Pjevačica Pamela Ramljak, koja bi uskoro na svijet trebala donijeti svoje drugo dijete, djevojčicu, uživa u trudnoći. Naime, protekli vikend proslavila je imendan sina Antuna, a nakon pandemije koronavirusa i kućne izolacije, presretna je što su je nedavno u Zagrebu posjetili i roditelji. Sreća je, čini se, potpuna, no do nje je pjevačica došla uz puno muke i borbe. Naime, zbog trombofilije, poremećaja zgrušavanja krvi, pjevačica je jednom izgubila bebu, pa je nakon rođenja sina Antuna primila čak 200 injekcije heparina za razrjeđivanje krvi. U početku je odlazila u ambulantu, a onda se ispraksirala, pa je injekcije davala sama sebi.

View this post on Instagram

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak) on

"Trombofilija predstavlja široki spektar prirođenih i stečenih poremećaja zgrušavanja krvi koji su povezani s arterijskim i venskim trombozama. Stanje hiperkoagulabilnosti, koje postoji u trudnoći, združeno s trombofilijom, može dovesti do znatno povišenog rizika za nastanak plućne embolije koja u razvijenom svijetu predstavlja najčešći uzok maternalnog mortaliteta. Tromboza igra glavnu ulogu u mnogim komplikacijama trudnoće. Osim, na svu sreću rijetke, ali često i letalne plućne embolije, venski tromboembolizam (VTE) predstavlja najočitiji i najuobičajeniji odraz poremećenog zgrušavanja. Ukupno gledavši, hereditarne odnosno nasljedne trombofilije postoje u najmanje 15% stanovništva zapadnih zemalja, a one su odgovorne za oko 50% slučajeva venske trombolije u trudnoći", pojašnjavaju na portalu Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

Žene s trombofilijom imaju povećani rizik za smrt ploda i mogućnost za razvoj ostalih ozbiljnih komplikacija u trudnoći. Naime, podaci kažu da otprilike jedna od 10 trudnoća završi ranom smrti fetusa (prije 20. tjedna trudnoće). Žene s osobnom anamnezom prethodnilh neuspjelih trudnoća te postojećom trombofilijom trebaju za vrijeme trudnoće primati profilaksu, tj. antikoagulantnu terapiju. Doza se odredjuje prema tjelesnoj težini trudnice, a uzima se jednom dnevno u obliku injekcije.

"Da vam budem iskrena, to mi je sad kao pranje zuba. Ako nekom treba dati inekciju, zovite... Stručnjak sam kako to što bezbolnije napraviti. Ili, ako treba savjet curama koje tek kreću u ovu avanturu, a znam da vas ima jer mi se javljate, tu sam", napisala je Pamela uz fotografiju injekcija, složenih u obliku srca.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram