BEBA: Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u sljedećih 10 tjedana, svi bebini organi će se razviti, a neki će čak i funkcionirati. Ovo je vrijeme kada je beba najosjetljivija i sve može utjecati na njen razvoj.

Upravo sada, vaša beba je embrio, veličine oko jedan milimetar, i sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njezini organi i dijelovi tijela.

Od stanica blastocite (sloj pričvršćen za zid materice) postepeno se razvija posteljica koja će početi funkcinirati krajem tjedna. Uloga posteljice je dovođenje hranljivih tvari i kisika do bebe. Sada se pojavljuje i vodenjak koji će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.

MAMA: Možda ste već primijetili da vam izostaje mjesečnica. S kućnim testom sačekajte do kraja tjedna kako biste bili sigurni u rezultate. Ako je test pozitivan, zakažite prvi ultrazvučni pregled, a ako je negativan, napravite ga ponovo u petom tjednu (ako i dalje izostaje mjesečnica). Većina testova na urin danas s velikom točnošću potvrđuje trudnoću u tjednu kad je trebala nastupiti mjesečnica.

Na činjenicu da ste ostali u drugom stanju možda će vam ukazati i neki od sljedećih simptoma: osjetljive grudi, gađenje na mirise i granu, pojačano lučenje pljuvačke, promjene raspoloženja, pospanost, umor i često mokrenje. U ranoj trudnoći vaga za neće pokazivati nikakve promjene, ali izvažite se da biste znali s kojom težinom ste ušli u trudnoću. U trbuhu možete osjetiti blage grčeve, slične menstrualnim bolovima, koji se javljaju kao posljedica povećanja maternice. Osjetljivost osjeta mirisa bit će prilično pojačana, pa će vam u pojedinim situacijama neki mirisi biti potpuno nepodnošljivi.

Ako ste planirali trudnoću, vjerovatno već pijete multivitamine koji sadržavaju najmanje 400 mikrograma folne kiseline. A sada, kada ste trudni, trebat će vam i više – oko 600 mikrograma dnevno. Folna kiselina štiti plod od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog živčanog sustava, a posebno leđne moždine.

Sljedećih šest tjedana je važno razdoblje za razvoj bebe. Kroz posteljicu, beba je izložena svemu onome što unosite u organizam, zato osigurajte sebi i bebi samo ono što je dobro za oboje.

*Ako pokušavate ostati u drugom stanju duže od godinu dana, odnosno šest mjeseci i ako imate preko 35 godina, razgovarajte sa svojim ginekologom. Možda je vrijeme da partner i vi napravite testove i otkrijete eventualni problem. Što prije otkrijete razlog neplodnosti prije ćete i biti na putu izlječenja i glavnog cilja – bebe.

Što vam je činiti?

  • Odlazak ginekologu. Izaberite ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Ako uzimate neke lijekove, pitajte ga smijete li ih i dalje koristiti.
  • Provjerite svoju krvnu sliku. U dogovoru s ginekologom počnite uzimati preparate vitamina za trudnice. Zapamtite da su folna kiselina (vitamin B) i željezo dvije najvažnije tvari za pravilan razvoj vašeg djeteta.
  • Vodite računa o prehrani. Prvo tromjesečje je najbitnije za razvoj bebe. Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju nastaju baš u ovom periodu. Zato sada, više nego ikada, vodite računa o sebi. Jedite samo najkvalitetniju hranu, prestanite piti i pušiti!
  • Literatura. Saznajte što će se sve i zašto događati sljedećih mjeseci u vašem organizmu. Potrudite se doći do svih informacija o trudnoći i porođaju koji je pred vama.