BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga. Beba je sada mala loptica koja se sastoji od nekoliko stotina stanica koje se rapidno umnožavaju. Nakon putovanja niz jajovode, ona stiže u maternicu gdje nekoliko dana kruži, da bi se na kraju „ugnijezdila“ za njen zid. U međuvremenu, plodova voda, koja će biti jastuk za bebu u sljedećim mjesecima, ispunjava unutrašnjost ove loptice stanica. Vaša buduća beba se sada naziva blastocit.

Blastocita ima dva sloja stanica – unutrašnji i vanjski. Od vanjskog će nastati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Dio koji će se razvijati u posteljicu sada počinje stvarati hormon trudnoće hCG (human chorionic gonadotrophin) koji daje znak jajnicima da prestanu oslobađati nova jajašca i aktivira povećanu proizvodnju estrogena i progesterona.

Blastocita dobiva kisik i hranljive tvari (i izbacuje otpadne tvari) kroz primitivni sistem cirkulacije složen od mikroskopskih tunela koji povezuju bebu sa krvnim žilama i zidom maternice. Posteljica će se do kraja razviti do kraja ovog tjedna kad će preuzeti obavezu opskrbe djeteta.

MAMA: Sudbonosni susret se odigrao u vama – spermatozoid je prošao kroz membranu jajašca i oplodio je. Nekoliko dana po začeću, oplođeno jajašce se probija kroz zadebljalu maternicu gdje počinje rasti. Polako se formira vaša beba. Zid maternice počinje se debljati, grlić se produžava kako bi spriječio daljnji ulazak sperme ili bakterija, a mišići maternice postupno postaju mekši.

Vjerojatno još uvijek ne znate da ste trudni, ali je vaše tijelo u pravom smislu te riječi- u drugom stanju - jer hormoni luduju! Možda ćete primijetiti da se čudne stvari događaju u vašem tijelu i prije no što vam izostane mjesečnica. Umor i razdražljivost mogu biti dominantna raspoloženja ovih dana. Krajem trećeg tjedna jedan (mali) broj žena će primijetiti i svijetle krvave točkice na donjem rublju. Do ovog krvarenja može doći zbog ugnježdenja jajašca u zid maternice koji je bogat krvlju.

Prisustvo hCG hormona je siguran znak da ste u drugom stanju što bi do kraja ovog tjedna i test trudnoće trebao potvrditi. Ako je test negativan, a vi još uvijek niste dobili mjesečnicu, ponovite test za dva do tri dana.

Što vam je činiti?

  • Jesam li trudna? Uz pomoć testa za rano otkrivanje trudnoće možete utvrditi jeste li u drugom stanju.
  • Izračunajte termin porođaja. U tome će vam pomoći Proračun datuma rođenja na našem portalu. Radi se o okvirnom datumu koji će se možda i tijekom trudnoće korigirati. Znajte da na kraju manji postotak žena rodi baš na dan termina.
  • Zdravstveno osiguranje. Ako nemate zdravstveno osiguranje ili ste nezaposlena, informirajte se u HZZO-u koja prava imate.