i štetni su za fetus.

Zato ne bi trebalo držati dijetu samoinicijativno i bez savjetovanja s liječnikom. Razne dijete, ipak, treba ostaviti za vrijeme nakon trudnoće i dojenja.

Ono što smijete napraviti jest pridržavati se savjeta za pravilnu prehranu, dovoljno se kretati i raditi trudničke vježbe (osim u slučaju da vam liječnik to zabrani). Uz takav životni stil lakše ćete održati poželjno i zbog trudnoće potrebno debljanje, a i kilograme ćete lakše skinuti nakon trudnoće, kad počnete dojiti.

Izrazito pretilim trudnicama, ali uz redovitu liječničku kontrolu, može se preporučiti prehrana sa smanjenom količinom ugljikohidrata, najčešće od 1800 kcal.

Dijeta od oko 1 800 kcal

ZAJUTRAK (180 kcal)

  • 1 jaje
  • 1 kriška integralnog tosta
  • 1 šalica čaja ili kave bez kofeina

DORUČAK (160 kcal)

  • 1 srednja jabuka
  • 20 g sira edamera

RUČAK (580 kcal)

  • 100 g kuhanog nemasnog mesa, ribe ili peradi 
  • 1 manji krumpir pečen u pećnici
  • 1/2 šalice brokule i 1/2 šalice mrkve, oboje kuhano na pari
  • 1 manje pecivo od cjelovitog brašna sa sjemenkama
  • 3 žličice maslinova ulja za začinjanje i pripremu jela
  • 1 manja kruška

UŽINA (200 kcal)

  • Kriška kruha od cjelovitog brašna (40g)
  • nemasna salama ili sir mozzarella (50 g)

VEČERA (540 kcal)

  • 2 kriške kruha od cjelovitog brašna sa sjemenkama
  • 60 g tune (u vodi) iz konzerve
  • 1 šalica zelene salate s 2 žličice maslinova ulja i sa svježim limunovim sokom
  • frape od 1 manje banane i 200 ml obranog mlijeka

OBROK PRIJE SPAVANJA (160 kcal)

  • 240 ml mlijeka ili bočica jogurta
  • krekeri od graham brašna (20 g)

Tekst: Andreja Strelec Dučak, dipl. ing., nutricionistica

Foto: Thinkstock