Kada se spermij susretne s jajašcem, formira se prva stanica vaše bebe koja se počinje dijeliti u trilijune stanica. U tom se procesu nasljeđuju 23 kromosoma od svakog roditelja (ili ukupno 46 kromosoma.) Jedan par gena određuje spol, a ostali geni pomažu u određivanju drugih karakteristika vašeg djeteta. Neki će geni biti dominantni, a drugi su recesivni. I ovaj genski koktel u kombinaciji stvara novoga jedinstvenog malog čovjeka.

Boja očiju

Boja očiju određuje se prema količini pigmenta u oku, što je regulirano genima, a smeđa je najčešća boja. Oko 79 posto svjetske populacije ima smeđe oči i smeđooki roditelji uglavnom imaju smeđooku djecu. No, ako neki od roditelja (baka ili djed) oba smeđooka roditelja ima plave oči, oba roditelja nose te gene pa još uvijek mogu imati plavooko dijete. A ako ne, tada postoji mogućnost da njihovi unuci imaju plave oči.

Jamice na obrazima ili bradi

Smatra se da su jamice još jedna osobina koja se prenosi genom, i to iz generacije u generaciju. Ipak, neki stručnjaci kažu da nema znanstvenog dokaza da su geni odgovorni za jamice. Jedini je dokaz što se jamice prenose iz generacije u generaciju.

Veličina i visina

Geni također mogu utjecati na visinu i težinu bebe. Geni majke i oca reguliraju bebin rast u različito vrijeme tijekom trudnoće, ali tu bi očevi geni mogli imati veću ulogu.

Boja kose Geni nadziru i boju kose, stvarajući idealan recept koji kombinira DNK obaju roditelja i njihovih obitelji. Boja kose koju će imati vaše dijete ovisi o kombinaciji gena i o tome čiji je pigment jači.

Izrazi lica Studija je pokazala da su čak i izrazi lica djelomično genetski naslijeđeni, a da osobe koje nikada nisu upoznale niti vidjele svoje roditelje i dalje manifestiraju slične izraze lica. Smatraju da je to zato što geni utječu na mišićnu i živčanu strukturu lica, što uzrokuje biološka ograničenja koja čine izraze lica sličnima među rođacima.

Gubitak kose Da, ćelavost je djelomično nasljedna, a uzrokuje je starenje, razina hormona i kombinacija gena.

Osobnost Čak i neki elementi osobnosti proizlaze iz te magične formule gena. Znanstvenici su otkrili da geni mogu igrati ulogu u određivanju crta osobnosti – ekstraverzije, neuroticizama, ljubaznosti, savjesnosti i čak otvorenosti za iskustva.

I blizance možete naslijediti Smatra se da sklonost dvojajčanoj blizanačkoj trudnoći također može naslijediti jer sklonost ovulaciji više od jednog jajašca u isto vrijeme je genetski određena. (Blizanci koji nastaju kada se oplode dva jajašca, ali dvama različitim spermijima.)

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock