Što je razlog neugodna žarenja?

Svaka treća buduća majka osjeća u zadnjem tromjesečju trudnoće slabiju ili jaču žgaravicu. Ništa zastrašujuće. Kada beba u maternici već dosta naraste, počinje jako pritiskati mišić koji zatvara jednjak na prijelazu u želudac. Kada pritisak postane prejak, kiseli sadržaj želuca diže se i nadražuje osjetljivu sluznicu jednjaka. Žgaravica je posebno intenzivna noću jer u ležećem položaju još veća količina kiseline dolazi do jednjaka.

Savjeti protiv žgaravice:

  • Podignite uzglavlje kreveta ili pod glavu ubacite još jedan jastuk. Na taj način kiselina se ne može tako lako popeti u jednjak.
  • Tijekom dana uzimajte više manjih obroka jer je nakon obilnog obroka pritisak zaista velik.
  • Po mogućnosti jedite nemasne namirnice jer lako probavljiva hrana manje opterećuje želudac.
  • Odrecite se slatkiša, kave, čaja i voćnih sokova jer proizvode kiselinu.
  • Prije obroka popijte jedan do dva gutljaja tople vode jer to pomaže želucu pri probavi.
  • Kako biste smanjili žarenje, prožvačite (da postanu kašasti) i progutajte tri-četiri lješnjaka.
  • Polako žvačite pola skuhanog krumpira ili sirovu mrkvu sve dok se ne razvije slatkasti okus koji neutralizira kiselinu.
  • Svježi kravlji sir, jogurt ili kefir odlični su bjelančevinama bogati međuobroci. Proteini koje sadržavaju pomažu neutralizirati kiselinu.
  • Uzmite čajnu žličicu senfa nakon jela. Zašto je to jako učinkovito, do sada nije poznato.
  • Oni koji ne vole jesti dok ih jednjak žari, mogu pokušati s akupresurom: Akupresurna točka za želudac nalazi se na dlanu, tj. na brijegu ispod palca. Kako biste našli tu točku, morate prvo staviti prst druge ruke na točku gdje se sastaju linije dlana koje vode k ručnom zglobu. Odatle pomaknite prst jedan centimetar prema brijegu ispod palca − to je točka za želudac. Tada snažno pritisnite i držite tako najmanje 30 sekundi.

Foto: Thinkstock