Termin predležeća posteljica ili placenta praevia predstavlja posteljicu koja djelomično ili potpuno prekriva unutarnje ušće maternice

Predležeća posteljica ili placenta praevia termin je kojim predstavlja posteljicu koja se čitava ili djelomično nalazi u tzv. donjem uterinom segmentu (donjem dijelu maternice na koji se nadovezuje vrat maternice). Taj dio maternice nema kontrakcijske sposobnosti, nego se samo rasteže i širi, što može uzrokovati odlupljivanje posteljice i krvarenje iz otvorenih krvnih žila. S obzirom na stupanj nasjelosti posteljice razlikujemo totalnu, parcijalnu i marginalnu placentu praeviju. Kod totalne placente praevije posteljica prekriva unutarnje ušće maternice u potpunosti, kod parcijalne ga prekriva djelomično, a kod marginalne dolazi do njegova ruba. Postoji još tzv. nisko sijelo posteljice koje označuje posteljicu udaljenu od unutarnjeg ušća maternice 2 − 8 cm.

Rizik za majku i dijete

Krvarenje obično počinje u zadnjem tromjesečju trudnoće. Ono u početku može biti oskudno, a tek u kasnijim epizodama sve intenzivnije. Može i u početku biti obilno, pa u rijetkim situacijama uzrokovati i akutnu ugroženost trudnice (šok, infekcija, sepsa). Dijete može biti ugroženo hipoksijom (nedostatkom kisika) ili iskrvarenjem. Dijagnosticirana placenta praevia svakako zahtijeva pojačan nadzor trudnice i njezino mirovanje. U slučaju krvarenja u ranijoj trudnoći trudnica se hospitalizira odmah, a u zadnjim tjednima trudnoće unaprijed se planira dovršetak trudnoće. U takvim se situacijama trudnica ne može poroditi vaginalnim putem jer je vrat maternice, koji se mora otvoriti da bi beba izašla kroz porođajni kanal, prekriven posteljicom, a njezino odvajanje uzrokuje obilno krvarenje.

Zašto nastaje i kako se otkriva Placenta praevia javlja se češće u višerotkinja. Njezina je učestalost otprilike 1:200 − 300 porođaja. Uzrok je u prvome redu "lošiji" funkcijski sloj sluznice maternice koji može biti posljedica učestalih porođaja, kiretaža, ožiljka nakon carskog reza, ali postoji i mnoštvo drugih uzroka, kao npr. ubrzani transport jajašca (koje se zbog toga ne ugnijezdi na "pravom" mjestu), različitost u senzibilnosti maternice, "usporeno gniježđenje" i dr.

Ultrazvuk je danas metoda koja nam omogućuje vrlo precizno prikazivanje mjesta posteljice. Prije nego što su postojali ultrazvučni aparati, tek je klinička slika, odnosno krvarenje koje može početi sa svakim prvim trudom, upućivalo na predležeću posteljicu. Pravi dokaz toga bio je ginekološki pregled kojim su opstetričari napipali tkivo posteljice. Zahvaljujući ultrazvuku, ginekolozi u današnje vrijeme prate posteljicu od samog početka. Puno se puta posteljica u drugom tromjesečju trudnoće nalazi nisko, ali daljnjim rastom maternice i ona zauzima viši položaj. Tada govorimo o tzv. placenti migrans. Trudnice će često uočiti na svojim ultrazvučnim nalazima da piše kako je posteljica niže, a poslije se taj podatak više ne spominje. Konačna dijagnoza predležeće posteljice postavlja se tek iza 28. − 30. tjedna trudnoće. Od tada se intenzivira nadzor, trudnicama se objasni o čemu je riječ, te upozori na mogućnost nepredvidljiva krvarenja. To, naravno, upućuje na potrebu povećana opreza i pripravnost za prijevremeni porođaj.

Današnje su trudnice povlaštene jer postaju majke u doba ubrzana razvitka moderne medicine i tehnologije koja im omogućuje pravodobnu dijagnostiku, mogućnost operativnog dovršetka trudnoće uz najmanje moguće rizike te intenzivan nadzor prijevremeno rođene djece niske tjelesne težine.

Vaginalni porođaj

Iznimka je marginalna placenta praevia (posteljica koja dopire do samog ruba ušća, ali ga ne prekriva) koja se nalazi s prednje strane, a kod koje se prokidanjem vodenjaka glavica spusti i pritisne (tamponira) rub posteljice koji krvari pa je moguć vaginalni porođaj. Pritom moraju biti zadovoljeni i neki drugi preduvjeti (gestacijska dob, položaj ploda, opće stanje trudnice, intenzitet krvarenja itd.).

Želite li saznati iskustva drugih trudnica koje su imale predležeću posteljicu, priključite im se naForumu!

Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock