Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pričajte s vašom bebom

Komunikacija s novorođenčetom razvija njegov govorni potencijal. Iskoristite svaki trenutak da mu nešto pričate, ali mu ne tepajte, nego pravilno izgovarajte glasove

komunikacija s bebom

Prvi susret s djetetom dirljiv je događaj za roditelje. U malom smotuljku krije se prekrasno biće koje jedva čeka da s njim započnete komunikaciju.

Prvih nekoliko tjedana promatrat će vas s nijemim čuđenjem dok mu se smješkate, pravite grimase i pričate. Unatoč vašim nastojanjima da ga zabavite, dijete vam isprva neće uzvraćati mimikom, samo će vas promatrati.

Prvi osmijesi

No, ne dajte se obeshrabriti. Vrlo brzo dijete će vam se početi smješkati kad vas čuje ili ugleda, i gugutat će čim mu se približite. U dobi do šest mjeseci njegovi će glasovi postajati sve artikuliraniji. Između sedmog mjeseca i godinu dana koristit će glasovne skupine, a vjerojatno i nekoliko osnovnih riječi (obično: "mama" i "tata").

Katkad je teško razumjeti što vam želi reći, no vi ćete brzo naučiti razlikovati njegove potrebe i raspoloženja. Pitate se razumije li dijete vas? Da, ono intonaciju vašega glasa povezuje sa situacijom, a poslije povezuje riječi s predmetima i  radnjama. Dijete i te kako razlikuje emotivne nijanse: utjehu, radost, tugu, prijekor..., baš kao što ćete i vi razumijevati razne zvukove koje će ono ispuštati.

Razvoj govora počinje već u prvim mjesecima života, a da bismo razvili djetetov govorni potencijal, moramo mu prije svega biti dobar uzor. Svaki zajednički trenutak iskoristite da mu nešto kažete. Budite rječiti i pričajte djetetu. Govorite mu nježno, ali mu ne tepajte, nego pravilno izgovarajte glasove pa će ih dijete naučiti ispravno ponavljati. Opazit ćete da vas "upija" dok mu pripovijedate.

Podignite ga i postavite tako da licem bude okrenuto prema vama. Tako će vas dobro vidjeti i bit će posve upućeno na vas. Interakcija licem u lice razvija prisnost i komunikacijske vještine. Mimika, intonacija, pogled, smiješak - sve to upućuje dijete na sagledavanje svih aspekata komunikacije s vama jer komunikaciju ne čine samo riječi.

U igri s djetetom roditelji pružaju mnogo podataka o svijetu oko sebe. U igri mu pokazujte predmete, igračke, nazivajte ih pravim imenom, opisujte njihov oblik i funkciju. Dijete najlakše uči na taj način, a s vremenom će sa sve većom pozornošću pratiti zbivanja oko sebe.

Glasovne skupine

Od šestog mjeseca života dijete počinje upotrebljavati nizove glasova. Može se čuti kako izgovara besmislene glasovne skupine ("aba aba aba, tatatatata, eme eme me, duuuu, duuuu"). Veselo će uzvikivati, smijati se, nešto tražiti, tužiti se, imitirati vas, čak i ponavljati za vama neke riječi čiji smisao neće razumjeti. Vjerojatno će upotrebljavati vlastitu tvorbu za neki pojam. Primjerice, reći će vam "pa" kad traži jesti ili "bu" za loptu. Upamtite značenje tih riječi. Važno je da se odazivate na tako iskazane potrebe.

S devet mjeseci dijete počinje komunicirati s ciljem, a ne samo signalizirati da je gladno, mokro ili umorno. Tražit će predmete, pokazivati simpatiju ili odbojnost prema svojoj okolini. Izražavanjem svojih htijenja ono će vas promatrati kao da želi reći da mu dohvatite igračku na koju vam pokazuje. Uzvratite mu riječima: "Hoćeš da ti dohvatim igračku? Evo, sad ću ti je donijeti!"  Takvim se obrascima poslužite svaki put kada vam nastoji skrenuti pozornost na nešto što je njemu u tom trenutku važno.

Rječnik

Za obogaćivanje rječnika koristite svaku situaciju: hranjenje, presvlačenje, odlazak na spavanje, čitanje slikovnice, igru... Dijete će upijati svaku vašu riječ. Ponavljanje termina je dobrodošlo jer djeca tako najbolje uče. Uporno opisujte stvari i radnje. Kada vam se dijete obrati usklicima ili brbljanjem, uzvratite mu oponašanjem tih zvukova. To će mu biti znak da shvaćate njegovu komunikaciju. Ustrajte u razgovorima sa svojom bebom, sav će se trud isplatiti kad čujete prvu njegovu izgovorenu riječ!

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije