Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Na neke možemo utjecati, a ne neke ne možemo.

 trudnica na pregledu

Gotovo trećina trudnih žena imala je iskustvo sa spontanim pobačajem, a taj broj ne uključuje one koje su imale pobačaj u vrlo ranoj trudnoći i nisu znale da su trudne, otkriće je to Milton S. Hershey medicinskog centra na Penn State Sveučilištu. Većina se spontanih pobačaja ne može spriječiti jer je uzrokovana kromosomskim ili genetskim oštećenjima, ali ako im navedeno nije uzrok, tada se mogu prevenirati brigom o zdravlju i zdravim načinom života.

Kromosomske abnormalnosti!

Kromosomske i genetske abnormalnosti najčešći su uzrok spontanih pobačaja. Takve se abnormalnosti mogu dogoditi samo jednom, a u nekih žena mogu prouzročiti čak nekoliko uzastopnih pobačaja.

Zdravi fetus ima 23 para kromosoma – dio od majke, a dio od oca, a manji ili veći broj kromosoma, kao i oštećenje na bilo kojem kromosomu, mogu dovesti do spontanog pobačaja tipičnog za prvi trimestar trudnoće. Nakon takvog spontanoga pobačaja liječnici preporučuju daljnje testiranje kako bi se isključili nasljedni faktori ili abnormalnosti u maternici.

Ako vam se spontani pobačaji ponavljaju, liječnik će vam preporučiti kariotipizaciju, odnosno testiranje koje se može provoditi biopsijom korionskih resica, amniocentezom i kordocentezom.

Jedina je razlika u metodama mjesto na koje se ubada igla i što se uzima od tkiva: kod biopsije korionskih resica se preko majčina trbuha ulazi u maternicu i uzima se mali dio posteljice, kod amniocenteze se uzima 20 ml plodne vode, a kod kordocenteze se ulazi u pupčanik ploda i uzima 2 ml plodne krvi.

Biopsija korionskih resica radi se u razdoblju između 11. i 14. tjedna, amniocenteza se najčešće radi u razdoblju između 16. i 19. tjedna, a nekad može i kasnije, što ovisi o laboratoriju u kojem se radi pretraga, a kordocenteza se radi nakon 20. tjedna trudnoće.

Ova testiranja nisu predviđena samo za žene koje su već imale pobačaje već i kada se žena jako boji ishoda svoje trudnoće - strah od toga da će beba biti bolesna ponekad je puno veći od straha da će doći do pobačaja.

Ako ste trudnica starija od 35?

Rizik od spontanog pobačaja povećava se s dobi trudnice, naime nakon 35. godine života. “Visoka životna dob trudnice faktor je rizika za neplodnost, komplikacije u trudnoći kao što su hipertenzija, nepravilnosti ploda i pobačaj. Jedan od razloga pobačaja može biti kromosomska abnormalnost jajašca, za što postoji veća vjerojatnost kako je trudnica starija”, kaže američka liječnica Monica Grover.

Dijabetes, hipertenzija

Spontani pobačaji, koji se događaju nakon prvog tromjesečja, najčešće su uzrokovani nekim kroničnim oboljenjima, kao što je dijabetes i hipertenzija.

Trudnoća pogoršava postojeći dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 pa je važno planirati trudnoću kod trudnica s otprije dijagnosticiranim dijabetesom, odnosno začeće treba pokušati tek kad je razina glukoze u krvi normalna tijekom zadnjih nekoliko mjeseci, što znači da je bolest pod kontrolom.

Trudnoća je stanje u kojem je povećana potreba za inzulinom zbog prisutnosti drugih trudničkih hormona, stoga se proizvodnja inzulina poveća do četiri puta, a u slučaju da otprije postoji oštećenje stanica gušterače ili predijabetes, nastat će gestacijski dijabetes.

Dijabetes u trudnoći opasan je za zdravlje majke i može biti uzrok spontanog pobačaja. Loša kontrola ove bolesti tijekom trudnoće, posebno u prva tri mjeseca kada se stvaraju osnove za djetetove organe, povećava rizik za nastanak urođenih malformacija djeteta. Najčešće su abnormalnosti razvoja srca i krvnih žila te središnjeg živčanog sustava, koje često mogu biti smrtonosne. Osim toga, dijabetes može dovesti do fetalne makrosomije – porođajne težine fetusa veće od 4 kilograma, što znači veću vjerojatnost dovršenja trudnoće carskim rezom ili veći rizik za komplikacije tijekom vaginalnog poroda.

 mjerenje tlaka

U drugoj polovici trudnoće može se razviti trajno stanje povišenog tlaka, što nazivamo hipertenzija inducirana trudnoćom. Ona se može pojaviti u nekoliko oblika: hipertenzija, preeklampsija i eklampsija. Kod najblažeg oblika, hipertenzije, prisutan je povišeni krvni tlak (iznad 140/90mmHg) i najčešće nisu prisutni nikakvi simptomi. Preeklampsiju, osim povišenog krvnog tlaka, obilježava pojava bjelančevina u mokraći, oticanje lica, ruku i nogu ili nagli prirast tjelesne težine, glavobolje, problemi s vidom, bol u gornjem dijelu trbuha. Kod eklampsije, najtežeg oblika koji predstavlja po život opasno stanje za majku i dijete, dolazi do konvulzija koje su slične epileptičkom napadu.

Hipertenzija utječe na različite organe i organske sustave majke, a posebno na kardio-vaskularni i bubrežni sustav, jetru i mozak, tako da su moguće komplikacije oštećenje jetre, bubrega i krvarenje. Zbog promjena na posteljici, koje su uzrokovane ovom bolešću, dijete dobiva manje hranjivih tvari i kisika, što može dovesti do zastoja u rastu djeteta, smanjene produkcije plodove vode, distresa djeteta (zbog manjka kisika) pa čak i smrti djeteta. Stanje trajno povišenog tlaka može dovesti do abrupcije posteljice (prijevremenog odizanja od insercijske površine), što može biti po život opasno stanje za majku i dijete.

Pripazite na tjelesnu težinu i uvedite zdrave životne navike!

Izražena mršavost, debljina ili pretilost, i jedno i drugo i treće stanje može povećati rizik od pobačaja. Ako je indeks tjelesne mase 18 ili niži, tada je riječ o mršavosti, debljina se odnosi na indeks tjelesne mase od 25 do 29,9, a o pretilosti govorimo s indeksom tjelesne mase iznad 35.

Također, pretjerana konzumacija kofeina, pušenje, korištenje droga i alkohola povećavaju rizik od spontanog pobačaja.

Dokazano je da pušenje tijekom trudnoće uzrokuje probleme s posteljicom, prijevremeni porod, dok konzumiranje alkohola povećava rizik od spontanog pobačaja još tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije