7 promjena u trudnoći koje vam se neće svidjeti

Neke promjene koje vam se mogu dogoditi na tijelu u trudnoći mogle bi vas neugodno iznenaditi. Osjećat ćete se opuštenije ako znate koje su to promjene i da se većina njih povlači nakon poroda

Shutterstock neke promjene na tijelu u trudnoći neće vam se svidjeti

U periodu od devet mjeseci vaše tijelo i osjećaji mijenjat će se kao nikad prije. Neke će vam promjene biti izrazito ugodne i dobrodošle, no ima i onih koje će vas neugodno iznenaditi. S obzirom na to da vaše tijelo stvara mnoštvo hormona koji pomažu nastajanju sustava za održavanje djetetova života sve te promjene imaju smisla i uglavnom nestaju nakon poroda. Doznajte koje su 'najstrašnije'.


PROMJENE NA KOŽI

Crveni dlanovi koji svrbe
Možda ćete primijetiti da su vam dlanovi crveniji nego ikada i da vas svrbe. Slično se može dogoditi i s tabanima zbog utjecaja hormona.

Hiperpigmentacija (tamnjenje kože)
Ovo je najučestalija promjena na koži i opet su za nju odgovorni hormoni. Pjegice, madeži, areole i bradavice sada će vam dodatno potamnjeti. Ako ste tamnoputi, veća je vjerojatnost da će vam se na licu pojaviti i pokoja trudnička mrlja. I one se povlače nakon trudnoće.

Shutterstock  Hiperpigmentacija je najučestalija promjena na koži i za nju su odgovorni hormoni

Koža je poplavjela
Noge i stopala mogu poprimiti plavičastu boju i dobiti pjegice. To se obično događa kad vam je hladno, a povući će se nakon poroda. Dobro se odjenite kad je hladno ili vjetrovito.

Linea negra
Ovako nazivamo crtu koja se proteže uzduž trbuha, a u trećem tromjesečju potamni zbog estrogena koji se tada pojačano izlučuje. Možete je pokušati izbjeći tako što ćete izbjegavati sunčanje. Crta će izblijedjeti nekoliko mjeseci nakon poroda.

Shutterstock  Lineu negru možete pokušati izbjeći tako što ćete izbjeći sunčanje

Kožni biljezi
Napipate li površinsku kvržicu na koži, pa čak i kad je ispod pazuha, nemojte odmah paničariti. Možda se radi o kožnom biljegu koji je učestao u trudnoći na mjestima na kojima dolazi do trenja. Pokažite ginekologu sve promjene na tijelu i uvjerite se da je sve pod kontrolom.

Povećanje stopala
U trudnoći dolazi do većeg zadržavanja tekućine u organizmu zbog čega su stopala sklonija oticanju. Može se nakupiti i mast ako ne pazite na prehranu. Osim toga, usporedno s drugim zglobovima, šire se zglobovi stopala. Zbog svega toga neke će žene nakon trudnoće imati možda i do jedan broj veća stopala nego prije trudnoće.

Shutterstock  Zbog većeg zadržavanja tekućine u organizmu stopala su sklonija oticanju


KOSA I NOKTI

Ubrzana cirkulacija i povećani metabolizam, koje uvjetuju hormoni trudnoće, dodatno hrane vašu kožu. Dobra je strana toga brži rast kose i njezino bujanje, a često je praćena i dodatnim sjajem. Može se dogoditi i da vam se pojača dlakavost na licu, rukama, leđima ili da vam nokti počnu brže rasti ili, pak, lakše pucati. U prehranu uvedite namirnice koje obiluju mineralima i kalcijem. Ovi simptomi uglavnom će nestati 6 mjeseci nakon poroda.