Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 mitova u koje su vjerovali naši 'stari': Hoće li biti curica ili dečko?

Iako danas znamo da je jedini pouzdan način kako doznati spol djeteta ultrazvučna slika, naši stari imali su svoje metode u koje su čvrsto vjerovali. E pa da vidimo kako

beba cura i beba dečko

Zanima vas spol vaše bebe? Danas postoji ultrazvuk pa, ako želite doznati, jednostavno pitate svoga ginekologa vidi li se spol i nosite li curicu ili dečka. No nekad su žene bile podložne raznim vjerovanjima koja su se prenosila s koljena na koljeno, a njihove mame, tete i bake su im preko određenih znakova 'čitale' spol bebe. Pa, evo, zabavite se provjeravajući ove stare metode naših baka i prabaka.

Mit 1: Sve je u trbuhu!

Ako vam je trbuh velik i stoji nisko, beba je dječak. Ako je trbuh manji i postavljen niže, onda je curica.

Mit 2: Odaje vas koža i kosa!

Čist ten, sjajna i mekana koža i kosa znači da nosite djevojčicu, dok prištići i miteseri na licu pokazuju da će se roditi dječak. No u nekim zemljama postoji praznovjerje da djevojčice kradu vašu ljepotu - pa ako su vam ten i kosa problematični, možda je žensko dijete razlog.

Mit 3: Oblik Linee negre

Mnoge buduće mame imaju tamnu crtu koja se proteže okomito po sredini trudničkoga trbuha, a koja se zove Linea negra. Staro je vjerovanje da ako ide od pupka do rebara, nosite dječaka, a ako ide od pupka do stidne kosti, dobit ćete djevojčicu.

Mit 4: Test viska

Prema ovom praznovjerju, da biste otkrili spol svoje bebe, uzmite vjenčani prsten ili iglu, zavežite za konac i držite iznad trbuha. Ako se pomiče naprijed-natrag, bit ćete mama djevojčice, a ako se pokreće ukrug, u vašem je trbuhu dječak.

Mit 5: Neravne grudi

Ovo je sigurno jedno od najčudnijih praznovjerja. Ako vam je desna dojka veća od lijeve, očekujete dječaka. Veća lijeva dojka? Curica je!

Mit 6: Žudnja za hranom

Žudite za slatkišima? Beba je curica. Ako se ne možete nasititi slane ili kisele hrane, onda je dječak. Druga verzija kaže da, ako želite jesti puno povrća, očekujete dječaka, a želja za voćem znači da je curica.

Mit 7: Okruglo lice ili podbradak?

Je li vam se lice zaokružilo tijekom trudnoće? Možda ćete roditi curicu. No ako vam je višak kilograma otišao u podbradak – stiže dečko.

Mit 8: Tata se deblja!

Dobro pogledajte oca svoje bebe. Je li se udebljao otkako ste trudni? Onda je beba ženskoga roda. Ako je ostao fit, bit će dečko.

Mit 9: Hladna stopala

Jesu li vam stopala hladna? To bi moglo značiti da nosite dječaka.

Mit 10: Nos sve govori

Ako vam se u trudnoći zadebljao nos, znači da nosite djevojčicu, a ako je ostao istog oblika, stiže vam dječak.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije