Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 vjerovanja u trudnoći

Otkako je svijeta i vijeka, o trudnoći kruže zablude. Ako mislite da je naše podneblje najviše sklono neobičnim vjerovanjima i praznovjerju, pročitajte zablude koje kruže o trudnoći i bebi koja se treba roditi. Iznenadit ćete se ...

oblik trbuha

1. Oblik trbuha otkriva spol djeteta Od davnina se vjerovalo da oblik trbuha otkriva sve. Ako žena ima “visok i širok” trbuh – rodit će sina, dok “nizak” trbuh upućuje na žensko dijete. Međutim, vrijeme je da napokon saznate istinu! Oblik trbuha ne otkriva spol bebe, ali vaše grudi da, pokazuju najnovija istraživanja. Ženama koje nose djevojčice grudi u trudnoći porastu više nego ženama koje nose mušku djecu. Dok se opseg grudi majkama kćeri poveća za čak osam centimetara, majkama sinova poraste u prosjeku 6,3 centimetra.

Pitate se zašto. Muški fetusi proizvode više testosterona i zahtijevaju više energije od svojih majki, a navodno baš ti razlozi mogu potisnuti rast grudi.

oblik trbuha

2. Da, jutarnje mučnine dobar su znak

Jedan od svakako najvećih paradoksa jest da je takozvana brza hrana trudnim ženama neodoljiva, dok zdrava hrana izaziva mučninu. Jednako tako, zdrave i svježe namirnice mogu imati negativan utjecaj na bebu u trbuhu: meso može prenijeti viruse i bakterije, sir bakterije i plijesni, zeleno povrće bakterije – a upravo te namirnice ne odgovaraju probavi mnogih trudnica. I dok se naš organizam može braniti od parazita i bakterija jer ima razvijen imunosni sustav, beba u trbuhu ne može. A najbolji način da se fetus obrani dala je sama priroda – upravo majčinim mučninama, povraćanjem i odbojnošću prema određenim mirisima i okusima. Tu se krije i objašnjenje zašto čak 75 posto žena povraća u prvom tromjesečju trudnoće – zato da bi zaštitile fetus!

jutarnje mučnine

3. Beba će postati ovisna o soli

Opće je poznato da se ukusi dojenčeta formiraju već u majčinu trbuhu. No istraživanja pokazuju da to nema toliko veze s onim što majka konzumira, nego s onim što gubi. Naime, žene koje su dosta povraćale u trudnoći većinom su rađale bebe koje vole sol. Zašto je to tako? Zato što su povraćanjem gubile minerale i tekućinu, što je i te kako utjecalo na bebe, koje su nakon rođenja imale potrebu nadoknaditi izgubljeno.

prehrana djece

4. Muškarci koji imaju braću, dobit će sinove

Sjetite se neke obitelji koja niže sina za sinom... Mislite da je to slučajnost? Izgleda da nije: navodno postoji gen koji određuje spol djeteta, a nosi ga otac. Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle analizirali su 927 obitelji i njihova stabla te su došli do zanimljivih podataka: za muškarce koji imaju više braće veća je vjerojatnost da će imati sinove, dok će muškarci koji imaju više sestara vjerojatnije imati kćeri. Međutim, taj je obrazac više prisutan kod jačeg spola, a u obzir dolazi samo očeva strana.

tata i djeca

5. Najviše porođaja započinje noću

Mnoge su studije dokazale da trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata ujutro. Tijekom noćnih sati najaktivniji su hormoni estriol (jedan od tri glavna estrogena) i oksitocin, a upravo oni izazivaju kontrakcije materice. Tada su žene najmirnije, najmanje rastresene, najopuštenije.

porođaj noću

6. Čokolada za mirnije bebe

Iako razlog za uživanje u čokoladi većini trudnica nije ni potreban, jedno istraživanje u Finskoj pokazalo je da ona može pozitivno djelovati i na bebu. Naime, pokazalo se da su žene koje su svakodnevno konzumirale čokoladu – rodile manje frustrirane i mirnije bebe. Ključ je u endorfinu, hormonu sreće koji čokolada oslobađa.

čokolada u trudnoći

7. Mamini sinovi

Iako se roditelji često šale na račun djece, kao i koga više vole, kada je riječ o sinovima – priroda ima prilično jak argument: sinovi nasljeđuju više gena od majke nego od oca. To je zato što kći ima dva kromosoma X – jedan od tate, jedan od mame – dok sin ima kromosom X od mame, a Y od tate. Kromosom X nosi nekoliko puta više gena od kromosoma Y, pa je i njegovo djelovanje veće. Dok žensko dijete ima prilično ravnomjernu zastupljenost roditeljskih gena, muško će dijete genski biti više povezano s majkom nego žensko.

mama i sin

8. Da, oči bebe mijenjaju boju

Mnoge se bebe rode plavih očiju, ali se njihova boja nakon nekog vremena promijeni. Razlog se krije u razini melanina, pigmenta u šarenici oka (obojeni dio koji okružuje zjenicu), koji je prilikom rođenja jako nizak. Bebe s niskom razinom melanina imaju plave ili sive oči, dok one s višim nivoom pigmenta imaju smeđe ili crne oči. Do prvog rođendana ta se razina stabilizira, pa se jasno može vidjeti kakvu će boju očiju imati dijete.

oci

9. Svatko misli da je njegovo dijete savršeno

Ima li išta ljepše od djetetova osmijeha? Odgovor je jednostavan: ne! Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je da je najbolja nagrada za majke upravo slatko lice djeteta na kojem se vidi osmijeh. Zbog nježnosti i pažnje kojima obasipaju svoju djecu, majke često ne vide njihove mane i nedostatke jer potpuno “isključe” dio mozga povezan sa socijalnim procjenama, negativnim emocijama i kritikom.

Čak 73 posto majki i 66 posto očeva smatra svoju bebu u prva tri mjeseca natprosječnom, pa makar ona samo vrištala po cio dan.

beba

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije