Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudničke boljke: Jeste li znali da svaka druga trudnica ima bol u 'križima'?

Bol u donjem dijelu leđa česta je tegoba u trudnoći i osjeća je svaka druga trudnica. Najčešće se radi o lokaliziranoj boli u lumbalnom dijelu leđa koja se može širiti u stražnjicu i noge. Kako si pomoći?

 trudnica i bol u leđima

Uz sve ostale tegobe koje vas mogu snaći u trudnoći, bol u donjem dijelu leđa doista vam može zgorčati život. Naime, bol koju osjećaju trudnice može imati simptome išijasa, a širi se duž išijatnog živca koji se proteže od donjeg dijela leđa kroz bokove i stražnjicu niz nogu.

Neke trudnice stalno osjećaju bol, dok se kod nekih ta bol povećava ovisno o aktivnostima. Osim što utječe na kvalitetu života, bol može ometati i san. Bolovi koje osjećaju trudnice najčešće prestaju nakon rođenja djeteta. No u nekim situacijama kronična bol može ostati i nakon poroda.

Učestalost i kada se pojavljuje bol u leđima? Istraživanja pokazuju da će svaka druga trudnica osjetiti bol u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće ili u postporođajnom razdoblju. Bolovi u 'križima' tijekom trudnoće mogu biti blagi ili povezani s određenim aktivnostima. Za neke žene ta bol može biti kronična, mogu osjetiti trajnu bol u periodu dužem od tri mjeseca.

Istraživanja su pokazala da od vrlo jakih bolova u leđima, koji smanjuju kvalitetu života, pati svaka treća trudnica. Kod njih 10 posto bolovi utječu i na radnu sposobnost pa je bol u donjem dijelu leđa i jedan od čestih uzroka odlaska trudnica na bolovanje.

Trudnice bolove u leđima najčešće počinju osjećati u drugom tromjesečju, između petog i sedmog mjeseca trudnoće, no kod nekih se bolovi mogu javiti i ranije.

Simptomi! Tupa ili oštra bol ili peckanje u donjem dijelu leđa.Bol na jednoj strani donjeg dijela leđa.Nemogućnost podizanja prednjeg dijela stopala tijekom hoda.Bol može biti slična bolovima išijatičnog živca koja se širi u bedro i nogu: simptomi su češći ako je došlo do oštećenja donjega lumbalnog živca zbog, primjerice, hernije diska, naprezanja mišića ili grčeva u mišićima. Bolovi u donjem dijelu leđa dok ležite ili spavate: bol u donjem dijelu leđa, koja se povećava noću, povezana je s porastom maternice koja pritišće šuplju venu (glavnu krvnu žilu) i zagušuje krvne žile u zdjelici i donjem dijelu leđa.

Koji su uzroci boli? Uzroci boli u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće su različiti.

Mnogi su poznati i prirodno se dogode tijekom trudnoće, uključujući one povezane s držanjem tijela, cirkulacijom krvi, anatomijom i hormonima.

Bolovi u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće rijetko su ozbiljni ili opasni po život.

Smatra se da je pojava bolova u donjem dijelu leđa u trudnoći posljedica mehaničke nestabilnosti donjeg dijela leđa u lumbalnoj kralježnici i zdjelici. Naime, lumbalna kralježnica tijekom trudnoće prolazi kroz kompenzacijski proces koji se naziva lordoza, a u kojem se kralježnica, nakon što trudnica dobije na težini i naraste joj trbuh, pokušava prilagoditi novom (drugom) stanju.

Taj proces dovodi do prekomjernog naprezanja lumbalnih zglobova, diskova, ligamenata i mišića. Mišić psoas, koji spaja gornji dio tijela s donjim i odgovoran je za savijanje zgloba kuka te podizanje natkoljenice, skraćuje se, kao posljedica kompenzacijske lordoze, što dodatno pojačava bol.

Žene koje su i ranije osjećale bol u leđima, ili su imale druge probleme s leđima, imaju veći rizik za razvoj bolova u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće.

Uz promjene u tijelu, i rizik zbog ranijih bolesti, neke svakodnevne aktivnosti tijekom trudnoće, kao što su hodanje ili trčanje, prevrtanje u krevetu, savijanje ili uvijanje kralježnice, podizanje, hodanje po stepenicama, mogu prouzročiti neuravnotežene pokrete u kralježnici, zdjelici i kukovima koji su posljedica prirodnih promjena  u trudnoći.

Iako su rijetka, neka opstetrička stanja, poput pobačaja, cista na jajnicima ili mioma maternice, također mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa. Bolovi u donjem dijelu leđa mogu biti i znak infekcije mokraćnog sustava ili prijevremenog porođaja.

Liječenje križobolje Liječenje bolova u donjem dijelu leđa u trudnoći ovisit će o fazi trudnoće, samom uzroku boli, drugim otežavajućim faktorima, postojećim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, i težini simptoma.

Pri određivanju vrste liječenja, liječnik će procijeniti držanje tijela, obrasce hodanja, bolove u zglobovima, reflekse tetiva i stupanj zakrivljenosti donjeg dijela kralježnice.

Liječenje često uključuje fizikalnu terapiju i tjelovježbu, terapiju vrućim i hladnim predmetima, korekciju držanja tijela, prilagođavanje radi ugodnijeg sna, redovito istezanje, odlazak kiropraktičaru, akupunkturu i smanjenje stresa meditacijom, a sve s ciljem da se smanji bol koju osjeća trudnica.

Fizikalna terapija i vježbanje Vaš liječnik ili fizioterapeut mogu vam preporučiti vježbe za jačanje donjeg dijela leđa. Redovitim vježbanjem ojačat ćete mišiće, povećati fleksibilnost i smanjiti stres na kralježnici, a što će automatski dovesti i do smanjenja boli.

Sigurne vježbe tijekom trudnoće uključuju hodanje, plivanje, vožnju biciklom i aerobne vježbe s malim naporom (vožnja sobnog bicikla).

Vruća i hladna terapija Primjena vruće i hladne terapije na leđima također može pomoći smanjiti bol i osjećaj ukočenosti. Koristite hladne obloge (poput vrećica leda) na bolnom području do 20 minuta, nekoliko puta dnevno.

Možete izmjenjivati toplu i hladnu terapiju, no prvo se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Držanje tijela Izbjegavajte pogrbljenost kako biste smanjili opterećenje kralježnice. Držite pravilno tijelo dok hodate, sjedite i spavate. Nošenje pojasa za potporu leđa može pomoći u poboljšanju položaja držanja tijela tijekom trudnoće. Spavanje Najbolji položaj za spavanje tijekom trudnoće je ležanje na lijevoj strani. Takav položaj pruža najbolju cirkulaciju i majci i fetusu. Izbjegavajte ležanje na leđima jer može dovesti do puno problema, uključujući osjećaj bolova u leđima.

Također, korisno je spavati savijenih koljena i koristiti jastuke za potporu između koljena, iza leđa i ispod trbuha.

Redovito istezanje Razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom o sigurnim vježbama istezanja koje možete činiti za jačanje mišića leđa i zdjelice. Kiropraktika Ako se radi ispravno, odlazak kod kiropraktičara može biti siguran tijekom trudnoće. No prije nego što posjetite kiropraktičara, posavjetujte se sa svojim ginekologom. Akupunktura Istraživanja su pokazala da je akupunktura učinkovita kod ublažavanja bolova u leđima tijekom trudnoće. Akupunktura je vrsta kineske medicine koja koristi tanke igle koje se umeću u kožu na određenim dijelovima tijela. I u ovom se slučaju svakako prvo posavjetujte sa svojim ginekologom. Smanjenje stresa Meditacija je tehnika smanjenja stresa koja se može koristiti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Postoji mnogo načina kako prakticirati meditiranje. Jedan od najlakših načina je sjesti ili leći na neko mirno mjesto i usredotočiti se na svoje disanje. Možete meditirati u tišini ili koristiti neki audio program.

Dokazano je da meditacija potiče biološki odgovor na opuštanje, što stimulira mozak da smanji oslobađanje hormona stresa, a što zauzvrat smanjuje mišićnu napetost i bol.

Lijekovi za ublažavanje boli Sve lijekove tijekom trudnoće treba koristiti oprezno kako ne biste naškodili fetusu.

Prije nego što počnete piti bilo koji lijek, uključujući dodatke prehrani, vitamine i druge lijekove koji se prodaju bez recepta, obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom.

Obratite se liječniku ako osjećate/primijetite neki od navedenih simptoma:

  • jaki bolovi u leđima
  • bolovi u križima koji traju više od dva tjedna
  • bolovi u križima praćeni grčevima u trbuhu
  • bol ili druge poteškoće s mokrenjem
  • utrnulost ili trnci u nogama
  • vaginalno krvarenje
  • bilo koji abnormalni iscjedak iz rodnice
  • temperatura i/ili zimica

Svi navedeni simptomi zabrinjavajući su i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Bolovi u leđima u trudnoći mogu biti znak prijevremenog porođaja ili infekcije mokraćnog sustava. Ako su bolovi u leđima popraćeni vaginalnim krvarenjem, vrućicom ili pečenjem tijekom mokrenja, odmah kontaktirajte svog liječnika.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije