Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko plodove vode osigurava zdravu trudnoću?

Budući da je djetetovo zdravlje povezano sa stanjem plodove vode, liječnici tijekom trudnoće ultrazvukom redovito prate količinu plodove vode. Ona se u početku trudnoće stvara izrazito brzo, a na kraju, kako dijete raste, dolazi ...

 višak ili manjak plodove vode Izvor: Shutterstock

U 12. tjednu volumen plodove vode iznosi otprilike 40 do 50 ml, a u 20. tjednu oko 800 do 1500 ml. Obično se smatra da je do 18. tjedna trudnoće volumen plodove vode proporcionlan težini djeteta. Drugim riječima, ako nema dovoljno plodove vode, to je znak da dijete raste sporije. Volumen plodove vode ovisan je i o individualnim karakteristikama organizma buduće majke. Prosječna količina varira između 1 do 1,5 litara, a između 37. i 38. tjedna iznosi oko 800 ml.

Postoje i kritične situacije povezane s količinom plodove vode.

PREMALO PLODOVOE VODE (OLIGOHIDRAMNIJA) je posljedica razvoja anomalija bubrega i mokraćnih putova kod ploda. Primijećeno je da se češće javlja i kod jednojajčanih blizanaca. Nerijeko je razlog nedostatka vode primjerice suženje mokraćnog kanala kod ploda koje može onemogućiti lučenje mokraće u plodovu vodu što automatski utječe na njezinu količinu.

Premalo vode tako može izazvati hipoksiju ploda (nedostatak kiskika) te usporiti ili čak ugroziti njegov razvoj (moguća pojava deformacija koštanog sustava) jer se dijete u premalo vode ne može slobodno pokretati ni rasti. Smanjeni volumen plodove vode također povećava rizik prijevremenog porođaja. Budući da vodenjak kod takvog volumena vode nije dovoljno razvijen te nema dovoljnu snagu pritiska, on može usporavati porođaj. To je razlog zašto se takvim rodiljama često ciljano prokida vodenjak ne bi li se porođaj ubrzao.

PREVIŠE PLODOVE VODE (POLIHIDRAMNIJA) predstavlja komplikaciju koja se javlja između 21. i 37. tjedna trudnoće. Otprilike u trećini slučajeva višak vode posljedica je majčinih bolesti kao što su dijabetes i hemolitičaka anemija. Ostali razlozi povezani su s nekompatibilnosti rezus faktora majke i djeteta, genetskim bolestima, infekcijama unutarnjih organa djeteta, a primijećeno je da se višak vode češće javlja i kod višeplodnih trudnoća. Višak vode, pored ovih komplikacija, može ometati rad susjednih organa u majke.

U težim slučajevima majka može imati problema s disanjem, osjećati slabost, težinu i bol u želucu, mogu joj oticati noge. I kod pregleda djeteta višak plodove vode može stvarati problem jer otežava opipavanje djeteta i zaglušuje srčane otkucaje. Budući da je djetetu u puno vode lakše okretati se, dijete se nerijetko postavlja u poprečni ili kosi položaj, kompliciranije položaje za porođaj. Višak plodove vode također povećava rizik za prijevremeni porođaj s time da tijek porođaja može biti otežan zbog prerastegnute maternice koja izaziva neujednačene trudove i otežava porođaj, a kasnije u postporođajnoj fazi povećava mogućnost obilnog krvarenja. Višak plodove vode ne može se liječiti, a dođe li do pogoršanja zdravlja trudnice, višak vode se izvlači postupkom amniocenteze.

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije