Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubila nadu, a onda stigla vijest o trudnoći! 'Sada znam što je bilo krivo!'

Život kakav je vodila poznata glumica sličan je "scenariju" u mnogim obiteljima u kojima parovi bezuspješno pokušavaju ostvariti trudnoću

Glumica Mena Suvari, koju pamtimo iz filmova "Američka pita" i "Vrtlog života", u 41. godini postat će mama po prvi puta. Iako se žene posljednjih godina sve kadnije odlučuju za majčinstvo, znanost je neumoljiva - što kasnije, to je put do majčinstva teži. To se na svojoj koži uvjerila i ova glumica, koja je za People otkrila kako joj se konačno ostvarilo ono o čemu je godinama sanjala, trudnoća baš u trenutku kad je već izgubila nadu. U želji da postane mama, Mena je sve podredila toj 'zadaći'. Svaki mjesec je mjerila temperaturu, pratila ovilaciju, a intimni život za nju i supruga Michaela Hopea također je bio sa svrhom i planom. Drugim riječima, intimnost je postala stalno kalkuliranje, a naposljetku i stres nakon još jednom neuspješnog pokušaja. Kad je rekla dosta i kad se opustila, najljepša vijest stigla je u 41. godini.

Iako je, kad medicina nema odgovore, uvijek najlakše optužiti stres, istraživanja su pokazala kako visoke vrijednosti proteina stresa alfa-amilaze smanjuju šanse za začećem za 30 posto. Znanstvenici su u studiju uključili 373 žena između 18 i 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti i kod kojih problem nije upućivao na probleme s neplodnošću. Sudionice su davale uzorke sline na početku studije i ciklusa. Znanstvenici su testirali slinu na markere stresa kortizol i alfa-amilazu.

Žene s visokim razinama alfa-amilaze, za razliku od onih koje nemaju visoke razine, su imale 29 posto manju šansu za začeće po svakom ciklusu. Pored toga je šansa da ne ostvare začeće niti u godinu dana neštićenih odnosa bila dvostruko veća. Znanstvenici su zamijetili da razine drugog markera kortizola nisu utjecale na šansu za začeće, a u obzir su pritom uzimali i starost žene te učestalost seksualnih odnosa tijekom ciklusa.

Mnogi parovi pored ogromne želje da dobiju bebu, često nesvjesno rade greške. Kojih 10 činjenica mogu utjecati na neuspjeh začeća, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Najnovije