Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 mitova o porođaju carskim rezom

Ako žena jednom rodi na carski rez, može li idući puta roditi vaginalno; ima li krvarenja nakon carskog reza i je li postporođajna depresija češća kod žena koje su rodile na ovaj način - samo su neka od pitanja na koje dajemo odgovor

 10 mitova o porođaju carskim rezom

 1. Carski rez nije porođaj
  Ovo nikako nije istina; dijete se rodilo iz vašeg tijela. Da, razlika postoji između vaginalnog i porođaja carskim rezom, ali količina brige oko trudnoće i njege bebe, kao i posvećenosti i ljubavi, to je apsolutno isto. Uz sve ovo, mnoge žene koje se na kraju porode na carski rez, prođu i kroz iskustvo prirodnog porođaja, jer operacija često bude hitna intervencija uslijed nekih problema.
 2. Pripreme za porođaj i plan porođaja nisu nužni kod carskog reza
  Svaka majka zaslužuje najbolji mogući porođaj. Dio toga su svakako pripreme koje će vas osvijestiti i dati vam samopouzdanje. Pripreme su, ustvari, "alat“ zbog kojeg na porođaj gledate s radošću.
 3. Carski rez nije velika stvar
  To što je ova operacija rutinska, ne znači da nije ozbiljna. Prvo - porođaj je uvijek velika stvar. Uz to, ovo je ipak operacija. Zato je važno brinuti o sebi nakon porođaja. Oporavak od porođaja carskim rezom obično je teži nego nakon vaginalnog, zato morate imati podršku i pomoć kod kuće.
 4. Ne možete dojiti nakon carskog reza
  Iako na početku to može biti izazov, apsolutno možete dojiti nakon carskog reza. Lijekovi koje dobijete su sigurni za dojilje, a uz pomoć babice lako ćete se namjestiti u odgovarajući položaj.
 5. Nema vaginalnog krvarenja nakon carskog reza
  Krvarenje nakon porođaja se javlja jer se maternica oporavlja od razdvajanja placente te zato što se polako vraća na normalnu veličinu, te se ispušta određena količina krvi, bez obzira na koji način rodili.
 6. Nakon jednog, svaki sljedeći porođaj mora biti carskim rezom
  Kod mnogih žena je apsolutno moguć vaginalni porođaj u narednoj trudnoći. Čak 60-80 posto žena nakon carskog može imati vaginalni porođaj.
 7. Nećete imati nikakav osjećaj tijekom carskog reza
  Da, nećete osjećati bolove, jer ste pod anestezijom. Ipak, kada se beba rodi, imat ćete pritisak u abdomenu, na kojeg, moguće je, neće djelovati ni lijekovi protiv bolova. Žene su u strahu zbog toga, ali to je sasvim normalno.
 8. Danima nakon operacije morat ćete samo ležati
  Upravo suprotno. Nakon carskog reza, od ključne je važnosti da se dignete i šećete kako biste potaknuli tijelo na rad. Naravno, nećete biti poletni kao prije, na početku će vam trebati tuđa pomoć, ali trudite se što više hodati – to je iznimno važno za brži oporavak.
 9. Nećete se odmah moći brinuti o bebi
  Dodir kože na kožu jedan je od najbitnijih dijelova ranog roditeljstva. Ima toliko emotivnih i fizičkih prednosti i za vas i za bebu, a zašto je toliko važan pročitajte OVDJE. U mnogim bolnicama to iskustvo potenciraju i kod majki koje su rodile carskim rezom.
 10. Češća postporođajna depresija
  Iako niste prošli kroz vaginalni porođaj, ista promjena u hormonima dešava se i nakon rođenja djeteta carskim rezom. Svaka majka, osobito kada rađa prvi puta, mora se naviknuti na novi ritam života i na brigu o malenom biću, a uz to se i oporavljati od porođaja. Zato budite svjesni svog emotivnog statusa. Ako ste tužni, osjećate da imate problem povezati se sa svojom bebom, nemate energije ili se plašite da ćete povrijediti sebe ili bebu, odmah potražite pomoć. Niste same! Sve o postporođajnoj depresiji saznajte OVDJE.

Tekst: Yumama
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije